Patru atentate cu bomba in metrourile si autobuzele londoneze, revendicate de al-Qaida, s-au soldat cu peste 33 de morti si 360 de raniti

> 4 bombe amplasate in trei garnituri de metrou si un autobuz

> 58 de minute - intervalul in care s-au produs atacurile (8.49 - prima explozie langa Liverpool Street, 8.56 - bomba intre statiile King’s Cross si Russell Square, 9.17 - bomba in statia Edgware Road, 9.47 - explozie in autobuz)

> 33 de morti, potrivit politiei

> 360 raniti, dintre care 45 in stare grava.

> 777 - semnul terorii: sumele cifrelor reprezentand ziua, luna si anul atentatului (7.07.2005) sint, de fiecare data, 7

Atmosfera festiva ce domnea la Londra dupa desemnarea sa ca gazda a Jocurilor Olimpice din 2012 a fost zguduita ieri dimineata de un lant de explozii, care au aruncat capitala britanica intr-o stare de soc si groaza.

In ciuda masurilor sporite de securitate luate in Marea Britanie, unde se desfasoara summit-ul G8, trei explozii s-au produs intr-un interval foarte scurt de timp la metroul londonez, iar o alta a distrus un autobuz cu doua etaje, plin de pasageri.

Potrivit autoritatilor britanice, atentatele teroriste, revendicate la scurt timp de „Organizatia secreta al-Qaida in Europa”, s-au soldat cu cel putin 33 de morti si aproximativ 345 de raniti, dintre care 45 in stare grava. Este posibil ca numarul celor ucisi sa fie mult mai mare, alte surse vorbind de 40-50 de morti.

Prima explozie s-a produs la o ora de trafic intens, 08.49 (10.49 - ora Romaniei) intr-o garnitura de metrou ce se deplasa intre statiile Aldgate East si Liverpool Street, chiar in inima orasului, in apropierea centrului financiar.

La scurt timp au avut loc alte doua explozii, iar oficialii londonezi au decis intreruperea totala a circulatiei metroului, oamenilor interzicandu-le accesul in statii. Unii dintre cei care cautau un mijloc alternativ de transport au avut ghinionul sa se suie in autobuzul cu etaj care a explodat in Tavistock Square.

Soc si groaza

Imaginea tragediei abatute asupra capitalei londoneze a prins a se contura in momentul in care din statiile de metrou afectate au inceput sa iasa primii supravietuitori, plini de sange, cu hainele sfasiate si fetele innegrite de funingine, multi acuzand dificultati de respiratie din pricina fumului inhalat.

„S-a auzit o bubuitura puternica si trenul s-a oprit. Oamenii au inceput sa intre in panica, tipau si plangeau, iar vagoanele s-au umplut de fum”, povesteste Arash Kazerouni, un tanar aflat in prima garnitura lovita. Au urmat minute lungi de groaza pentru calatorii blocati in subterane, fara nici o explicatie, desi era clar ca se intampla ceva grav.

„Cand ne-au dat drumul, am trecut pe langa vagonul unde a avut loc explozia. Era al doilea de la locomotiva. Fiarele erau contorsionate, iar oamenii dinauntru erau ingrijiti de paramedici. Un om era tratat chiar pe sine. Hainele sale erau rupte si avea arsuri grave”, a relatat acelasi martor ocular al catastrofei.

„Eram in autobuzul din fata si am auzit o deflagratie incredibila, m-am intors si am vazut ca autobuzul din spate fusese aruncat in aer”, a povestit Belinda Seabrook despre carnagiul din Tavistock Square. Martorii spun ca acoperisul autobuzului fusese ridicat, ca atunci cand deschizi o cutie de sardele.

Trupurile calatorilor zaceau imprastiate pe trotuar, in timp ce in vehicul puteau fi vazute corpuri cu mainiele si picioarele smulse.

Alerta generala

Potrivit Scotland Yard, cel putin in doua dintre locurile unde s-au produs atentate s-au gasit urme de explozibili, ceea ce confirma ipoteza atacului terorist. Cu toate acestea, oficialii nu au putut preciza daca a fost vorba de pachete cu explozibili lasate in vagoane, ca la atentatele de la Madrid, sau de teroristi sinucigasi

Sistemul sanitar a intrat in stare de alerta, iar autoritatile au facut un apel la populatie sa nu apeleze serviciile de urgenta decat pentru cazuri grave, in timp ce spitalele anuntau ca nu mai interneaza decat persoane cu probleme ce nu sufera amanare. Retelele de telefonie celulara au fost practic blocate din pricina numarului mare de apeluri.

Atentatele s-au produs in mai putin de o ora

Ziua de ieri a fost pentru britanici marcata de confuzie si zvonuri, fiind nevoie de mai multe ore pentru eliminarea informatiilor gresite si conturarea imaginii exacte a dramei de la Londra.

8.49 - Un incident inregistrat la metroul londonez, intre statiile Liverpool Street si Aldgate, este raportat Politiei Britanice a Transporturilor.

9.15 - Press Association anunta ca serviciile de urgenta au fost chemate la statia Liverpool Street, dupa raportarea unei explozii

9.24 - Politia Transporturilor spune ca incidentul este posibil sa fi fost cauzat de coliziunea a doua trenuri, de o intrerupere de curent sau de de o explozie la reteaua electrica. Se raporteaza „cativa raniti usor”

9.33 - Pasagerii sunt anuntati ca serviciile metroului londonez sunt suspendate

9.33 - Alt incident este raportat la statia Edgware Road

9.40 - Politia transporturilor declara ca „probleme la reteaua electrica” s-au inregistrat in mai multe statii

10.02 - Politia londoneza spune ca se confrunta cu un „incident major”

10.09 - O femeie aflata in trenul care a plecat din statia Kings Cross, a declarat pentru BBC: „Am auzit o bubuitura puternica in tunel, trenul s-a oprit imediat si intr-o clipa am vazut cum suntem inconjurati de un fum negricios, incat abia mai puteam respira”

10.14 - Un alt martor declara ca o explozie s-a produs intr-un autobuz in centrul Londrei si ca zona a fost incercuita

10.21 - Scotland Yard raporteaza „explozii multiple” in Londra

10.25 - BBC relateaza de la Gleneagles ca executivul este „inca nesigur” daca este vorba de un atac terorist

10.49 - Politia anunta „pierderi insemnate”, dar nu confirma decese

10.53 - Ministrul britanic de interne Charles Clarke face o declatie despre „incidentele ingrozitoare” care au cauzat „pierderi teribile”.

10.55 - Un medic declara ca sunt cel putin 50 de raniti la statia Aldgate

11.18 - Comisarul politiei londoneze Ian Blairface apel la oameni „sa ramana unde sunt, pentru ca toate mijloacele de transport au fost temporar oprite”.

Al-Qaida afirma ca bombele sunt o pedeapsa pentru Irak

Un grup autointitulat „Organizatia Secreta Al-Qaida / Jihadul in Europa” a revendicat atentatele de la Londra, intr-un mesaj publicat pe Internet, in careafirma ca aceste atentate au fost comise ca represalii la angajamentul militar al Marii Britanii in Irak si in Afganistan.

Textul, care afirma ca „eroicii mujahedini au condus o operatiune sfanta la Londra”, conchide afirmand: „Revenim si avertizam guvernul danez si pe cel italian, ca de altfel pe toate guvernele cruciate, ca veti avea aceeasi pedeapsa pentru ceea ce se intampla in Irak si Afganistan”.

Anul trecut, Brigazile Abu Hafs al-Masri, care au revendicat atentatul de la Madrid, au avertizat ca „pe strazile Europei vor curge rauri de sange” pentru ca ultimatumul dat de bin Laden pentru retragerea trupelor din Irak nu a fost respectat.

Romani in infern

In Londra traiesc aproximativ 40.000 de romani. EVZ a vorbit cu cativa dintre acestia care au povestit cu groaza despre atentatele in serie

Cosmarul de pe Oxford Street

In jurul orei 9.00 (n.r. - 11.00 ora Romaniei), ma aflam in apropiere de Oxford Street, in centrul Londrei. In acel moment am vazut mai multe masini de pompieri care se apropiau cu viteza. Deja lumea de pe strada spunea ca s-a intamplat ceva in zona statiei de metrou Liverpool.

Mi-am zis ca, daca era adevarat ce auzeam in jur, inseamna ca era foarte grav pentru ca statia de metrou Liverpool este una dintre cele mai importante si mai aglomerate din oras.

Nevoia de certitudine

Brusc, din toate partile au inceput sa apara oameni panicati, care fugeau si strigau. Atunci am aflat ca a fost o explozie la metrou. Din cate am inteles, a fost o bomba intr-unul dintre vagoanele trenului si una chiar in statie. Alte bombe au explodat in tot orasul. Acum oamenii sunt cu totii speriati. Deja nu mai stiu la ce sa se astepte.

Toti se intreaba: „Ce facem maine? Mergem la birou sau sa ne asteptam la noi atacuri?”. Tensiunea este foarte mare. Cei mai multi londonezi, aproximativ patru milioane de oameni, lucreaza in apropierea locurilor unde au avut loc deflagratiile pentru ca acolo este centrul financiar al orasului, cunoscut sub numele de „City”.

Majoritatea vin si pleaca de la serviciu cu metroul sau autobuzul. Nu stiu ce sa faca. Sunt foarte dezorientati.

Primarul Livingstone a facut o declaratie in care spunea ca situatia e sub control si ca se va da un anunt daca maine va circula transportul in comun. Strazile sunt ocupate de fortele de ordine. Cred ca au fost scosi toti politistii. Nu am vazut atatea forte de ordine in viata mea. Traficul este aproape blocat. Masinile circula bara la bara. Am parcurs 50 de kilometri in trei ore.

Nimeni nu stie insa cu exactitate ce se intampla. Se fac foarte multe presupuneri deorece oamenii sunt foarte speriati si vor sa afle cat mai multe lucruri. Au nevoie de certitudini.

Toata lumea vorbeste la telefon. Incearca sa afle despre cei apropiati daca sunt teferi si pe unde se afla. Oamenii au iesit speriati din case. Masinile de politie, ambulantele, pompierii au accentuat starea de panica a populatiei.

„Nu-mi vine sa cred, am impresia ca a murit intregul oras„

Centrul Londrei ajunsese ieri dupa-amiaza sa semene cu cel al unui oras-fantoma, cu foarte putini trecatori, majoritatea magazinelor inchise, transportul in comun suspendat si taxiuri inexistente.

Cei cativa trecatori probabil ca n-ar fi trecut prin centru daca ar fi avut alte mijloace de deplasare, cu atat mai mult cu cat la Londra ploua. Taxiurile care mai circulau raspundeau numai la comenzi, refuzand sa opreasca la solicitarile pietonilor.

In afara de acestea, putine alte autoturisme se puteau zari prin centru, care era in schimb brazdat de masini ale politiei si de ambulante.

Cele mai atractive locatii turistice - Trafalgar Square, Picadilly Circus, Oxford Circus - erau complet pustii si majoritatea magazinelor erau inchise.

„Nu-mi vine sa cred. Am impresia ca a murit intregul oras„, comenta o tanara. In apropiere, o mama si fiica sa asteptau de trei ore incercand sa prinda un taxi. (Vladimir Balaban)

Terorist impuscat la compania condusa de un roman

Un sinucigas cu o bomba asupra lui a fost impuscat la Canary Wharf, cel mai mare centru de afaceri din Londra. Cei trei zgarie nori din Canary sunt cladirile cele mai inalte din capitala britanica. Director executiv la Canary Wharf este George Iacobescu, cel mai bine platit roman din lume. Are un salariu de cinci milioane de dolari.

Conform propriei declaratii, la Canary Wharf mai lucreaza cincisprezece romani. Informatia despre uciderea unui terorist kamikaze este confirmata si de un redactor de la BBC.

„Calatoream pe linia de autobuz pe care a avut loc explozia”

Cristina Augood are 38 de ani si locuieste in Londra din 1996. Este cercetator la London School of Hygiene Tropical Medicine. Are doi copii, Dominic, 5 ani, si Sylvia Eloise, 4 luni.

„Eram la sala de gimnastica in Wimbledon cand am vazut la televizor primele stiri despre explozii. Eram cu fiica mea Sylvia, pe care o lasasem la cresa clubului”, a povestit, in exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, Cristina Augood.

„Eu sunt acum in concediu de maternitate. Cand lucram, mergeam exact pe aceeasi linie de autobuz pe care a avut loc una dintre explozii. Dupa atentatele din Madrid am decis sa folosesc mai mult transportul de suprafata. De doua ori s-a intamplat sa sun la politie pentru ca am vazut in autobuz colete sau bagaje nesupravegheate”, a povestit Cristina Augood.

„In centrul Londrei, reteaua de telefonie mobila a fost deconectata pentru ca teroristii sa nu mai poata detona alte bombe”, a spus Cristina.

Ea crede ca Londra era de mult vizata de teroristi, iar locuitorii metropolei se asteptau sa aiba loc un atac.

„Ne sunam sa vedem daca suntem in viata”

Dorina Poenaru este manager la „Discoteca Romaneasca din Londra”. Are 27 de ani si locuiese in Anglia de cinci ani. Ea a declarat pentru „Evenimentul zilei”: „Cand a explodat prima bomba eram in drum spre centru. Ma gandesc ca, daca plecam putin mai devreme de acasa, puteam sa fiu

intr-unul dintre locurile in care a avut loc explozia. Sunt foarte speriata. Este politie peste tot, traficul este blocat, iar telefoanele nu merg. Cei mai multi se tem sa se mai urce in mijloacele de transport”. Dorina spune ca sunt foarte multi romani care lucreaza in centru. „Ne sunam unii pe altii sa vedem daca suntem in viata.

Slava Domnului ca nimeni dintre cunoscutii mei nu a patit nimic”, incheie ea.

„Nimeni nu se simte in siguranta”

Alina Gopoal are 24 de ani. S-a nascut in Piatra Neamt, dar de la 15 ani locuieste in Londra, unde lucreaza ca manager la restaurantul cu specific romanesc „Britannia”. „Sunt foarte speriata si nu stiu ce sa cred”, spune ea la cateva ore dupa atentate. „Acum ma aflu la o ora de mers cu masina de locul in care au fost exploziile si cred ca sunt la adapost de orice pericol.

Cu toate astea, nu pot sa nu ma gandesc cu groaza ca poate nu s-a terminat si ca e posibil sa mai fie si alte bombe. Toata lumea se gandeste la asta. Nimeni nu se simte in siguranta”, a povestit Alina.

Ambasada Romaniei la Londra, sigilata

Dan Ghibernea, ambasadorul Romaniei la Londra, ne-a declarat ieri telefonic ca sediul reprezentantei noastre diplomatice este inconjurat de trupe speciale si ca nimeni nu mai are voie sa iasa din cladire. „Avem un canal de comunicare sigur cu politia londoneza pentru a afla daca sunt eventual victime de origine romana.

Problema este ca nu putem da nici o informatie in acest moment deoarece britanicii nu au facut inca evaluarea situatiei”, a precizat ambasadorul Dan Ghibernea.

O lovitura de imagine

Am lucrat si am locuit la Londra cinci ani, timp in care am fost bancher in City. Era vremea atentatelor purtand semnatura Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Exploziile aveau loc noaptea sau dimineata foarte devreme, astfel ca nu produceau victime.

Erau atentate tipice pentru IRA, in general anuntate in prealabil. De zeci de ori mi s-a intamplat ca metroul londonez sa fie evacuat, in mai multa sau mai putina ordine, ca urmare a unor amenintari. Londonezii sunt, asadar, obisnuiti cu asa ceva.

De data aceasta insa, este vorba despre atentate de anvergura mondiala. Este atacata pozitia Marii Britanii, nu atat ca tara gazda a Jocurilor Olimpice din 2012, ci in calitate de presedinte al G8. Este, in mod clar, un atentat indreptat in aceasta directie, revendicat, dupa primele informatii, de o grupare apropiata de al-Qaida.

Lovitura de imagine data de acesti atentatori este foarte puternica, tocmai pentru ca este indreptata impotriva G8, a celor mai bogate tari din lume care, in opinia lor, reprezina chintesenta raului.

Au reusit pe deplin, cata vreme Tony Blair a parasit reuniunea din Scotia si, in mod evident, ceilalti lideri nu au putut continua fara el, cel putin din compasiune pentru victimele produse de atentate.

Este clar, dupa 11 septembrie 2001, omenirea a intrat intr-o noua era si cine nu recunoaste asta greseste.

O tinta perfecta

In ultimele decenii, metrourile au reprezentat tinte pentru teroristi in intreaga lume datorita traficului si aglomeratiei din aceste mijloace de transport. Va prezentam o cronologie a acestor atentate din ultimii ani:

> 6 februarie 2004: O explozie intr-o statie de metrou la Moscova (foto), la o ora de varf, provoaca moartea a 39 de persoane si ranirea a 120; autoritatile dau vina pe rebelii ceceni

> 18 februarie 2003: Un incendiu provocat la o statie de metrou din orasul sud-coreean Daegu (foto), la est de Seul, a ucis mai mult de 200 de persoane

> 3 decembrie 1996: O explozie in metroul din Paris face patru morti si 91 de raniti

> 11 iunie 1996: La metroul din Moscova are loc un atentat. Se inregistreaza patru morti si 12 raniti.

> 25 iulie 1995: La statia Saint-Michel din Paris explodeaza o bomba, provocand moartea a opt persoane si ranirea altor 119. In luna octombrie au loc alte doua atacuri soldate cu zeci de raniti

> 20 martie 1995: In metroul din Tokyo are loc un atentat cu gaz sarin, atribuit sectei AUM. Au murit 12 persoane, alte 5.500 fiind ranite.

> 19 martie 1994: La metroul din Baku, Azerbaidjan, in explozia unei bombe isi pierd viata 12 persoane, iar alte 60 sunt ranite

> 8 ianuarie 1977: Intr-un atentat comis de un separatist armean la metroul din Moscova si-au pierdut viata sapte persoane, iar alte 37 au fost ranite.

Evitati Londra!

Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a recomandat persoanelor care planuiesc sa se deplaseze in Londra in urmatoarele zile sa se informeze din presa sau de pe internet despre evolutia situatiei din capitala Angliei dupa atentate, conform agentiei Mediafax.

Ambasadorul a mai mentionat ca politia engleza sfatuieste populatia sa renunte la deplasarile catre Londra care nu sunt necesare. De asemenea, Quayle a informat comunitatea britanica din Romania ca transportul londonez este grav afectat si suspendat.

Inarmati pana-n dinti

Atentatele teroriste de la Londra au pus in stare de alerta fortele de securitate din Statele Unite si din numeroase tari europene

Atentatele teroriste care au lovit ieri Londra au produs o unda de soc in intreaga lume, marile capitale anuntand imediat sporirea masurilor de securitate, in timp ce in toata Europa si in Statele Unite au avut loc reuniuni de urgenta ale sefilor serviciilor secrete si ai politiei.

STATELE UNITE: Responsabilii metroului din capitala Statelor Unite, Washington D.C., au crescut numarul agentilor de politie sub acoperire care monitorizeaza trenurile in mod curent, iar nivelul alertei teroriste pentru mijloacele de transport in comun a fost urcat la „portocaliu” („foarte ridicat”).

„Solicitam pasagerilor sa fie vigilenti si sa raporteze orice activitate neobisnuita ori bagaj suspect”, cere comunicatul emis de Autoritatea Tranzitului Metropolitan din Washington.

ITALIA: Guvernul de la Roma a activat o serie de celule de criza imediat dupa producerea atentatelor de la Londra, mentinand totodata o legatura constanta cu Marea Britanie, in principal din temerea ca unele dintre persoanele ucise sau ranite ar putea fi turisti italieni. Si pe plan intern, autoritatile italiene au luat masuri de sporire a securitatii pe mijloacele de transport public.

FRANTA: „Cea mai direct legata” tara europeana de Marea Britanie, Franta, a intrat in alerta „rosie”, activandu-si absolut toate structurile de lupta antitero, a anuntat premierul francez Dominique De Villepin. Potrivit spuselor acestuia, Parisul a pus in actiune „Vigipirate”, care are patru stadii, codificate prin culori - galben, portocaliu, rosu si purpuriu.

Alerta rosie inseamna intarirea controalelor de acces in trenuri (inclusiv TGV - trenurile de mare viteza) si restrictii sau interdictii, daca este cazul, in traficul aerian. Legaturile aeriene directe cu Marea Britanie au fost la randu-le plasate sub „supraveghere intarita”, pe ambele sensuri.

Consemne de securitate maxima au fost impuse si in ce priveste controlul pasagerilor din trenurile Eurostar, care leaga Parisul de Londra.

BELGIA: Premierul belgian Guy Verhorstadt a convocat ieri dupa-amiaza o reuniune a principalelor servicii de securitate si contrainformatii ale tarii, la care au participat ministrii de interne si de justitie. Ministrul belgian de externe, Karel De Gucht, le-a recomandat concetatenilor sai sa nu se deplaseze la Londra in urmatoarele cateva zile.

GERMANIA: Compania publica de transport a Berlinului, BVG, a intarit masurile de securitate in toata reteaua functionala din capitala germana, ridicind nivelul de alerta la „galben”. „Masura a fost luata cu titlul preventiv, BVG neavand vreun indiciu privind o amenintare in Berlin”, a declarat o purtatoare de cuvant a companiei.

Personalul din autobuze si tramvaie a fost solicitat sa urmareasca si sa semnaleze urgent eventuala aparitie in incintele vehiculelor a obiectelor abandonate sau suspecte

RUSIA: Pe intreg teritoriul Federatiei Ruse au fost intarite masurile de securitate, in special la metroul din Moscova, in gari, aeroporturi si la toate obiectivele strategice. „Protectia obiectivelor importante este, de asemenea, accentuata, si patrulele politiei au fost intarite pe arterele principale.

O permanenta va fi asigurata 24 de ore din 24 la conducerea Ministerului de Interne si soldatii ministerului vor sprijini politia in regiuni”, a indicat un oficial al ministerului de interne

UNGARIA: Seful politiei nationale ungare, Laszlo Bene, a ordonat joi intarirea masurilor de securitate in centrele comerciale si in general in locurile publice circulate din Budapesta.

Premierul Ferenc Gyurcsany i-a convocat pe seful politiei, pe ministrul de interne si pe secretarul de stat responsabil cu serviciile de securitate civile pentru o reuniune de urgenta. In urma stirilor cu atentatele de la Londra, trei centre comerciale din capitala ungara, WestEnd, Mamut si Arkad, au fost evacuate din cauza unor amenintari cu bomba, care s-au dovedit false.(Constantin Vlad)

Bursele, in picaj

Actiunile de la bursele europene si in special de la cele londoneze, au inregistrat scaderi bruste dupa seria de explozii din Londra, pretul petrolului cazand sub 60 de dolari pe baril, dupa ce ieri dimineata, inainte de incidente, depasise nivelul de 62 de dolari.

Unii analistii nu exclud o aproximativa repetare a unor influente gen 11 septembrie 2001, asupra pietelor financiare. Principalul indice bursier FTSE 100 a cazut cu 3,7 la suta, in timp ce indicele pan-European FTSEurofirst 300 a scazut cu 4,1 la suta. De altfel, pierderile indicelui FTSE se accentuau ieri pe masura ce noi explozii erau anuntate de autoritati.

Si la bursa americana s-au inregistrat scaderi insemnate la actiuni, in urma incidentelor din Londra. Actiunile companiilor aeriene si ale celor hoteliere au afisat cei mai scazuti indici, la deschiderea sedintei oficiale, turismul fiind primul sector afectat in momente de activitate terorista sporita.

Unda de soc in lume

Liderii celor mai puternice state de pe glob au condamnat atacurile si s-au declarat hotarati sa continue razboiul impotriva terorismului

Liderii reuniti ieri la summitul G8 de la Gleneagles, in Scotia, au condamnat ferm intr-o declaratie comuna atentatele comise in Londra, catalogandu-le drept „barbare” si „atacuri impotriva tuturor natiunilor”. „Suntem uniti in hotararea noastra de a infrunta si de a combate terorismul. Condamnam aceste atentate barbare,” se arata in declaratia semnata de liderii G8.

Surprins de evenimente la Gleneagles, premierul britanic Tony Blair a asteptat cateva ore pentru a avea o imagine clara inainte de a face o declaratie publica. Atunci cand a aparut in fata camerelor de luat vederi, Blair era vizibil marcat de tragedia de la Londra. „Nu este un atac indreptat impotriva unei natiuni, ci a tuturor natiunilor si a lumii civilizate”, a spus Blair, flancat de George W.

Bush si Jacques Chirac, ambii cu figuri pe care se citea ingrijorarea. Dupa citirea declaratiei, premierul britanic a parasit summitul G8 si s-a deplasat la Londra.

La randul sau, presedintele american, George W. Bush, a declarat ieri ca razboiul impotriva terorismului continua.

„Nu vom ceda in fata acestor oameni. Contrastul dintre ceea ce vedem acum la Londra si ce se intampla la Gleneagles este cat se poate de clar pentru mine.

Pe de o parte, aici niste oameni lucreaza pentru reducerea saraciei si franarea epidemiei de SIDA, ca si pentru protejarea mediului inconjurator, si pe de alta parte sunt niste indivizi care omoara oameni nevinovati”, a spus seful statului american.

Mesaje similiare au venit spre Londra din toate tarile lumii, sefi de stat si de guvern grabindu-se sa condamne atacurile barbare si sa-si declare solidaritatea cu poporul britanic.

Analistii confirma pista islamista si „marca al-Qaida”

Londra a trecut de la statutul de sanctuar islamist la cel de tinta a gruparilor teroriste, dupa ce Marea Britanie a fost tinuta multa vreme departe de astfel de acte, sustin analistii francezi, potrivit carora in atentatele de ieri ar trebui urmarita in mod clar pista islamista. De altfel, o grupare islamista, necunoscuta pana acum, a si revendicat atentatele din Londra.

Expertii francezi s-au aratat prudenti ieri in fata franturilor de informatii primite, insa au remarcat „simultaneitatea” operatiunii, marca specifica Al-Qaida, amintind in context de amenintarile anterioare la adresa Marii Britanii.

Asistam la „o premiera in Marea Britanie”, potrivit analistului Dominique Thomas, autorul unei carti despre „Londonistan”, nume dat capitalei britanice in virtutea nebuloasei de grupari si opozanti islamisti care prolifereaza aici.

„Avand in vedere simultaneitatea atentatelor si faptul ca incidentele s-au produs in contextul summitului G8, cu o mare incarcatura politica, cu siguranta este vorba de o grupare islamista”, aproba Gregoire Geiger, de la Institutul francez de analiza strategica.

„Dupa Madrid, au trecut luni in sir fara sa mai asistam la astfel de operatiuni, iar al-Qaida are nevoie de astfel de lovituri ca sa existe” a explicat Louis Caprioli, fost responsabil in Directia de contraspionaj.

Potrivit expertilor, mai multe motive ar explica alegerea Londrei, si anume alinierea cu Statele Unite in chestiunea irakiana, procesul islamistului radical Abu Hamza, recenta decizie a britanicilor de extradare in Franta a algerianului Rashid Ramda, suspectat de finantarea atentatelor din 1995 din Paris.

Dominique Thomas considera ca „angajarea Londrei in politica americana face din Marea Britanie o tinta”. (Nadia Calin)

Atentate care au schimbat lumea

28 iunie 1914 - Sarajevo. Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a reprezentat scanteia care a declansat primul razboi mondial. In momentul in care masina a incetinit la intrarea pe un pod, arhiducele austro-ungar si sotia sa au fost impuscati.

Vinovatul, identificat drept Gavrilo Princip, un student belgradean, a murit in inchisoare in aprilie 1918, din cauza unei tuberculoze avansate, moment in care in transeele europene murisera milioane de oameni si cateva dinastii cazusera de la putere

5 septembrie 1972 - München. 17 morti. Opt militanti ai gruparii „Septembrie Negru” iau ostatici 11 atleti israelieni, participanti la Jocurile Olimpice din Munchen, cerand eliberarea detinutilor palestinieni inchisi in Israel.

Desi autoritatile au reusit sa-i scoata pe teroristi din Satul Olimpic, operatiunea de eliberare a esuat si pe langa cei 11 atleti, au murit cinci militanti si un politist.

21 decembrie 1998 - Lockerbie. 270 morti. Un avion Pan American este distrus de o bomba plasata la bord de catre serviciile secrete libiene, ucigand toate cele 259 persoane aflate la bord. In atentat si-au pierdut viata alti 11 oameni aflati la sol. Cei cativa agenti libieni responsabili au putut fi deferiti justitiei abia de curand.

11 septembrie 2001-New York si Washington.Aproximativ 3.000 de morti. Potrivit variantei oficiale, patru avioane civile au fost deturnate de teroristi Al-Qaida si prabusite asupra unor tinte emblematice (Turnurile Gemene ale WTC, Pentagon).

Tragedia sta la originea „razboiului contra terorismului” initiat de SUA, administratia Bush punand sub acest semn atat razboiul din Afganistan, cat si pe cel din Irak.

11 martie 2004 - Madrid.191 morti, 1.800 raniti, printre victime figurand si mai multi cetateni romani. O serie de bombe plasate in trenuri in trei gari din capitala spaniola explodeaza simultan, la o ora de varf, in plina campanie electorala.

Atentatul si, mai ales, tentativa guvernului de atunci de a arunca vina pe miscarea separatista basca ETA, cand era evident o lovitura a Al-Qaida ca razbunare pentru implicarea Spaniei in Irak, a provocat o spectaculoasa schimbare politica la Madrid.