Capitala britanica a fost zguduita, ieri, de cel putin sase explozii puternice in statiile de metrou si alte doua in mijloacele de transport in comun la suprafata. Imagini terifiante pe strazile Londrei: Oameni ingroziti, care sangerau, cu hainele rupte, innegriti de fum iesind din metrou.

Pe strazi, oameni speriati, cu lacrimi in ochi, rugandu-se pentru cei blocati sub pamant, poate chiar apropiati. Politia, masinile pompierilor si ambulantele au ajuns imediat la locul atacului, iar metroul a fost inchis. Cladirile din zona exploziilor au fost imediat evacuate.

Explozii puternice si fum gros la metrou

"Eram in fata statiei de metrou Liverpool, cand am auzit o bubuitura puternica si am vazut ca iese fum gros din subteran", povesteste un martor ocular. Explozia din statia Liverpool, inregistrata la ora 8.30 ora locala, a fost doar prima, au urmat alte cinci deflagratii puternice chiar in statiile din centrul Londrei.

Un politist de la Scottland Yard afirma ca oamenii aflati in metrou s-ar fi putut rani incercand sa iasa la suprafata, cand lumea panicata s-a imbulzit spre caile de evacuare. Martorii oculari povestesc despre clipele de groaza din timpul si dupa atentatele, care au vizat doua autobuze supraetajate.

"Am vazut jumatate de autobuz zburand in aer"

"Eram in autobuz, iar intr-o clipa dupa ce am auzit un zgomot puternic am vazut jumatate din masina zburand in aer", povesteste o femeie. Inca nu se cunoaste numarul exact al celor raniti. Medicii vorbesc insa despre aproape o suta de victime. Autoritatile sunt ingrijorate pentru ca ora noua dimineata este ora de varf in metropola britanica.

Atunci se duc la serviciu majoritatea locuitorilor Londrei. "In statiile de metrou s-ar fi putut afla, la acea ora, intre trei si cinci milioane de oameni", spun surse neoficiale din politia britanica. Potrivit unui bilant provizoriu al Scotland Yard-ului, in atentatele de la metrou au murit 33 de persoane, numarul mortilor din autobuzul aruncat in aer nefiind inca cunoscut.

Numarul ranitilor se ridica deocamdata la 345, dintre care 45 in stare foarte grava. Ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu, a declarat ca atentatele comise ar fi facut "cel putin 50 de morti", in vreme ce surse franceze pomenesc de 1.000 de raniti.

Banuiala ca ar fi fost vorba de un scurtcircuit, provocat de cresterea tensiunii in reteaua de electricitate a transportului subteran, a fost exclusa la scurt timp de confirmarea unui atac terorist, revendicat de Al-Qaida. Specialistii isi indreptasera imediat banuielile spre aceasta organizatie terorista cu mare experienta in sincronizarea atacurilor.

Pentru ca atacul nu a fost anuntat, s-a exclus din start posibilitatea ca IRA sa fie autorul atentatului. Metroul londonez, cea mai mare si veche retea feroviara subterana din lume - peste 250 statii de metrou -, este punctul nevralgic al metropolei britanice, politia neputand supraveghea intreaga zona.

Momentul atacului a fost atent ales, fortele de securitate fiind concentrate la Gleneagles, in Scotia, pentru summitul G-8. Faptul ca londonezii sunt bine antrenati sa actioneze in cazuri de urgenta si ca metroul beneficiaza de cai de acces si de evacuare separate a diminuat considerabil potentialul ucigas al exploziilor.

Romania a declarat stare de alerta terorista

Autoritatile romane au luat masuri de siguranta exceptionale, la scurt timp dupa ce Londra a fost zguduita de explozii. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca s-a dispus supravegherea atenta a principalelor obiective diplomatice si a mijloacelor de transport in comun. Ambasadele statelor din G-8 au fost primele la care s-a dispus luarea unor masuri sporite de securitate.

Cele mai bine pazite sunt ambasadele Marii Britanii si SUA. Locuintele de serviciu ale cetatenilor straini ori reprezentantele diplomatice ale acestor tari sunt si ele pazite cu forte sporite. Si la celelalte ambasade au fost suplimentate masurile de paza. O masura fara precedent a fost luata pentru supravegherea mijloacelor de transport in comun.

Sectia 25 Politie (care are in atributii supravegherea autovehiculele RATB) a fost mobilizata pentru a preveni orice incercare de atentat in autobuze, troleibuze, tramvaie sau la metrou. De asemenea, s-a dispus intarirea pazei in gari si triajele de pe calea ferata. Serviciul Roman de Informatii a anuntat ca nivelul de alerta terorista este acelasi ca si pana acum, precaut-albastru.

MApN a anuntat punerea in aplicare a planului de actiune in situatii de alerta terorista pentru a preveni si combate eventualele atacuri impotriva armatei.

Psihoza s-a instalat la Budapesta si Varsovia

in urma stirilor cu atentatele de la Londra, trei centre comerciale din capitala ungara, WestEnd, Mamut si Arkad, au fost evacuate din cauza unor amenintari cu bomba, in jurul orei locale 13.30. Seful politiei nationale ungare, Laszlo Bene, a ordonat ieri intarirea masurilor de securitate in centrele comerciale si, in general, in locurile publice circulate din Budapesta.

Premierul Ferenc Gyurcsany i-a convocat pe seful politiei, pe ministrul de Interne, Monika Lamperth, si pe secretarul de stat responsabil cu serviciile de securitate civile pentru o reuniune de urgenta.

Si in Polonia, stirea despre un incendiu intr-o cladire a guvernului polonez a dus initial cu gandul la un atac terorist, insa politia a precizat ca focul a izbucnit accidental in timpul unor lucrari de renovare. Varsovia, aliat apropiat al Washingtonului in Irak, a anuntat ieri intarirea masurilor de securitate antiteroriste.

"Am intarit serviciile de securitate, chiar daca, potrivit informatiilor noastre, nu exista in prezent nici o amenintare reala", a anuntat politia, reinnoind apelurile adresate populatiei de a semnala orice obiect sau comportament suspect in locurile publice.

Consemn de securitate maxima in Europa si SUA

Dupa atentatele de la Londra au fost date consemne de securitate maxima pentru a intari controlul pasagerilor din trenul Eurostar, care leaga capitala Frantei de Londra. Autoritatile din cele doua tari au dispus intarirea filtrelor in statii si intensificarea controalelor, atat la Paris, in Gara de Nord, cat si la Londra, in Gara Waterloo.

Principalii ministri ai guvernului francez s-au reunit pentru a conveni masurile de securitate ce trebuie luate. Potrivit declaratiilor premierului francez, Dominique de Villepin, Franta si-a sporit nivelul de vigilenta antiterorista, ridicand la "rosu" gradul de alerta. La Berlin, autoritatea din domeniul transporturilor a anuntat ridicarea la galben a nivelului de securitate.

Italia si-a activat celulele de criza de pe langa MAE si Ministerul de Interne. Aici s-a reunit Comitetul de Analiza Strategica Antiterorista (CASA). Expertii in antiterorism italieni au activat toate canalele de colaborare cu Marea Britanie, a declarat ministrul italian de Interne, Giuseppe Pisanu.

In Belgia, premierul Guy Verhofstadt a decis convocarea unei reuniuni a principalelor servicii de contrainformatii si securitate din regat. Si la Washington au fost intarite masurile de securitate la metrou prin cresterea numarului de politisti.

Autoritatile israeliene au anuntat stare de alerta maxima la ambasadele sale din intreaga lume, MAE israelian deschizand o linie telefonica de urgenta pentru a oferi informatii israelienilor care au rude la Londra.

Atentatul, revendicat de aripa europeana a Al-Qaida, care a lovit si Madridul

"Bucurati-va, musulmani". Astfel incepe mesajul transmis pe Internet de "organizatia secreta Al-Qaida in Europa", care a revendicat atentatele de ieri de la Londra. In document se anunta "natiunii islamice si arabe ca a fost condus un atac impotriva guvernului cruciat sionist britanic ca raspuns la macelurile comise de Marea Britanie in Irak si Afganistan".

"Vitejii mujahedini duc lupta lor plina de succes pana in inima Londrei. Marea Britanie arde in focul fricii de la nord la sud si de la est la vest", mai scrie in comunicat. Potrivit revendicarii, "eroicii mujahedini au condus o operatiune sfanta la Londra".

Dupa ce "poporul britanic a fost avertizat in repetate randuri, acum ne-am tinut promisiunea printr-un mare efort", care a necesitat "mult timp pentru reusita operatiunii". Textul conchide: "Revenim si avertizam guvernul danez si pe cel italian, ca de altfel pe toate guvernele cruciate, ca veti avea aceeasi pedeapsa pentru ceea ce se intampla in Irak si Afganistan".

Gruparea Al-Qaida in Europa este cea care a comis atentatele teroriste de la Madrid din martie 2004, soldate cu 191 de morti. Autenticitatea revendicarii nu a putut fi stabilita imediat, insa pagina de Internet - Forumul "al Qala'a" - a fost frecvent folosita si in lunile trecute de alte grupari teroriste.

Cadere dramatica la bursa londoneza

Stirea atentatelor a zguduit, ieri, din temelii bursa din Londra. Indicele FTSE 100 a pierdut 3,33 la suta in numai o ora. Replicile "seismului" londonez au atins si bursa din Paris, dar cele mai afectate au fost marile companii de asigurari europene, ale caror titluri au scazut dramatic la doar cateva minute dupa atentate.

Si cursul petrolului a cazut cu patru dolari, adica cu mai bine de sase la suta. Ipoteza atentatelor prefigureaza un recul al economiei, la fel cum s-a intamplat dupa 11 septembrie 2001. Daca, asa cum se exprima deja analistii, atentatele de ieri reprezinta un "11 septembrie britanic", vanzarile vor spori in urmatoarea perioada.

Grupul Al-Qaida din Irak anunta executarea ambasadorului Egiptului

Gruparea iordanianului Abu Mussab Al-Zarqawi, ramura Al-Qaida din Irak, a anuntat ca ambasadorul desemnat al Egiptului, Ihab Al-Sherif, a carei rapire a avut loc sambata, a fost executat. "Noi, organizatia Al-Qaida din Mesopotamia, am dus la indeplinire verdictul divin impotriva ambasadorului apostatilor, trimisul Egiptului", se afirma intr-un comunicat postat pe un site islamist.

Deocamdata stirea nu a putut fi confirmata din alte surse.

Tony Blair: Este clar ca atacurile au fost gandite sa coincida cu deschiderea G-8

Premierul britanic Tony Blair a dat publicitatii un text imediat dupa atentate. "Este absolut clar ca a avut loc o serie de atacuri teroriste la Londra. Este evident ca exista victime, ca multe persoane au murit, iar altele sunt grav ranite. Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta spre victime si familiile acestora.

Intentionez sa parasesc G-8 in urmatoarele ore si sa vorbesc direct cu politia si cu serviciile de urgenta, precum si cu ministerele de resort, urmand sa revin la Gleneagles in cursul serii. Vointa intregului G-8 este ca summitul sa continue in absenta mea, pentru a discuta problemele pe care trebuia sa le examinam si a ajunge la concluziile la care trebuia sa ajungem.

Fiecare din tarile aflate in jurul acestei mese are experienta efectelor terorismului si toti liderii vor indica mai tarziu ca impartasesc totala noastra hotarare de a pune capat terorismului. Este o barbarie ceea ce se intampla in aceasta zi, in care oamenii se intalnesc pentru a incerca sa faca fata problemelor Africii, problemelor pe termen lung privind schimbarile climatice.

Este de asemenea clar ca atacurile au fost gandite si stabilite astfel incat sa coincida cu deschiderea G-8.

Este important, insa, ca cei care sunt angajati in activitati teroriste sa isi dea seama ca hotararea noastra de a ne apara valorile si modul nostru de viata este mai mare decat determinarea lor de a semana moarte si distrugeri printre oameni nevinovati, pentru a impune extremismul in lume".

Summitul G-8 a primit o lovitura neasteptata

Summitul G-8 abia si-a inceput ieri dimineata lucrarile la Gleneagles, in Scotia, cand a primit ca pe o lovitura vestea atacurilor de la Londra. Premierul britanic, Tony Blair, a anuntat imediat ca paraseste reuniunea.

Este de asteptat ca discutiile pe problemele de pe agenda summitului - incalzirea globala, ajutorul pentru Africa si starea economiei mondiale - sa-si piarda consistenta, liderii celor opt tari avand acum un subiect urgent impus de evenimentele de ieri.

De altfel, summitul se anunta deja ca un insucces prin persistenta neintelegerilor pe marginea principalului subiect, reducerile emisiilor de gaze care provoaca incalzirea globala. Blair a reusit sa-l convinga pe presedintele american, George W.

Bush, sa admita ca efectul de sera constituie o problema si fenomenul trebuie combatut, dar a recunoscut ca reuniunea de la Gleneagles nu va reusi sa solutioneze divergentele in legatura cu modul in care trebuie abordate problemele referitoare la schimbarile climatice.

Bush a reamintit opozitia SUA fata de protocolul de la Kyoto pentru reducerea globala a emisiilor de gaze, dupa ce cu numai cateva zile in urma anunta ca economia americana este mai importanta.