Atentia lumii era indreptata spre Scotia, unde incepuse summit-ul G8, care i-a strans laolalta pe cei mai puternici lideri ai lumii. Dar Londra a fost cea lovita. In jurul orei 8,49, ora locala (7,49 GMT), metroul londonez a fost evacuat in urma a patru explozii, puse initial pe seama unei pene de curent.

Statiile de metrou Edgware Road, King´s Road, Liverpool Street, Russell Square, Aldgate si Moorgate au fost principalele tinte atacate, la ore de varf. La cateva minute, trei autobuze au explodat, unul dintre ele rupandu-se, practic, in doua. Bilantul atentatelor era de cel putin 12 morti si peste 185 de raniti. Sky News transmitea ieri ca sunt 45 de morti si peste 200 de raniti.

"Este vorba de un atac terorist. Nu vom ceda, suntem hotarati sa infrangem terorismul", a spus Tony Blair, anuntand ca va parasi Gleaneagels, locul de desfasurare al summit-ului G8, pentru a se indrepta spre Londra, urmand sa revina la reuniune in cursul serii.

Reactia europenilor a fost de consternare si groaza, Parisul, Roma si Bruxelles-ul gazduind reuniuni de urgenta pentru luarea unor masuri sporite de securitate, iar Parlamentul European a tinut un moment de reculgere pentru victime. La fel, masurile de securitate au fost sporite si in Statele Unite. Aflat in Scotia, George W.

Bush a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a promis ca "ii vom gasi pe acesti teroristi si ii vom aduce in fata justitiei". Seful Casei Albe si-a exprimat solidaritatea cu familiile victimelor. Acelasi mesaj a fost transmis si de ceilalti lideri participanti la G8. Pietele financiare au reactionat si ele.

Bursa londoneza a cazut brusc, iar pretul petrolului, care atinsese pragul de 62 de dolari barilul, a scazut pana la 58 de dolari. O serie de brokeri au spus ca, daca exploziile din capitala Marii Britanii sunt rezultatul unui atac terorist, este de asteptat o scadere in economie, similar cu situatia creata dupa atacurile de pe 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Totul a inceput la ora 8.49, ora Londrei, cand politia transportului londonez a fost alertata cu privire la un incident pe una din liniile de metrou. Politia a afirmat ca e posibil ca incidentul sa fi fost cauzat fie de ciocnirea a doua trenuri, fie de o pana de curent sau de explozia unui cablu de tensiune.

45 de minute mai tarziu, oficialii metrolul londonez anunta ca a avut loc o alta explozie, la o alta statie de metrou. Politia a precizat ulterior ca au avut loc mai multe explozii, la mai multe statii si ca intreaga retea de transport subteran e suspendata. De la ora 10.20, ora Londrei, apar relatari privind explozia unui autobuz in centrul Londrei, iar Scotland Yard confirma acest lucru.

Sute de victime sunt aduse la spitale, iar politia a cerut populatiei sa evite, pe cat posibil, orice deplasari. La miezul zilei, premierul britanic, Tony Blair, a declarat ca a fost clar vorba de atacuri teroriste, iar politia a precizat ca exista indicatii privind existenta unor explozibili la doua dintre locurile in care au avut loc explozii.

Mesajul a fost clar: de avertizare a Marii Britanii, dupa ce Londra a stat alaturi de SUA in lansarea razboiului din Irak.

Revendicarea

Atentatele de ieri de la Londra au fost revendicate, conform unui site islamist, de o grupare apropiata Al-Qaida. Aceeasi grupare a amenintat, intr-un comunicat difuzat pe Internet, ca va ataca si alte tari europene, nominalizand Danemarca si Italia, daca nu isi vor retrage trupele din Irak si Afganistan.

Necunoscuta pana acum, organizatia terorista intitulata "Grupul secret al Jihadului Al-Qaida din Europa" afirma ca "mujahedinii curajosi au cucerit Londra. Si iata Marea Britanie arzand de teama, de teroare si de groaza, de la nord la sud si de la est la vest".

In urma cu sase luni, liderul Ossama bin Laden ameninta Europa cu o "baie de sange", in cazul in care nu-si schimba sprijinul acordat SUA, in Irak. Ieri, doua centre comerciale din Budapesta au fost evacuate dupa o amenintare cu bomba, iar sediul guvernului de la Varsovia a fost, pentru putin timp, in flacari, explicatia oficiala fiind lucrarile de modernizare.

Un tren a deraiat, in Turcia, in urma unei explozii. Toate aceste incidente nu au fost insa revendicate de organizatii teroriste. Conform "La Repubblica", politia britanica ar fi alertat, ieri dimineata, ambasada Israelului de la Londra in legatura cu posibilitatea producerii unor atacuri teroriste in capitala britanica.

Sediul diplomatic israelian a fost inchis imediat dupa explozii, ca si multe alte ambasade europene.

"Evitati Londra!"

Pe principalele sosele spre capitala britanica au fost instalate pancarte care avertizeaza: "Evitati Londra. Zona inchisa. Deschideti radiourile", transmite BBC. Momentele care i-au aruncat pe britanici in stare de soc au fost urmate de o serie de declaratii, unele contradictorii chiar, legate de ipoteza terorista sau de numarul victimelor.

Comisarul politiei metropolitane, Ian Blair, a spus ca a fost vorba de sase explozii foarte bine coordonate. O sursa britanica afirma ca una dintre exploziile autobuzelor a fost provocata de un terorist sinucigas. Brian Paddik, comisar la Scotland Yard, a afirmat ca urme de substante explozive au fost depistate in cel putin doua din locurile unde s-au produs atacurile.

Keith Mills, responsabil pentru relatii internationale Londra 2012, a anuntat suspendarea celebrarilor prevazute dupa obtinerea statutului de oras-gazda pentru Jocurile Olimpice din 2012, iar presedintele Comitetului International Olimpic, Jacques Rogge, a transmis un "mesaj de simpatie si sustinere" responsabililor britanici.

Bush recidiveaza

In timp ce londonezii erau in panica, in micul orasel Gleaneagels din Scotia, liderii celor mai puternice opt state din lume discutau probleme importante pentru omenire, cum ar fi ajutoarele acordate Africii sau incalzirea globala. Dar nici reuniunea G8 nu a scapat de "surprize".

In primul rand, chiar inainte de dineul oficial oferit miercuri seara de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai puternic om din lume s-a ciocnit, la propriu, cu un politist. George W. Bush, care a implinit miercuri, 59 de ani, s-a gandit sa se relaxeze mergand cu bicicleta pe strazile micutului oras scotian.

Circuland cu viteza foarte mare, el a intrat din plin intr-un politist, care a fost transportat de urgenta la spital, cu un picior fracturat. Protejat de casca, Bush s-a ranit putin la brate si in palma, nefiind pentru prima data cand presedintele american reuseste sa participe la o reuniune oficiala julit dupa o cazatura cu bicicleta.

In mai anul trecut, chiar inainte de un turneu in strainatate, seful Casei Albe s-a ranit destul de vizibil pe fata.

Fotografia de familie

Dupa accident, Bush a participat la dineul regal oferit de regina Marii Britanii si a facut traditionala fotografie de familie. Surprinzator, suverana britanica a fost incadrata de Jacques Chirac si de Tony Blair, lasandu-si printul consort sa stea langa George W. Bush. La dineu, toata presa a fost cu ochii pe presedintele Frantei.

O data, pentru a-i studia reactia dupa ce Parisul a pierdut, in fata Londrei, cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 si apoi, pentru a surprinde privirile dintre Chirac si Blair dupa ce primul a criticat bucataria britanica. Nu au fost insa incidente din acest punct de vedere, totul decurgand in spiritul diplomatiei europene: numai zambete si vorbe de apreciere.

Debutul oficial al summitului G8 a fost precedat de un mic dejun dintre Bush si Blair, care au discutat despre punctele problematice ale agendei reuniunii. Presa nu a suflat o vorba despre un compromis stabilit intre cei doi inaintea intalnirilor oficiale. In cadrul conferintei de presa comune de ieri, George W. Bush si Tony Blair au anuntat cateva dintre temele de discutie.

"Am discutat despre Africa si despre modificarile climaterice, iar eu sper si cred ca putem inregistra progrese semnificative in ambele probleme. Am avut discutii bune in aceasta dimineata, iar angajamentele din ultima perioada in ceea ce priveste Africa releva ca ne aflam in pozitia in care - sper foarte mult - putem indeplini asteptarile rezonabile a milioane de persoane.

Referitor la modificarile climaterice, noi am discutat aceasta problema si lucram sa avem o pozitie comuna in viitor, daca va fi posibil, in care comunitatea internationala sa lucreze in unitate", a declarat Blair.

SRI nu ridica nivelul de alerta

Serviciul Roman de Informatii a anuntat, dupa producerea atentatelor de la Londra, ca alerta terorista pe teritoriul national ramane la acelasi nivel, precaut - albastru. "In prezent, sunt in derulare masurile obisnuite de securitate la obiectivele a caror protectie antiterorista este asigurata de catre Serviciul Roman de Informatii", precizeaza un comunicat al SRI, citat de Mediafax.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a dat publicitatii un comunicat in care subliniaza ca persoanele care doresc sa viziteze Londra sunt sfatuite sa urmareasca relatarile de presa sau cele de pe Internet pentru ultimele informatii despre situatia actuala.

In plus, incidentele de la Londra nu au afectat zborurile pe ruta Bucuresti - Londra, administratia Aeroportul International "Henri Coanda" Bucuresti sustinand ca nici unul dintre avioanele programate sa plece catre Marea Britanie nu a fost anulat sau amanat.