Presedintele Traian Basescu l-a convins pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa accepte organizarea alegerilor anticipate, consecinta verdictului dat de Curtea Constitutionala pe pachetul privind reforma justitiei.

Calin Popescu Tariceanu a anuntat public ieri ca guvernul isi va da demisia si va trece la declansarea procedurii privind alegerile anticipate. “Ne intoarcem la electorat, sa obtinem verdictul poporului”, a declarat premierul, explicind ca verdictul Curtii Constitutionale blocheaza reforma in justitie si reduce sansele ca Romania sa primeasca un raport favorabil din partea UE in toamna.

“Am anuntat membrii Cabinetului ca in acest moment Executivul nu poate sa-si continue misiunea”. Tariceanu i-a criticat dur pe judecatorii Curtii, spunind ca sint reprezentantii unui sistem ticalosit, care au decis “sa mentina privilegiile care exista in acest moment in Justitie”.

Negocieri intensive

Anuntul premierului a venit dupa o serie de consultari intre presedinte si premier, precum si intre acestia si PNL si PD. Discutiile au inceput inca de miercuri noapte, dupa intoarcerea premierului in tara. Ieri dimineata, Tariceanu s-a lasat convins sa accepte ideea anticipatelor si sa-si prezinte demisia.

Decizia premierului a survenit in urma unor presiuni din partea unei grupari din PNL care este partizana anticipatelor, combinata cu amenintarea democratilor ca, intr-un caz extrem, ei sint dispusi sa-si retraga ministrii din guvern.

In schimb, liberalii au primit garantia ca, pe listele electorale pentru Parlament, raportul dintre PNL si PD va fi de unu la unu, iar premierul va fi tot PNL. La alegerile trecute, raportul a fost de 1,3 la 1 in favoarea PNL, numai ca in prezent democratii i-au depasit pe liberali in sondaje.

Alegerile, pe 2 octombrie

Data alegerilor anticipate a fost stabilita: 2 octombrie 2005. Strategia de provocare a alegerilor anticipate, respectiv de respingere a guvernului de doua ori de catre Parlament, ceea ce duce implicit la dizolvarea Legislativului, potrivit Constitutiei, a fost deja schitata de liderii PD si PNL: dupa demisia de ieri a Cabinetului Tariceanu, Alianta D.A.

se va prezenta in Parlament, la investitura, cu exact acelasi Executiv condus de liberalul Tariceanu. In momentul votarii noului guvern, PD si PNL vor iesi din sala.

Optimism in Alianta

Ieri, liderii Aliantei erau siguri ca vor fi urmati, in acel moment, de PC si UDMR. In aceste conditii, doar PSD si PRM ar da votul noului Cabinet Tariceanu, numarul lor nefiind suficient pentru investitura. Alianta va repeta aceeasi miscare si cu al doilea Cabinet Tariceanu.

In aceste conditii, potrivit calculelor PD si PNL, Traian Basescu va putea anunta dizolvarea Parlamentului si convocarea alegerilor anticipate. Liderii Aliantei D.A. calculau ieri ca ar putea obtine, la alegeri, un scor aproximativ de 55%, ceea ce ar insemna o reprezentare a PNL-PD in Parlament de 65% dupa redistribuire.

PSD dezarmat

PSD, care a declansat practic aceasta criza contestind la Curtea Constitutionala pachetul de legi, se afla intr-o situatie neplacuta: fie voteaza in Parlament pentru guvernul Tariceanu, fie voteaza impotriva si se trezeste antrenat in anticipate, pe care nu le doreste deloc. Declaratiile facute in cursul zilei de presedintele executiv Adrian Nastase aratau limpede acest lucru.

“Nu are rost sa discutam despre anticipate, pentru ca anticipatele se declanseaza atunci cind se supara Parlamentul, nu atunci cind se supara Traian Basescu sau Emil Boc.

Deci este important sa constatam ca Parlamentul va fi in vacanta pentru doua luni, ceea ce inseamna ca procedurile ca atare nu pot sa fie demarate in aceasta perioada decit cu niste artificii care ar crea foarte multa nervozitate”, spunea ieri liderul PSD. Numai ca Parlamentul nu este, tehnic vorbind, in vacanta.

Birourile permanente ale celor doua Camere decisesera ieri convocarea unei sesiuni extraordinare saptamina viitoare.