La exact o saptamana dupa ce presedintele Basescu ii promisese lui Tariceanu ca n-o sa mai deschida subiectul alegerilor anticipate si o sa lase guvernul in pace macar pentru o perioada, pentru a salva unitatea Aliantei, ieri a izbucnit brusc o criza politica.

Mai precis, miercuri, la miezul noptii, la intoarcerea din vizita de lucru in Grecia, pe Tariceanu il asteptau la aeroport... anticipatele. Imediat dupa ce a coborat din avion, premierul a declarat ca decizia Curtii Constitutionale, care a retrimis legile justitiei la Parlament spre reexaminare, nu necesita declansarea alegerilor anticipate.

"Anticipatele nu reprezinta o varianta de luat in calcul in prezent.

Avem o serie de alte probleme mult mai importante de rezolvat si cred ca in aceasta perioada nu este deloc oportun sa discutam despre alegerile anticipate", a spus Tariceanu, dupa care, direct de la aeroport, a plecat la Palatul Cotroceni, unde, in miez de noapte, fusese convocat de presedintele Basescu pentru a vedea cum poate iesi Alianta din situatia dificila in care a bagat-o Curtea

Constitutionala. La Cotroceni, dupa cum ne-au relatat surse bine informate, premierul era asteptat de Traian Basescu si de ministrul Justitiei, Monica Macovei.

"Tradare!", s-a strigat la Cotroceni

Monica Macovei era, potrivit relatarilor surselor noastre, extrem de suparata, si nu numai pe faptul ca la Curtea Constitutionala se respinsesera legile pentru reforma justitiei, al caror autor este, ci si pentru faptul ca, la Curtea controlata de PSD, legile proprietatii, ale PNL, fusesera acceptate ca si constitutionale, de unde ar rezulta faptul ca intre liberali si pesedisti ar fi existat o

intelegere si, prin urmare, liberalii ar fi "tradatori". La fel de furios, Traian Basescu i-a spus lui Tariceanu ca "asa nu mai merge!" si trebuie organizate anticipate. Basescu i-a atras atentia lui Tariceanu ca, daca nu accepta sa-si dea demisia, pentru a putea incepe procedeul de declansare a anticipatelor, PD isi va retrage ministrii din guvern si il va lasa in ofsaid.

Ca argument suprem, Basescu i-a spus premierului ca liderii PD s-au strans de urgenta in Modrogan si au luat deja decizia sa se retraga de la guvernare in cazul in care liberalii nu accepta alegeri anticipate.

Tariceanu, strans cu usa

Ieri dimineata, Tariceanu a convocat de urgenta Biroul Politic al PNL si le-a povestit liderilor liberali ce s-a intamplat noaptea la Cotroceni. Potrivit unor surse din Biroul Permanent, premierul le-a spus liberalilor ca el a incercat sa-i tina piept lui Basescu, nefiind de acord cu alegerile anticipate.

Tariceanu a spus ca pentru rezolvarea problemei Monicai Macovei exista o solutie simpla: legile justitiei, respinse de Curtea Constitutionala, pot fi adoptate printr-o ordonanta de urgenta. Insa unii dintre liderii PNL, printre care Cristian Boureanu, au sustinut varianta BasescuÐanticipate. Propunerea lui Boureanu a fost sustinuta si de ministrul de Finante Ionut Popescu.

Pus in fata acestor pozitii, Tariceanu a incheiat sedinta PNL spunand ca, daca nu se poate si nu se poate fara anticipate, isi va da demisia.

La ora 11 era convocata o sedinta de guvern. Insa a fost anulata, in loc fiind convocata o sedinta a liderilor Aliantei.

Sedinte-fulger de la Guvern la Cotroceni

A urmat o intalnire la Guvern intre liderii Aliantei D.A., in cadrul careia liberalii le-au reprosat democratilor faptul ca, dupa ce au dat declaratii ca renunta la anticipate, au revenit, desi decizia Curtii nu se referea la aspecte de fond. La intalnire a ajuns si liderul UDMR Marko Bela, suparat ca nu a fost invitat. Reprezentantii PC se pare ca nu au participat la intalnire.

Si la aceasta intalnire Tariceanu a afirmat ca, daca presedintele Basescu doreste neaparat, va accepta organizarea de alegeri anticipate.

Liderii Aliantei s-au deplasat ulterior la Cotroceni. In cursul acestei intalniri, presedintele Traian Basescu a propus organizarea de alegeri anticipate. Potrivit unor surse neoficiale, presedintele si-ar fi insotit propunerea de o contraoferta pentru liberali: Tariceanu sa fie in continuare prim-ministru, iar pe listele Aliantei D.A., PNL si PD sa aiba un numar egal de parlamentari.

La alegerile din 2004 raportul a fost de 1,3 la 1, dar acum Basescu considera ca le face o favoare liberalilor, pentru ca, intre timp, PD este in avantaj in sondajele de opinie. Potrivit celor discutate la Cotroceni, alegerile anticipate ar urma sa aiba loc in luna octombrie.

Tot mai multi liberali au descoperit avantajele anticipatelor

Dupa intalnirea de la Cotroceni, Calin Popescu Tariceanu si apropiatii sai s-au strans la Guvern in incercarea de a gasi o solutie. Intre timp, membrii Delegatiei Permanente a PNL se strangeau la Parlament, in asteptarea primului ministru. Cum sedinta Delegatiei Permanente s-a amanat cu o ora, liberalilor nu le-a ramas decat sa comenteze pe holuri evenimentele deja petrecute.

"Atat la sedinta Biroului Permanent al PNL, cat si la Consiliul Aliantei s-a convenit organizarea de alegeri anticipate. Este momentul sa spunem oamenilor ce am facut in aceste sase luni si sa vedem daca putem obtine suficiente voturi pentru a prelua puterea cu adevarat", a explicat Cristian Boureanu, membru al Biroului Permanent Central.

"Este necesar sa organizam alegeri anticipate pentru ca in aceste sase luni de zile nu am reusit sa impunem dreptatea si adevarul", a sustinut Dan Motreanu, secretar general al PNL. "Alte discutii cu listele, alti bani de dat, ce sa mai?!, sa-ti bagi p...!", se comenta pe holuri.

Cum se declanseaza anticipatele

Varianta simpla de declansare a alegerilor anticipate este ca premierul Tariceanu sa-si prezinte demisia presedintelui Basescu. O alta varianta este ca Parlamentul sa-si retraga votul de incredere acordat actualului Executiv prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

O data cu demisia premierului si implicit a intregului Cabinet, seful statului trebuie sa desemneze un nou premier, care sa formeze guvernul in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului. Pentru a se declansa alegerile anticipate, respectiv dizolvarea Parlamentului de catre presedintele Basescu, este necesar ca Parlamentul sa fi respins doua solicitari de investitura a Guvernului.