Fuziunea BVB cu Rasdaq a lasat fara obiectul muncii Societatea de Decontare

de     Adevarul
Vineri, 8 iulie 2005, 0:00


Trecerea societatilor de pe platforma Rasdaq pe Bursa de Valori Bucuresti, in vederea fuziunii celor doua burse, a adus in pragul falimentului Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare (SNCDD), deoarece - ocupandu-se exclusiv de tranzactiile de pe Rasdaq - aceasta a ramas, practic, fara obiect de activitate.

"Din 18 angajati au mai ramas doar cinci, pentru ca la Rasdaq au mai ramas foarte putine societati, iar la Bursa de Valori decontarile se fac printr-o societate proprie. Am fost, astfel, nevoiti sa ne restrangem la maximum activitatea, cheltuielile si personalul", ne-a declarat directorul general al SNCDD, Ana Duran.

D-sa a mai afirmat ca o decizie privind structura viitorului depozitar central, care va deservi bursa consolidata dupa incheierea procedurilor de fuziune, inca nu a fost luata la nivelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

"Termenul-limita pentru infiintarea depozitarului central a fost stabilit pentru luna februarie 2006, dar acum, pentru ca in urma transferurilor au ramas prea putine societati pe piata Rasdaq, lucrurile ar trebui sa se limpezeasca mai repede", precizeaza directorul SNCDD.

Operatorii pietei de capital afirma ca, pentru crearea viitoarei institutii de decontare, ar fi doua variante: sa se formeze un depozitar in actuala formula de organizare a SNCDD sau sa se infiinteze una noua, lasand pe dinafara structurile deja existente.

Pozitia BVB este, insa, foarte clara: "Asociatia Bursei a luat decizia de a constitui depozitarul central pe structura SNCDD, prin contributia Bursei in natura si, la nevoie, in numerar", ne-a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

El a subliniat ca BVB este pregatita din toate punctele de vedere pentru aceasta operatiune, insa "va trebui sa asteptam o reglementare expresa a CNVM pentru ca Bursa sa-si poata exercita aportul investitional".

In legatura cu aceasta situatie, purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene, ne-a declarat ca proiectul unui act normativ ce va reglementa organizarea si functionarea depozitarului central "va fi discutat in cadrul uneia dintre sedintele viitoare ale Comisiei".


65 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri