Investitorii straini au parte de tratamente mai bune in orice alta tara centrala si est-europeana decit in Romania. Lucrurile s-ar putea schimba daca si noi am acorda ajutoare de stat, asa cum fac ceilalti.

Romania este tara cea mai putin atractiva pentru investitorii din centrul si estul Europei si, de aceea, legea referitoare la investitiile straine trebuie modificata pentru ca Romania sa fie competitiva, a declarat presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Ana Maria Cristina.

Ea a spus ca politica Romaniei in domeniul concurentei, care respecta normele europene, permite acordarea de ajutoare de stat pentru investitiile directe, dar, in realitate, acest lucru nu se intimpla.

In cazul in care lucrurile nu se schimba, tara noastra va fi din ce in ce mai ocolita de investitori, celelalte tari, inclusiv Bulgaria, oferind conditii care exclud Romania din competitia pentru atra-gerea de noi investitori. Cristina recunoaste insa ca bugetul nu isi permite sa piarda prea multi bani prin aceste ajutoare.

Altii le fac si cladirile

Teoretic, Romania poate sa acorde ajutoare de stat de pina la 50% din valoarea investitiei si chiar 65%, in cazul IMM-urilor, dar acest lucru nu prea se intimpla. Investitorii straini pot beneficia de scutire de taxe vamale la importul de echipamente si de tehnologie, de facilitati la angajarea somerilor si de amortizarea accelerata, dar toate aceste facilitati expira in 2006.

Oricum, este prea putin comparativ cu ceea ce investitorii pretind si cu ce li se ofera in alte parti. Cristina a spus ca, spre deosebire de ce obtin in Romania, in restul tarilor de la noi investitorilor li se ofera terenul la preturi sub cel al pietei, ba chiar, in unele cazuri, statul suporta si costurile ridicarii cladirilor de care are nevoie investitorul.

Strainii fug de saracie

Seful ARIS a spus ca in viitoarea lege vor exista facilitati mai mari pentru investitorii care deruleaza proiecte in zonele mai putin dezvoltate, cu somaj ridicat si cu infrastructura precara. Cristina a spus ca in Moldova, Dobrogea si Oltenia nu a venit niciun investitor strain in acest an. •

3 miliarde de euro de la francezi

Investitiile franceze din Romania se cifreaza cumulat la peste 3 miliarde de euro, s-a anuntat ieri de catre reprezentantii Ambasadei Frantei la Bucuresti, cu o saptamina inainte de sarbatorirea zilei nationale a acestei tari.

Reprezentantii marilor firme franceze prezente in Romania considera ca forta de munca de la noi este de o calitate exceptionala, acesta fiind un atu important pentru atragerea de noi investitii. Schimburile comerciale bilaterale au consemnat o crestere de 40% a exporturilor romanesti catre Franta, in vreme ce exporturile companiilor franceze catre Romania au crescut cu 29%.