Pilotul german Michael Schumacher, de sapte ori campion mondial de Formula 1, a demonstrat inca o data ca este unul dintre cei mai norocosi piloti din Marele Circ. Schumacher s-a aflat joi in Londra, in timpul atentatelor din capitala britanica, dar nu a avut nimic de suferit, desi a luat masa destul de aproape de una dintre statiile de metrou unde au avut loc exploziile.

"Am luat micul dejun impreuna cu sotia mea, Corinna, pe la ora noua, dar am auzit de explozii mai tarziu", a declarat pilotul de la Ferrari. Sportivul in varsta de 36 de ani si-a petrecut noaptea de miercuri spre joi in Londra, inainte de a se deplasa la mai multe evenimente organizate de sponsori si la circuitul de la Silverstone, unde maine se va desfasura a 11-a etapa din acest sezon.

"Ai un sentiment foarte ciudat atunci cand te gandesti cat de aproape ai fost de ceea ce s-a intamplat", a marturisit, la Silverstone, germanul. El a declarat ca, oricum, nu-si face griji in ceea ce priveste securitatea Marelui Premiu. "Consider ca, dupa astfel de evenimente, oamenii vor incerca sa sporeasca masurile de securitate fata de o cursa normala.

In aceasta lume nebuna nu esti in siguranta in nici un loc de pe pamant si un atac impotriva Formulei 1 nu este complet imposibil", a recunoscut Schumacher.

Minut de reculegere in Turul Frantei, una dintre competitiile cu grad mare de risc

Ieri, inaintea inceperii celei de-a saptea etape a Turului Ciclist al Frantei, desfasurata intre orasele Luneville si Karlsruhe (Germania), participantii la cursa au tinut un minut de reculegere in memoria victimelor atentatelor de la Londra. Oficialii Turului au declarat ca nu vor spori masurile de securitate in cele trei saptamani care au mai ramas din competitie.

"La noi nu e ca in sporturile care se organizeaza pe stadioane", a spus directorul turului, Jean-Marie Leblanc. Caravana dispune oricum de securitate ridicata. In fiecare etapa, rutierii sunt insotiti de 45 de motociclete si de 10 masini ale politiei. Rutele sunt inchise traficului si 13.000 de agenti de politie vor pazi intrarile laterale pe sosea.

Leblanc a admis ca totusi nu poate asigura o securitate completa rutierilor. "E imposibil. In fiecare zi, pe marginile drumului se afla in medie sase sute de mii de fani", a declarat el.

Grand Prix-ul Marii Britanii nu se amana

Dupa atentatele de joi, oficialii circuitului de la Silverstone, aflat la 200 de kilometri distanta de Londra, au petrecut cateva ore cu reprezentanti ai politiei, in urma discutiilor rezultand ca Marele Premiu se va tine in conditii normale.

"Dupa evenimentele produse joi la Londra, Silverstone vrea sa-i asigure pe toti cei care vor asista la Grand Prix-ul Marii Britanii ca pentru noi securitatea spectatorilor si a participantilor la cursa este foarte importanta.

La Silverstone exista un sistem de securitate care a fost acceptat si planificat in cele mai mici detalii cu politia si cu celelalte agentii de securitate", se arata intr-un comunicat al organizatorilor MP al Marii Britanii, la care urmeaza sa asiste peste 100.000 de spectatori.

Toti fanii Marelui Circ care vor intra in zona circuitului vor fi perchezitionati amanuntit, la fel ca si bagajele pe care le vor avea. Politia a anuntat ca se va apela si la mai multi caini special antrenati sa adulmece materialele explozibile.

Lance Armstrong, pazit de fostul bodyguard al lui George W. Bush

Pe langa masurile de protectie oferite de organizatori, americanul Lance Armstrong, invingator in ultimele sase editii, beneficiaza si de serviciile a inca doua garzi de corp. Erwin Ballarta este bodyguardul lui Armstrong de cativa ani. Expert in arte martiale, el a s-a ocupat de siguranta presedintelui SUA, George W. Bush, cand acesta era inca guvernatorul Texasului.

Anul acesta, Ballarta este ajutat de Serge Borlee, un ofiter de politie belgian, colaborator al echipei lui Armstrong, Dicovery Channel, in timpul competitiei. "Ei il ajuta pe Lance sa treaca prin multime la startul si la finalul fiecarei etape si au grija sa nu pateasca nimic rau", a declarat un oficial al Discovery Channel.

Anul trecut, Armstrong a primit amenintari cu moartea inaintea contratimpului decisiv de la Alpe d'Huez. Pe cele zece mile de catarare, politia franceza a sporit securitatea americanului. Un agent special a fost pus in masina echipei lui Lance, iar un altul a fost urcat pe motocicleta ce-l urma pe catarare.