Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat pentru „Cotidianul” ca alegerile anticipate sint in asentimentul Comisiei Europene, cu care s-a si consultat inainte de luarea deciziei.

„Ieri am avut o discuTie lunga cu domnul Olli Rehn. I-am explicat ratiunile pentru care am hotarit declansarea alegerilor anticipate. Raspunsul neoficial al dlui Rehn este urmatorul: «Atita vreme cit Romania considera ca opteaza pentru un anumit tip de politica interna, ca sa-si poata duce la bun sfirsit temele, Comisia Europeana este foarte multumita.

» Este libertatea noastra de a alege masurile necesare pentru a ajunge la finalul dezirabil, potrivit asteptarilor noastre si ale Comisiei Europene. (…) In discutia avuta, dl Rehn a mai spus urmatoarele lucruri: «Romania este libera sa adopte calea cea mai buna, cea mai practica, care sa-i permita indeplinirea conditiilor in ianuarie 2007»“.

Blaga bate spaga

Ministrul Ungureanu (foto) a precizat ca alegerile anticipate nu vor afecta calendarul de integrare. „Noi fortam acum cu algerile anticipate, pentru a iesi din impasul creat de Curtea Constitutionala, pe care noi il traducem ca pe o incercare de blocare a reformei in Justitie. Reconfigurarea scenei politice ne poate ajuta mai mult la indeplinirea la termen a angajamentelor fata de UE.

” Potrivit acestuia, modificarile operate de Curtea Constitutionala au golit de continut reforma Justitiei si „au stirnit cel putin nedumerire la Bruxelles”.

„Reforma severa, nu simulacru“

Ministrul Ungureanu a mai adaugat ca tocmai s-a incheiat raportul de verificare tehnica al Ministerului Administratiei si Internelor de catre specialisti ai UE. „Rezultatele evaluarii au fost foarte bune. Ni s-a reprosat ca nu expunem suficient rezultatele bune pe care le-am obtinut.

” El a respins afirmatiile unor oficiali europeni publicate ieri de „Cotidianul”, conform carora alegerile anticipate vor fi evaluate negativ de catre Comisia Europeana. Mihai Ungureanu considera ca doar alegerile anticipate pot face o reforma „severa, nu un simulacru”, pentru a indeplini angajamentele luate fata de UE. •

Comisia Europeananu se amesteca

Intrebata daca decizia Curtii Constitutionale din Romania era atit de importanta pentru procesul de aderare a tarii noastre incit sa justifice demisia guvernului, Pia Ahrenkilde Hansen, purtatoarea de cuvint a comisarului european pentru Extindere Olli Rehn, a raspuns: „Este decizia autoritatilor romane cind anume sa organizeze alegeri si nu ne putem implica in acest proces, care este unul

intern. Ce va pot spune este ca, desigur, este responsabilitatea guvernului si a Parlamentului sa asigure implementarea masurilor cerute de Comisia Europeana pentru integrare, iar in acest sens Romania nu trebuie sa piarda nici un minut daca vrea sa adere in 2007. Prin urmare, este decizia autoritatilor romane cum fac acest lucru”.