BNR a decis ieri liberalizarea accesului rezidentilor la conturi in strainatate. De asemenea, a luat masuri pentru temperarea creditarii in valuta si a anuntat masuri de reglementare a creditului nonbancar si a leasingului.

CA al BNR a aprobat liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate. Fluxul constant al intrarilor de capital (investitii, transferuri nerambursabile si remiteri ale muncitorilor romani in strainatate) din ultimele luni a continuat sa exercite o relativa presiune din sensul aprecierii leului.

BNR considera ca accesul liber al rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate va contribui la atenuarea presiunilor de apreciere a leului.

Ingrijorarile BNR

Analiza structurii creditului neguvernamental indica persistenta unor tendinte potential generatoare de dezechilibre.

Astfel, dinamica creditului denominat in valuta (care in luna mai a atins cel mai inalt nivel din ultimii noua ani) a devansat-o semnificativ pe cea a componentei in lei, in ciuda inaspririi din luna martie a regimului rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in valuta si a scaderii semnificative a ratelor dobinzii la creditele in lei.

Mentinerea unui ritm alert al cresterii creditului in valuta implica aparitia unor potentiale riscuri pentru stabilitatea macroeconomica si financiara - reduce eficacitatea politicii monetare, stimuleaza importurile si poate amplifica riscul valutar la nivelul sistemului bancar.

Consiliul de Administratie a hotarit extinderea aplicarii ratei de 30 la suta asupra tuturor pasivelor in valuta, indiferent de scadenta si de data atragerii lor.

Aceasta masura se va implementa in doua etape: aplicarea, incepind cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august 2005, a unei rate de 15 la suta pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani, atrase inainte de 23 februarie 2005 inclusiv, si a unei rate de 30 la suta incepind cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie 2005, pentru pasivele mentionate anterior.

Totodata, Consiliul a decis reducerea, de la 18% la 16%, a ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani.

Norme pentru imprumuturi

BNR a decis, de asemenea, modificarea normelor privind limitarea riscului de credit pentru imprumuturile persoanelor fizice.

In esenta, aceste reglementari stipuleaza ca totalul angajamentelor de plata lunare - respectiv rata creditului si dobinda aferenta tuturor tipurilor de contracte de credit, precum si a altor contracte de aceeasi natura, cum ar fi cele de leasing ori de cumparare de bunuri in rate - nu poate depasi un plafon maxim de 40 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz,

ale familiei acestuia. De asemenea, angajamentele de plata lunare decurgind din credite de consum si imobiliare, indiferent de creditor, nu pot depasi 30 la suta, respectiv 35 la suta din veniturile nete lunare ale solicitantului de credit si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Pe de alta parte, Executivul si BNR intentioneaza sa elaboreze un act normativ care sa stabileasca standarde minime de autorizare, reglementare si supraveghere pentru institutiile financiare nebancare.