O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie obliga Ministerul Educatiei sa plateasca profesorilor salarii marite

Profesorii au castigat recent in instanta dreptul ca salariile sa le fie calculate pornind de la o suma de baza ce include si anumite sporuri.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis, pe 1 iulie, o decizie definitiva si executorie prin care dispune ca sporul neuropsihic, cel de stabilitate si cel de dirigentie sa fie incluse in salariul de baza, cel care este luat in calcul la acordarea tuturor celorlalte sporuri.

Prin aceasta masura, venitul lunar al profesorilor ar putea creste cu sume intre circa 10.000 lei/luna pentru un debutant si 650.000 lei/luna pentru un profesor cu gradul I si vechime maxima.

De asemenea, instanta a dispus ca gradatia de merit si salariul de merit sa fie luate in calcul la plata activitatilor didactice remunerate prin cumul sau plata cu ora, o alta solicitare a sindicatelor.

Plata retroactiva pe ultimii trei ani?

Liderii sindicali spun ca greselile au fost cauzate de interpretarea eronata de catre minister a Statutului Personalului Didactic (SPD), inca de la adoptare, in 1997. „SPD a fost urmat de mai multe ordine de ministru care contineau precizari privind calculul salariilor. Aceste ordine sunt actionate de sindicate, in instanta, de ani intregi”, ne-a declarat Simion Hancescu, vicepresedintele FSLI.

„Ministerul va fi obligat sa adopte o noua metodologie. Aceasta se va aplica tuturor profesorilor. Vom cere plata retroactiva a acestor drepturi pe trei ani, maximul prevazut de lege”, a mai spus liderul FSLI.

Ministerul Educatiei si Cercetarii asteapta intai sa fie instiintat oficial pentru a lua o masura. „In momentul cand vom primi sesizarea oficiala de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, vom trece la aplicarea ei. Deocamdata hotararea nu a aparut in Monitorul Oficial si nu cunoastem textul ei.

De aceea, nu putem spune cati profesori vor beneficia de ea si care sunt sumele ce vor trebui platite”, ne-a declarat Mircea

Muresan, director in MEC.

Cati bani* vor castiga cadrele didactice

profesor debutant (fara spor de stabilitate) 12.300 lei/luna

profesor cu 18-22 ani vechime si gradul didactic I 414.492 lei/luna

profesor cu 30-35 ani vechime si gradul didactic I 658.744 lei/luna

invatator/institutor cu 18-22 ani vechime circa 300.000 lei/luna

invatator/institutor cu 30-35 ani vechime circa 500.000 lei/luna

* Diferenta rezultata prin neincluderea in salariul de baza a sporurilor neuropsihic, de dirigentie si de stabilitate

** Calculul este facut de reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.