Cele mai multe dintre farmaciile din tara nu elibereaza nici la aceasta ora medicamente compensate si gratuite. La peste 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta nr.46, care aproba deblocarea, din fondul de rezerva al Ministerului Sanatatii, sumei de 1.

200 miliarde de lei, destinata suplimentarii plafoanelor pentru compensate si gratuite, casele de asigurari de sanatate abia incep, timid, incheierea actelor aditionale. Dezinteresul manifestat de catre acestea i-au dus la exasperare pe bolnavi, care nu mai stiu unde sa se duca sa-si procure medicamentele necesare.

Ieri, la Arad, nici o farmacie nu mai elibera retete compensate, farmacistii indemnandu-i pe oamenii disperati sa mai incerce saptamana viitoare, cand este posibil sa se primeasca banii. In Timisoara, doar doua farmacii mai dadeau compensate, fapt care a facut ca sute de oameni sa se calce in picioare pentru a-si procura tratamentele vitale.

Presedintele Colegiului Farmacistilor din Timis si-a exprimat nedumerirea fata de faptul ca cele doua farmacii onorau retete compensate si gratuite, in conditiile in care toate farmaciile din judet si-au epuizat deja plafoanele pe intreg anul.

Criza se manifesta in aproape toata tara, iar putinele farmacii care au reluat eliberarea retetelor nu dau decat medicamente compensate, retetele gratuite nefiind onorate.

De o saptamana insa, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) da "asigurari” ca banii exista si ca singura problema ramasa de rezolvat este cea a incheierii actelor aditionale dintre farmacii si casele teritoriale, actiune care se desfasoara in ritm de melc.

Tot CNAS emite procente optimiste in legatura cu numarul farmaciilor din tara care elibereaza medicamente compensate si gratuite, fara ca acestea sa coincida cu realitatea de pe teren.