“Blair, acesta este un razboi istoric” este titlul unui document difuzat, ieri, pe Internet in care sunt revendicate atentatele de la Londra si este amenintata direct Italia: “Avem un cont deschis cu Berlusconi si inca nu a platit pretul”.

Textul, semnat de Lewis Atiyallah, nume in spatele careia s-ar afla un reprezentant saudit al Al-Qaida, deja autor al unor documente considerate credibile de “revista oficiala” a retelei teroriste, contine o paralela intre ceea ce s-a intamplat, joi, la Londra si rapirea strainilor in Irak, cu referire explicita la patru italieni sechestrati anul

trecut in aceasta tara (Agliana, Stefio, Cupertino si Quattrocchi, ultimul executat de teroristi). Atunci, aminteste Atiyallah, printre solicitarile rapitorilor figura si cererea potrivit careia “Berlusconi trebuie sa prezinte scuze pentru incalcarea drepturilor musulmanilor si Islamului.

Acesta este un cont vechi pe care Berlusconi nu l-a platit”. Precizand ca autorii seriei de atentate de la Londra au actionat automat “fara ajutor, indicatie sau sustinere directa si logistica”, textul conchide ca “urmatorul atentat va fi mai rau”.

Urmatorul atac terorist ar putea lovi Italia, iar premierul Silvio Berlusconi este constient de acest lucru. Prezent la summitul G8, liderul italian a condamnat atentatele teroriste comise in capitala britanica si nu a exclus posibilitatea ca scenariul tragic din Londra sa fie pus in aplicare, in viitorul apropiat, si la Roma. “E nevoie de atentie maxima.

Suntem constienti ca Italia se afla in prima linie, pentru ca apara libertatea si democratia“, a recunoscut el.

„Italia este a treia tara in ceea ce priveste amploarea angajamentelor in misiuni de mentinere a pacii, iar acest lucru atrage o atentie negativa din partea organizatiilor teroriste“, a subliniat el, adaugand ca „terorismul este un cancer caruia nu-i vom ceda“.

Presa italiana de ieri aprecia la unison ca atentatele din Londra plaseaza peninsula si in special Roma in capul listei viitoarelor obiective ale teroristilor. „Teroare la Londra, alarma in Italia“, titra „Il Messagero“, in timp ce editorialul din “La Stampa” avea titlul „Asteptand sa ne vina randul“.

Potrivit mass-media din peninsula, in Italia a fost decretata „alerta rosie“ si au fost organizate numeroase reuniuni consacrate securitatii. Securitatea in aeroporturi, transporturi urbane ori in zonele sensibile a fost deja sporita sau va fi consolidata.