Mama copilului nelegitim al lui Dumitru Tinu spune ca fostul director al „Adevarului” a primit 1,6-1,7 milioane de dolari de la Viorel Hrebenciuc, in 2002, pentru a cumpara ziarul. Dupa moartea cunoscutului ziarist, situatia actiunilor si a banilor a ramas un mare mister.

Emilia Iucinu spune ca Tinu a primit banii de la Hrebenciuc „in mai multe transe, de la sfarsitul lui august pana in noiembrie 2002”. Putin mai tarziu, pe 1 ianuarie 2003, directorul „Adevarului” a murit intr-un accident misterios, pe soseaua Bucuresti-Ploiesti.

„Eu am vazut hartia in care era stipulat imprumutul si poate ca mai exista si acum, daca nu o fi rupt-o Ana-Maria”, mai afirma fosta iubita a lui Tinu. Ana-Maria este fiica legitima a ex-directorului de la „Adevarul”.

Emilia Iucinu, fosta iubita a ziaristului, vorbeste despre legatura de afaceri dintre directorul de la Adevarul si politicianul PSD

Viorel Hrebenciuc i-a imprumutat bani lui Dumitru Tinu cu putin inainte ca acesta sa moara. Este vorba de 1,6 -1,7 milioane de dolari, dupa afirmatiile Emiliei Iucinu, mama lui Andrei Iucinu, fiul lui Dumitru Tinu.

Suma a venit in mai multe transe de la la sfarsitul lui august pana in noiembrie, bani cu care Dumitru Tinu intentiona sa cumpere actiuni la „Adevarul”.

Socheaza nu doar suma imensa pe care a oferit-o ca imprumut Viorel Hrebenciuc, dar si faptul ca, asa cum spune fosta iubita a lui Dumitru Tinu, pentru un asemenea imprumut, initial, nu au fost intocmite acte.

„Eu am insistat sa faca acte, zice Emilia Iucinu. I-am zis ca este vorba de prea multi bani ca sa ramana totul pe vorbe. Tinu nu parea preocupat de hartii, zicandu-mi ca se merge pe incredere. „Bine, si daca intr-o zi o sa-ti spuna ca ai sa-i dai cinci milioane?”. L-am convins sa faca acte pentru suma asta.

Eu am si vazut hartia in care era stipulat imprumutul si poate ca mai exista si acum daca nu o fi rupt-o Ana-Maria (fiica lui Dumitru Tinu - n.r.). Trebuie sa spun foarte clar ca acesti bani erau cu titlu de imprumut si Tinu nu intentiona sa-i dea actiuni lui Viorel Hrebenciuc.”

CTP: „Nu stiu ce mosteneste Hrebenciuc de la Tinu”

Afirmatia senzationala vine dupa ce, in cei doi ani si jumatate de la moartea lui Dumitru Tinu, s-a speculat pe seama mai multor legaturi de felul acesta.

Astfel, la mai putin de doua saptamani de la moartea lui Dumitru Tinu, au aparut primele afirmatii in presa precum ca fostul director de la „Adevarul” ar fi imprumutat bani de la Viorel Hrebenciuc si de la omul de afaceri Fathi Taher, banuiti a fi finantatorii din umbra ai ziarului.

Atunci, Sergiu Andon, avocatul familiei Iucinu, le-a cerut public celor doi sa marturiseasca daca i-au dat vreo suma de bani lui Dumitru Tinu, dar acestia au negat.

Posibila legatura materiala dintre politicianul pesedist, omul de afaceri de origine araba si cunoscutul gazetar este pomenita si de Cristian Tudor Popescu intr-un editorial din luna martie, „Nu stiu ce si cum mosteneste Hrebenciuc de la Dumitru Tinu”, spunea fostul redactor-sef de la „Adevarul”, in editorialul in care conscra pentru Hrebenciuc porecla de „guzganul rozaliu”.

Politicianul si fiica pastreaza tacerea

Viorel Hrebenciuc respinge din nou, laconic, dezvaluirile: „Astea-s povesti. Mai mult nu am ce comenta”.

A repetat doar ca pe fosta iubita a lui Dumitru Tinu nu a apucat s-o cunoasca inaintea de moartea directorului de la „Adevarul”.

Afirmatie care din nou vine in contradictie cu spusele Emiliei Iucinu: „Nu stiu cum poate sa spuna ca nu ne cunoaste. Ne stia inca din 1993. La inmormantare, mi-a prins mainile si mi-a spus sa stau linistita. Ar trebui sa i se ia facturile de mobil din zilele de dupa moartea lui Tinu si sa se vada de cate ori a discutat cu noi. Nu am fi avut atatea discutii daca nu ne cunostea”.

La randul ei, si Ana-Maria Tinu refuza sa comenteze: „Nu stiu despre cine vorbiti, despre ce afirmatie si nu am nimic de spus legat de acest subiect”.

Concluziile echipei de ancheta

Tinu si-a pierdut cunstinta in timp ce se afla la volan. Aceasta este principala concluzie a specialistilor de la Institutul de Medicina Legala din Bucuresti: „S-a intamplat fie din cauza unei fibrilatii, fie din cauza unei tulburari majore de ritm cardiac, fie a unui accident vascular cerebral”, explica atunci directorul IML, doctorul Dan Dermengiu.

Raportul Serviciului de Cercetari Penale al Inspectoratului de Politie Prahova confirma aceasta concluzie si spune ca soferul, care nu purta centura de siguranta, a fost proiectat in afara autoturismului prin dreapta, iar autovehiculul s-a rasturnat pe partea dreapta prinzand sub el corpul acestuia.

Ziaristul Dumitru Tinu a fost batut si ucis, crede fosta iubita

Difuzarea la TVR 1, in urma cu trei luni, a unui film despre moartea lui Dumitru Tinu i-a dat ocazia Emiliei Iucinu sa constate existenta unor inadvertente intre concluziile anchetei efectuate de politie si realitate.

In urma cu doua saptamani, mama lui Andrei Iucinu a facut rost de capturi de pe banda difuzata la TVR 1 si de atunci isi pune tot felul de intrebari. A iesit sa-si spuna public gandurile in emisiunea „Nasul” de joi noaptea, de la B1 TV, cand iubita fostului director de la „Adevarul” a cerut presedintelui Romaniei sa intervina pentru revizuirea dosarului mortii lui Tinu.

„Am aparut la televizor pentru ca sunt prea multe lucruri care nu se leaga. Priviti aceasta imagine. Cine vede poza nu poate sa nu se intrebe de ce afirma Cristian Tudor Popescu ca, atunci cand a ajuns la fata locului, Tinu era de nerecunoscut, cand eu il pot recunoaste pana si din imaginile astea? Fata lui nu era strivita, asa cum s-a spus.

Apoi, pe chipul sau se vedeau niste echimoze a caror aparitie nu poate fi explicata de nici un medic legist.”

Crede ca moartea lui Dumitru Tinu a fost provocata de lovituri repetate. „Va mai spun ceva, mai zice Emilia Iucinu. De 20 de ani de cand suntem impreuna, in fiecare noapte, de Revelion, la ora 12.00, el ne suna sa ne spuna „La multi ani!”. La ora 1.00, am primit un telefon de la numarul lui, dar nu am putut sa vorbesc cu el. Atunci am avut prima temere ca ceva rau i s-a intamplat”.

Emilia Iucinu zice ca stie mai multe, dar nu este inca momentul sa vorbeasca: „Banuiesc pe cineva inca de pe 3 ianuarie ora 10.00, cand am fost sunata si mi-a fost anuntata moartea lui Tinu. Nu pot spune mai multe, dar trebuie ca lumea sa se gandeasca la cine avea interesul ca Dumitru Tinu sa moara”.

„Terminati cu telenovelele”

Vine in discutie procesul de paternitate al lui Andrei. La momentul mortii, pe 1 ianuarie 2001, Emilia si Andrei Iucinu se aflau la Paris. Plecasera din 20 decembrie. „La intoarcerea noastra, urma ca Dumitru sa depuna formele pentru recunoasterea lui Andrei ca si copil legitim. Am vorbit cu Tinu de multe ori lucrurile astea la telefon. Nu cred ca discutiile lui nu erau inregistrate.

Deci, cineva a aflat despre intentiile sale”. Fosta iubita a lui Dumitru Tinu nu intelege nici graba cu care ancheta a fost incheiata: „De ce a ajuns Adrian Nastase, pe cand era prim-ministru, sa afirme: „Domnule, terminati cu telenovelele!”.

De ce sa se termine cand este vorba despre stabilirea adevarului, despre moartea unui om? Al cui a fost interesul sa se termine? Ce ancheta a fost asta in care pe adresa mea a venit o citatie sa ma prezint ca martor la „accident”, desi eram la Paris de multe zile?”.

„Daca presedintele Basescu ma va primi, intentionez sa-i spun lui totul. Altfel, consider ca nu este momentul”, zice doamna Iucinu. Nu se teme de cineva anume, nu a fost amenintata, dar spune ca, la un moment dat, timp de vreo patru luni, doi tineri se sarutau de zor intr-o masina in fata casei sale.

Repeta ca orice ar fi nu se va opri din demersurile sale: „Voi merge pana la capat pentru ca eu si lumea sa aflam cum a murit Tinu”.