PSD si-a aruncat buzduganul. In cele din urma, buzduganul s-a dovedit a fi un bumerang. Si l-a plesnit peste fata pe cel care l-a aruncat, exact cand nu se astepta.

Sa recapitulam: presedintele Basescu agita de la alegeri incoace proiectul anticipatelor. Opozitia a sarit ca arsa, declarand ca Puterea risca sa compromita integrarea Romaniei in UE. Premierul Tariceanu a preluat teza, afirmand ca, cel putin pana la raportul de tara din octombrie, Guvernul trebuie sa se concentreze pe reforma si nu sa organizeze alegeri anticipate.

Tema anticipatelor a creat prima bresa intre principalii parteneri de la guvernare, PNL si PD. De pe margine, atat UDMR, cat si PC (fost PUR) chibitau ca nu vor alegeri anticipate. In bresa astfel creata, PSD a batut diverse pene, largind-o. Episoadele votarii Consiliilor de administratie de la TVR si Radio, ca si controversatul proiect al Comunitatii de Informatii au marit si mai mult bresa.

Cand se parea ca soarta coalitiei este pusa sub semnul intrebarii, atat Basescu cat si Tariceanu au facut pasi inapoi. De cateva zile, Basescu a tot repetat in diverse interviuri ca a renuntat la proiectul atat de drag al alegerilor anticipate. Insa, impresia de coalitie subreda continua sa persiste. La casele de pariuri, lui Tariceanu nu i se dadeau multe luni in fruntea Guvernului.

In PNL, tropaitul devenise asurzitor.

Si poate ca barca Puterii s-ar fi scufundat daca PRM, CSM, Curtea Constitutionala si, intr-un mod decisiv, PSD n-ar fi dat o mana de ajutor principalilor parteneri de coalitie nu doar ca sa ramana impreuna, ci si sa forteze organizarea alegerilor anticipate.

Actuala Putere ii este indatorata PSD-ului. Pe vremea PDSR-ului, Guvernul Adrian Nastase a facut din Traian Basescu principalul actor al Opozitiei. Au sarit cu picioarele pe el, l-au balacarit in presa obedienta, i-au interzis aparitia nu doar la posturile publice de radio si televiziune, ci si la cele particulare. Rezultatul acestei politici: astazi Traian Basescu este presedintele Romaniei.

Cand a contestat pachetul de legi pe care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea, PSD-ul stia ca se adreseaza unor prieteni de nadejde. La Curtea Constitutionala, sapte din cei noua judecatori au fost legati strans de PSD. Printre ei: Ion Predescu, Petre Ninosu, Acsinte Gaspar sau Serban Stanoiu, sotul fostului ministru PSD, Rodica Stanoiu.

Prezenta acestor oameni este o mana cereasca pentru actuala Putere, care poate senina acuza Curtea Constitutionala ca face jocul PSD-ului. Ceea ce Tariceanu a si declarat. La randul sau, PSD-ul se pregatea de o sarba prin Parlament cu pachetul de legi privind reforma in Justitie.

Purtatorul de cuvant al principalului partid de Opozitie, Cristian Diaconescu, a declarat ca PSD ar putea sesiza Curtea Constitutionala dupa ce legile vor trece din nou prin Parlament, generand un ciclu care se poate repeta la nesfarsit. N-a fost sa fie. PSD-ul se poate pastra pentru alte cicluri.

Aceste alegeri anticipate au o miza cu totul speciala. Ele ar putea crea oportunitatea ca Romania sa fie guvernata de o coalitie de centru-dreapta si dupa 2009. Alegerile parlamentare si cele prezidentiale ar putea avea loc impreuna, iar locomotiva Basescu sub presiune va face diferenta in avantajul coalitiei in competitia cu PSD.

Alianta PNL-PD, o spun sondajele, ar putea castiga detasat alegerile anticipate. Si forma singura Guvernul. Si-ar putea asigura o majoritate zdrobitoare introducand pe liste candidati ai PPCD si PC iar, dupa alegeri, aducand la guvernare si UDMR. PSD-ul, care a oferit pretextul ideal declansarii alegerilor anticipate, traverseaza una dintre cele mai grave crize.

Incapacitatea de a se reforma, desi afacerea Omar Hayssam oferea un context extrem de favorabil lui Mircea Geoana pentru a curata randurile partidului, va impiedica PSD sa-si ia zborul spre culmile inalte in preferintele electoratului. Insa, un rezultat modest in alegerile care se contureaza pentru toamna ar putea subrezi si mai mult pozitia lui Geoana in fruntea partidului.

Si ar putea amana sine die reformarea PSD-ului. Ceea ce n-ar fi de dorit pentru scena politica romaneasca. Ea are nevoie de o opozitie nu doar puternica, ci si sanatoasa. Or, sanatatea morala a PSD-ului este grav virusata. Un simplu vaccin nu e suficient. Ar trebuie amputate membre cuprinse de cangrena. Geoana ar trebui sa scoata bisturiul din buzunar si sa opereze.

Daca vrea sa salveze ceva din corpul diform al PSD-ului. Si asta cat mai urgent, in urmatoarele luni, pana la alegerile anticipate.

PSD-ul a savarsit multe erori. Ele se razbuna acum. Functionarea institutiilor statului este un mecanism extrem de fragil si fin.

Asa cum nu poti introduce in mecanismul unui ceas elvetian un corp strain, tot asa PSD-ul nu trebuia sa numeasca la Curtea Constitutionala soldati credinciosi ai partidului. Mandatul de judecator la Curte nu ar fi trebuit sa fie o sinecura.

Inca o data, Basescu si Coalitia au castigat pe mana PSD-ului.