Punand capat unor dezbateri care dureaza de cativa ani, Parlamentul European a luat miercuri decizia de a respinge o directiva care sa permita brevetarea programelor software.

Decizia, mult asteptata de reprezentantii industriei TI, a fost luata cu o majoritate zdrobitoare (648 voturi pentru, din 680 totale). In acest fel se pune punct diferendului, intins pe parcursul mai multor ani, intre reprezentantii marilor corporatii si sustinatorii tehnologiei open-source-ului.

Diferendul a cuprins inclusiv Comisia Europeana, care ceruse patentarea atat a inventiilor de inalta tehnologie cat si a programelor software, si Parlamentul European, care s-a opus categoric directivei in forma sa initiala.

Reprezentantii Free Software Foundation Europe si-au exprimat imediat multumirea fata de decizie intr-un comunicat de presa. “Aceasta decizie nu afecteaza in nici un fel patentele inventiilor de inalta tehnologie,” a explicat Stefano Maffulli, reprezentantul italian al FSFE.

Presedintele FSFE Georg Greve a adaugat la randul sau: “Parlamentul a inteles aceasta stare de fapt cand a amendat directiva in prima citire, pentru a mentine inventiile high-tech

inauntrul legii de protectie in timp ce scoate in afara cadrului ei software-ul.”

Prin aceasta decizie, SUA si UE vor avea sisteme total opuse pentru protejarea software-ului. Aceasta stare de fapt poate fi si un semnal pentru Oficiul European de Brevete (European Patent Office) de a-si achimba politica in domeniu.

Comisia Europeana insista pentru o rediscutare a legii (second reading). (BIS)