Autoritatile britanice au suspectat anumite persoane de legaturi cu reteaua al-Qaeda chiar dupa atacurile teroriste de la Madrid. Concomitent, Scotland Yard a anuntat ca sint posibile noi atacuri.

Autoritatile britanice il suspecteaza pe Mohammed al-Guerbouzi, un marocan rezident in Marea Britanie, de implicare si in atentatele de la Madrid si Casablanca. Al-Guerbouzi a disparut de la domiciliul sau din nord-vestul Londrei.

Insa, potrivit unui cercetator specialist in islamism, este „improbabil“ ca al-Guerbouzi sa fie implicat in atentatele de la Londra, deoarece era supravegheat de politia britanica de mai multa vreme. Totodata, sirianul Mustafa Setmariam Nasar, considerat unul dintre organizatorii atentatelor de la Madrid, este suspectat ca a infiintat in Marea Britanie „celule in adormire“ ale al-Qaeda.

De altfel, se pare ca politia spaniola ii informase pe britanici de mai bine de un an despre intentiile liderilor al-Qaeda de a ataca metroul londonez dupa scenariul utilizat de teroristi la Madrid, in 2004. Intre timp, o a doua grupare terorista cu legaturi al-Qaeda, „Brigazile Abu Hafs al-Masri“, a revendicat atentatele de la Londra.

Gruparea, care a adoptat numele unui lider al-Qaeda ucis in Afganistan, a revendicat si atentatele cu bomba de la Madrid, din 11 martie 2004, soldate cu 191 de morti. Autoritatile sustin ca bombele plasate in metrou au explodat aproape simultan, fiind detonate mai degraba prin dispozitive cu ceas.

Politia londoneza a avertizat populatia ca noi atacuri teroriste sint posibile in urmatoarea perioada.

La Birmingham, aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate, in noaptea de simbata spre duminica, dintr-un cartier din centrul orasului, din cauza unor colete suspecte. Ulterior, politia a anuntat ca aceste colete „nu au fost de natura terorista“. Birmingham este al doilea oras ca marime din Marea Britanie.

Disparuta fara urma

Printre posibilele victime ale atentatelor s-ar putea afla si Mihaela Otto, tehnician dentar in virsta de 47 de ani, originara din Romania, scriu citeva publicatii britanice.

Ambasada Romaniei nu are informatii

Rudele femeii, prezentata simbata de „Daily News“ drept Michelle Otto, sustin ca nu mai stiu nimic de ea din dimineata zilei in care au avut loc atacurile teroriste. „The Observer“ a dezvaluit ieri o serie de informatii despre Mihaela Otto.

Aceasta nu a ajuns la serviciu in ziua producerii atentatelor si nici nu a putut fi contactata pe telefonul mobil, sustine „The Observer“, care citeaza un prieten de familie al presupusei victime.

Mihaela Otto, care este necasatorita si locuieste impreuna cu sora si mama ei in zona londoneza Mill Hill East, s-ar fi putut afla in metrou, intre statiile King’s Cross si Russell Square, pe linia Piccadilly, atunci cind a explodat una dintre bombe. Ambasada Romaniei la Londra nu dispunea ieri de informatii suplimentare despre acest caz, nestiind ce statut avea Mihaela Otto in Marea Britanie.

In aceste conditii, informatii exacte despre soarta Mihaelei Otto ar putea fi cunoscute de-abia in urmatoarele zile, atunci cind politia va termina de identificat cadavrele a inca 25 de persoane, blocate in subteran.

Eforturile de recuperare a trupurilor neinsufletite ale victimelor atentatului de linga Russell Square sint ingreunate de pericolul prabusirii tunelului, precum si de temperaturile ridicate din interiorul vagoanelor de metrou.