Ploile de la sfarsitul saptamanii trecute au provocat inundatii in mai multe regiuni, cel mai afectat judet fiind pana acum Suceava. Nu s-au inregistrat victime, ci doar pagube materiale. Prognozele sunt in continuare pesimiste, meteorologii avertizand ca precipitatiile nu se vor opri mai devreme de maine noapte.

Specialistii in climatologie spun insa trebuie sa ne obisnuim de-acum incolo cu o astfel de vreme capricioasa, ca efect al schimbarilor climatice.

Ca efect al acestora, Romania va trece in urmatorii trei-patru ani printr-o perioada ploioasa cu viituri rapide, ce se manifesta printr-o serie de schimbari bruste ale atmosferei care provoaca pe suprafete mici de bazin cantitati importante de precipitatii“, a declarat pentru Rompres directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu.

Cu toate acestea, a adaugat directorul INHGA, perioadele cu ploi abundente nu se vor manifesta la nivelul intregii tari, existand chiar si in acesti ani zone unde va fi seceta.