Uniunea Europeana trebuie sa introduca un sistem propriu de impozitare directa pentru ca statele membre sa nu se mai certe pentru bani, este solutia gasita de cancelarul austriac Wolfgang Schuessel la impasul in care au intrat discutiile pe tema bugetului UE pe perioada 2007-2013.

Cancelarul Austriei, tara care va prelua de la 1 ianuarie 2006, presedintia UE, a dat ca exemplu de un posibil impozit cel pe tranzactiile financiare internationale. El a avertizat ca daca UE nu va primi o sursa de finantare, va avea loc o batalie fara precedent pe distributia fondurilor.

Discutiile pe tema bugetului UE sunt in prezent blocate, scutirile de la plata contributiei Marii Britanii si subventiile masive alocate agriculturii fiind principalele teme ale dezacordului dintre oficialii europeni. Specialistii sunt sceptici cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord pana la finalul acestui an, cand la sefia UE se afla presedintia britanica.

Schuessel a spus ca situatia in care fiecare euro necesar bugetului UE provine din bugetele nationale trebuie sa inceteze. „Avem nevoie de o reforma fundamentala a bugetului care sa asigure Uniunii surse proprii de finantare“, a declarat cancelarul.

El a sugerat introducerea unui mecanism de finantare automata, pentru o parte a bugetului - de exemplu prin impozitarea tranzactiilor financiare internationale. Circa jumatate din bugetul Uniunii Europene din 2005, in valoare de 106,3 miliarde de euro (127 miliarde de dolari), este asigurat prin contributiile statelor membre, pe baza produsului national brut.

Restul provine din taxe pe importurile agricole, taxe vamale si venituri aduse de taxa pe valoarea adaugata.

Propunerea lui Schuessel referitoare la taxa pe tranzactiile internationale nu va fi deloc bine primita, potrivit Reuters, de pietele financiare, de Statelor Unite, dar si de Marea Britanie, unde serviciile financiare reprezinta o mare parte din economie. (F.R.)