Pana la sfarsitul anului, bazele de date cu clientii companiilor de asigurari care incheie polite RCA si Carte Verde vor fi unificate cu baza de date a Politiei Circulatie. Politia ar putea fi astfel degrevata, pana la momentul aderarii la Uniunea Europeana, de constatarea accidentelor usoare. Trebuie spus ca accidentele usoare reprezinta grosul evenimentelor rutiere.

Anul trecut, numai in Bucuresti s-au inregistrat aproape 51.000 de astfel de evenimente.

In situatia in care agentii de asigurari preiau constatarile in cazul acestor accidente, ar disparea cozile de la sectiile de politie unde soferii petrec ore bune, chiar si daca si-au gasit masina atinsa in parcare, iar politistii ar avea mai mult timp pentru activitati de prevenire a accidentelor si de fluidizare a traficului.

Metoda s-ar putea aplica doar atunci cand unul dintre cei implicati in eveniment isi recunoaste vinovatia. Altfel vinovatul de producerea accidentului va fi stabilit de politia rutiera.

De altfel, in acest sens au avut loc discutii intre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Deocamdata, totul s-a rezumat la nivel de intentie. In noul cod rutier retrimis de la Cotroceni catre parlament pentru modificari se mentine prevederea conform careia toate accidentele, indiferent de natura lor trebuie raportate la sectia de politie.

Ideea de a trece constatarea accidentelor usoare de catre companiile de asigurari a fost preluata din practica unor tari membre UE. (C.S.)