Noua tehnologie T-DAB permite celor care detin un echipament de receptie radio digital vizionarea de imagini foto, stiri despre trafic sau vreme. T-DAB nu va fi insa folosita de prea multe posturi private deoarece la nivelul Capitalei exista un singur emitator care poate suporta, deocamdata, doar sase canale

Nici nu apucaseram sa ne obisnuim cu conceptul de televiziune digitala ca zilele trecute Societatea Nationala de Radiocomunicatii, la aniversarea celor 65 de ani de functionare, a lansat servicii in format digital. Pentru moment, doar cinci posturi radio au anuntat ca ofera astfel de semnal.

Radio Romania Actualitati, Romania Muzical, Antena Bucurestilor si doua posturi private - Radio Romantic si Pro FM - sunt radiourile care emit si sub aceasta forma.

Tehnologia implementata de SNR, denumita T-DAB, nu va fi insa folosita de prea multe posturi private deoarece la nivelul Bucurestiului exista un singur emitator, iar acesta poate “suporta” doar sase canale. “Pentru dezvoltarea retelei digitale in tara, numarul emitatoarelor va creste in functie de cerere.

In Bucuresti, cel putin deocamdata, posibilitatea de retransmisie prin DAB va ramane la actualele coordonate”, ne-a declarat Mircea Cazan, presedintele SNR.

Avantajele radioului digital sunt nete in comparatie cu formatul analog. “Tendintele sunt evidente catre digitalizarea platformelor radio.

In primul rand, transmisia digitala terestra ofera o calitate a sunetului impecabila, la nivel de CD in orase, comparativ cu platforma analogica, aceasta suferind atunci cand vine vorba de calitatea sunetului intre blocuri sau in apropierea diferitelor surse de bruiaj.

Insa astfel de transmisii nu se pot face decat de catre radiouri complet digitale, asa cum este si cazul nostru”, spune Vladimir Bogdanescu, director tehnic Radio Romantic.

Ascultatorii de radio digital au, in plus, facilitati imposibil de exploatat pe receptoarele analogice. Tehnologia T-DAB ofera posibilitatea de a transmite terestru si diferite pachete de date sau fotografii pe “ecranul” radioului. Astfel, un ascultator care detine echipamente de receptie digitala poate citi pe monitor stiri de ultima ora. Soferii sunt chiar mai avantajati.

Acestia primesc informatii despre situatia radarelor in timp ce se deplaseaza, iar, in functie de radioul ascultat, vor putea citi si informatii despre situatia traficului, a blocajelor etc.

De la 100 la 1.000 de euro

Costurile pentru un consumator de radio digital difera in functie de disponibilitatea financiara a fiecaruia. Alternativa cea mai ieftina este transformarea radioului analogic intr-unul digital prin achizitionarea unui adaptor care costa aproximativ 100 de euro.

In cazul soferilor, este bine de stiut faptul ca majoritatea autovehiculelor de ultima generatie au functia de receptie digitala inclusa in pretul de vanzare al masinii.

Totusi, pentru cei care doresc o receptie atat analogica, cat si digitala, exista aparate radio care includ aceste doua posibilitati. Este drept, pretul porneste de la 700 de euro si poate ajunge lejer la peste 1.000.

In fata Poloniei si Ungariei

Proiectul-pilot la nivelul Capitalei, initiat de Radiocom (noul nume al SNR), a adus Romania pe locul 20 in Europa intre tarile care folosesc sistemul T-DAB. De altfel, in Europa radiourile digitale sunt pe locul doi in topul preferintelor pe piata de specialitate, in urma playerelor MP3, cu o rata medie anuala de crestere de 444%.

Lider continental este Marea britanie, tara in care s-au lansat peste 400 de radiouri digitale. In Europa Centrala si de Est, acest tip de serviciu a fost lansat doar de Romania si Ucraina.

Peste Ocean, aproximativ 300 de posturi radio au adoptat standardul digital. Insa dezvoltarea semnalului digital din America este incetinit de asociatiile antipiraterie, care sustin ca o calitate atat de buna incurajeaza copierea si transmiterea melodiilor pe Internet.

Oficialii spun ca playerele radio digitale vor permite in curand utilizatorilor inregistrarea automata a anumitor piese atunci cand acestea sunt difuzate, permitand crearea unor arhive de muzica pentru care altfel ar trebui sa plateasca prin serviciile legale de download.