Banca Centrala a decis vineri sa puna o noua piedica in calea romanilor care vor sa ia un imprumut in valuta. Astfel, de la 24 iulie, bancile vor fi nevoite sa depuna mai multi bani la BNR, in contul rezervelor minime obligatorii. Prin urmare, sumele in valuta pe care bancile le pot folosi pentru a acorda imprumuturi se reduc considerabil, iar costurile suportate de acestea cresc cu 1a-2%.

Reprezentantii bancilor sustin ca ar trebui sa ne asteptam la majorari ale dobanzilor la creditele in dolari sau euro chiar de luna aceasta.

De asemenea, bancile vor acorda mult mai greu imprumuturi romanilor dupa ce vor intra in vigoare noile norme de creditare.

Potrivit acestora, au interdictie la noi imprumuturi persoanele care platesc deja rate la banci, magazinele de electrocasnice sau firmele de leasing, care reprezinta mai mult de 40a din veniturile nete.

Noile norme vor da uitarii avantajele creditelor imobiliare, la care rata putea ajunge la 50% din venituri, noul nivel maxim fiind de 35%. Bancherii se plang ca noile norme de creditare creeaza dezavantaje doar bancilor, in timp ce firmele de leasing sau institutiile de credit nebancare pot acorda in continuare imprumuturi dupa cum doresc.

Bancherii, luati prin surprindere

Bancherii au fost luati pe nepregatite de decizia Bancii Centrale prinvind majorarea rezervelor minime obligatorii. Majoritatea se asteptau ca, dupa sedinta de vineri, decizia consiliului de administratie al BNR sa se limiteze la inasprirea conditiilor de creditare.

„Am fost un pic surprins de maniera aleasa. Am fost pusi direct in fata unei masuri, fara sa fi existat semnale de alarma”, ne-a declarat Claudiu Cercel, directorul Operatiunilor de Piata de la BRD SocGen. Potrivit reprezentantilor bancilor, majorarea rezervelor minime obligatorii in valuta nu va ramane fara repercusiuni asupra costurilor creditelor in valuta.

„Masura va crea costuri suplimentare pentru banci. Impactul asupra dobanzilor depinde de mai multe variabile. Una dintre acestea este competitia de pe piata”, explica Cercel.

Bogdan Baltazar este mult mai transant: „Un calcul simplu arata ca majorarea costurilor este de 1a-2%. Bancile nu vor avea alta solutie decat cel putin sa imparta aceste costuri cu clientii. Poate cresterea dobanzilor nu va fi de 2%, ci mai putin. Dar majorarea dobanzilor, chiar de luna aceasta, cand intra in vigoare noile reglementari, este o certitudine”.

Daca te uiti la tabloul creditelor din Romania, crezi ca te afli mai degraba in Uniunea Europeana sau in SUA, dupa rolul important pe care-l joaca euro si dolarul, in comparatie cu imprumuturile in lei.

Ponderea mare a creditelor in valuta lasa mai putina marja de manevra Bancii Centrale in ce priveste impactul politicii monetare si creeaza riscuri legate in caz ca dobanzile sau cursurile euro sau ale dolarului variaza foarte mult.

Justificarea BNR

„Mentinerea unui ritm alert al cresterii creditului in valuta implica aparitia unor potentiale riscuri pentru stabilitatea macroeconomica si financiara - reduce eficacitatea politicii monetare, stimuleaza importurile si poate amplifica riscul valutar la nivelul sistemului bancar.

In acest context, consiliul de administratie considera ca se impune adoptarea unor masuri suplimentare pentru descurajarea creditarii in valuta.

Banca Nationala urmareste nu numai temperarea unor tendinte generatoare de riscuri pentru economia romaneasca si sistemul bancar in ansamblu, dar si asigurarea unei expansiuni sanatoase si sustenabile pe termen lung a creditului”, se arata in comunicatul BNR.