Decizia liberalizarii deschiderii de conturi si depozite in strainatate pentru rezidenti este un pas important pentru realizarea convertibilitatii totale a monedei nationale.

Potrivit BNR, masura este in concordanta cu principiul liberalizarii treptate, mai intai a intrarilor de capital si apoi a iesirilor de capital.

Calendarul de liberalizare a contului de capital convenit cu Uniunea Europeana prevede atingerea convertibilitatii totale pana la data de 1 septembrie 2006, odata cu ridicarea restrictiilor privind operatiunile cu instrumente de piata monetara care au un potential speculativ mai pronuntat.

In conditiile reducerii diferentialului dintre ratele dobanzilor interne si cele externe, acordarea accesului nerezidentilor la constituirea de depozite la termen in lei incepand cu 11 aprilie 2005 nu a generat intrari excesive de capitaluri pe termen scurt.

Totusi, fluxul constant al intrarilor de capital (investitii, transferuri nerambursabile si remiteri ale muncitorilor romani in strainatate) din ultimele luni a continuat sa exercite o relativa presiune din sensul aprecierii leului.

Banca Nationala considera ca accesul liber al rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate - decizie care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor regulamentului valutar - va contribui la atenuarea presiunilor de apreciere a leului.