Theodor Stolojan (foto) si-a facut ieri aparitia in public dupa luni de absenta de pe scena publica, sugerand ca se asteapta sa fie implicat, in lunile care urmeaza, in campania electorala sau chiar in postura de premier al Aliantei.

„Voi juca rolul pe care mi-l va atribui Alianta“, a raspuns Stolojan la intrebarile ziaristilor, referitoare la posibilitatea ca actualul consilier al presedintelui Basescu sa devina premier dupa alegeri.

Theodor Stolojan nu a dat detalii in privinta viitorului sau politic, insa surse din cadrul Aliantei indica posibilitatea ca fostul premier sa fie o piesa de baza in scenariul anticipatelor. Nu este precis care ii va fi rolul in cadrul scenariului pregatit de liberali, democrati, deopotriva cu Palatul Cotroceni, insa este probabil ca acesta sa fie implicat in campania electorala.

Postul de premier interimar, pe perioada anticipatelor nu este exclusa de mai multi membri ai Aliantei, insa o decizie in acest sens nu a fost luata inca. Lucrurile se complica in privinta desemnarii lui Stolojan ca prim-ministru dupa alegeri. Atributul de a numi premierul este exclusiv al presedintelui tarii.

In cazul in care Basescu l-ar numi pe Stolojan premier, atunci o parte considerabila dintre liberali ar fi nemultumita. Asta in conditiile in care surse din interiorul PNL, confirmate si de membri ai PD, pretind ca intelegerea privind anticipatele a inclus promisiunea ca Tariceanu va fi prim-ministru dupa alegeri.

De altfel, Delegatia Permanenta a PNL, cel mai important for de conducere al formatiunii, a decis ca presedintele actual al formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, va fi prim-ministru dupa scrutinul inainte de termen, daca alegerile vor fi castigate de Alianta.

Un argument pentru PNL este si faptul ca Tariceanu acum este liderul ales prin congres al liberalilor, in timp ce imaginea lui Stolojan a avut de suferit de pe urma retragerii sale din motive de uzura psihica din campania prezidentiala din toamna.

Lui Stolojan i-ar putea ramane postura de „locomotiva“ a Aliantei in campania electorala. S-ar implini astfel o dorinta pe care presedintele Traian Basescu a enuntat-o in urma cu cateva luni, pe cand sustinea public nevoia de anticipate.

In acelasi timp insa, Tariceanu este posibil ca in timpul campaniei sa fie, asa cum sustin unii membri ai PNL care doresc sa-si pastreze anonimatul, implicat in activitatea de partid, pentru a gestiona diferendele existente la nivel local intre liberali si democrati, cu atat mai mult cu cat cele doua formatiuni merg pe liste comune.