CNC al Coalitiei a decis ieri modificarea legii electorale prin ordonanta de urgenta si a stabilit calendarul pentru declansarea alegerilor anticipate din toamna.

Toate cele patru partide din coalitie au fost de acord cu emiterea unei ordonante de urgenta pentru modificarea unor articole din legea electorala. Astfel, exista o propunere de coborire la 4% a pragului electoral, varianta negociata anterior de UDMR cu reprezentantii aliantei.

La ora actuala, doar premierul Tariceanu nu este convins de utilitatea modificarii pragului electoral, o de-cizie finala urmind sa fie luata miercuri, intr-un CNC extraordinar al Coalitiei. Tot atunci se va stabili si durata campaniei electorale.

PNL, PD si UDMR au batut palma pentru o perioada de doua saptamini, in timp ce PC a cerut pasuire pentru consultari in cadrul Biroului Permanent al partidului care se va intruni astazi.

In rest, OK 100% pentru obligativitatea utilizarii cartilor de alegator, pentru regulile stricte in ceea ce priveste reflectarea campaniei pe posturile publice de radio si televiziune si pentru masurile de eliminare a “turismului” electoral.

O alta modificare importanta a legii electorale vizeaza infiintarea a mai multor sectii de votare in strainatate, la ambasade, consulate si oficii con-sulare, pentru a da posibilitatea cit mai multor romani cu drept de vot din diaspora sa-si exprime optiunile.

Termene minime pentru demisiile guvernului

Reprezentantii celor patru partide din Coalitie au mai decis ieri in CNC ca miercuri, in sedinta comuna a celor doua Camere, sa blo-cheze votarea articolelor respinse de Curtea Constitutionala, urmind ca legislatia referitoare la reforma Justitiei sa fie finalizata dupa anticipate.

S-a mai decis ca Executivul sa-si anunte demisia luni, 18 iulie, urmind ca, o zi mai tirziu, prese-dintele Traian Basescu sa demareze negocierile cu liderii parti-delor parlamentare pentru “primul guvern de sacrificiu”.

Consiliul National al Coalitiei a stabilit existenta unor termene foarte strinse pentru cele doua demisii guvernamentale consecutive, pentru a se permite tinerea alegerilor anticipate pe 16 octombrie.

PSD, PRM si PC s-au inchinat Curtii

Comisiile juridice de la Camera si Senat s-au reunit ieri pentru a remedia aspectele din pachetul de legi privind reforma in Justitie pe care Curtea Constitutionala le-a declarat neconstitutionale. Dupa ce puterea si opozitia s-au certat 45 de minute pe procedura, au fost eliminate prin vot toate alineatele pe care Curtea le-a declarat ca nefiind conforme cu Constitutia.

Eliminarile au fost votate de PSD si PRM in complicitate cu parlamentarii „solutiei imorale“, conservatorii Sergiu Andon si Gavrila Vasilescu. Acestia au motivat ca, daca votau alaturi de parlamentarii Aliantei PNL-PD si UDMR, ar fi incalcat Constitutia. In plus, au adaugat ei, nu sint de acord cu anticipatele.

Prin aceasta miscare, parlamentarii lui Dan Voiculescu au boicotat coalitia din care se presupune ca fac parte. In fapt, prin gestul lor, conservatorii au iesit practic din guvern. Disputele dintre PC si Alianta s-au ascutit recent, cind Radu Berceanu (PD) a anuntat ca partidul lui Voiculescu nu va mai face parte din viitorul guvern.(F.C.)