UDMR a conditionat ieri sprijinul pentru alegerile anticipate de scaderea pragului electoral de la 5 la 4 procente, sustin surse din cadrul aliantei guvernamentale.

Liderii coalitiei au discutat calendarul alegerilor si au luat in calcul propunerea reprezentantilor Uniunii de a modifica legile electorale, astfel incat acestia sa aiba garantia ca vor trece cu brio testul scrutinului si vor accede in forul legislativ care ar urma sa fie ales in octombrie.

Cum sondajele de opinie din ultima vreme ii crediteaza cu doar 4 la suta din optiunile electoratului, teama UDMR de a ramane in afara parlamentului nu este surprinzatoare, ea aflandu-se intr-o situatie similara cu cea a conservatorilor lui Dan Voiculescu.

Potrivit unor surse din cadrul coalitiei, discutiile privind modificarea legilor electorale raman deschise, desi premierul Calin Popescu Tariceanu nu agreeaza aceasta solutie din cauza prejudiciului de imagine pe care l-ar aduce.

Febra alegerilor anticipate a cuprins Palatul Victoria, transformat ieri intr-un fel de celula de criza menita sa gestioneze procesul declansarii scrutinului inainte de termen. Sedintele de partid s-au tinut toate la sediul guvernului, liderii coalitiei discutand in spatele usilor inchise strategia si calendarul anticipatelor.

Daca acum cateva zile, udemeristii declarau oficial ca sustin demersul "intoarcerii la popor", ieri Marko Bela a cerut scaderea pragului electoral in asa fel incat UDMR sa aiba sanse de a intra din nou in parlament.

In cadrul consiliilor de coordonare al Aliantei PNL-PD si al coalitiei de guvernamant, liderii actualei puteri au convenit asupra calendarului anticipatelor, datele fixate initial suferind unele modificari. Astfel, desi Cabinetul Tariceanu urma sa-si prezinte demisia peste trei zile, aceasta formalitate se va consuma abia la inceputul saptamanii viitoare, respectiv luni seara, pe 18 iulie.

A doua zi, potrivit procedurilor constitutionale, vor avea loc consultari la Palatul Cotroceni pentru ca apoi sa se ajunga la prezentarea celor doua propuneri de guvern si dizolvarea parlamentului. Pasii procedurali ar trebui sa fie facuti in asa fel incat sa se respecte data de 16 octombrie pentru organizarea scrutinului.

Liderii Aliantei doresc ca intreaga campanie electorala sa dureze doar doua saptamani, propunere pe care conservatorii si udemeristii ar fi nevoiti sa o accepte, desi exista neintelegeri pe aceasta tema. De asemenea, liderii coalitiei au discutat despre atributiile guvernului pe perioada interimatului si modul in care vor fi promovate in acest interval masurile necesare integrarii europene.

Udemeristii forteaza intrarea in viitorul parlament

Mare parte din discutii s-au invartit in jurul propunerii lui Marko Bela de a modifica legile electorale pe durata interimatului, in sensul coborarii pragului de acces in parlament de la 5 la 4%. Udemeristii au insistat asupra emiterii unei ordonante de urgenta pentru a rezolva astfel situatia delicata in care se afla si pentru a merge linistiti mai departe cu procedura anticipatelor.

In aceste conditii, guvernul ar trebui sa ceara convocarea unei noi sesiuni parlamentare extraordinare pentru a chema deputatii si senatorii sa se pronunte asupra actului normativ, moment ce ar putea fi folosit din nou de PSD pentru a-i acuza pe aliati ca utilizeaza forul legislativ ca sa-si satisfaca interesele politice.

In plus, modificarea pragului electoral ar fi o solutie pe termen scurt, ce ar crea posibilitatea ca partide de buzunar precum PNG-ul lui Gigi Becali sa aspire la statutul de partid parlamentar.

Potrivit unor surse, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a argumentat ca o asemenea decizie ar avea un impact negativ la nivelul opiniei publice, insa ideea nu a fost respinsa transant de catre aliati. Astfel, discutiile pe aceasta tema au ramas deschise, o decizie urmand sa fie luata la viitoarele sedinte ale CNC.

Desi conservatorii lui Dan Voiculescu sunt si ei pe muchie de cutit, in conditiile in care nu ar avea nici o sansa sa atinga pragul intrarii in parlament pe cont propriu, reprezentantii PC s-au abtinut de la comentarii privind propunerea UDMR si au invocat faptul ca nu au mandat politic.

Ei ar trebui sa ia o decizie azi, la nivelul conducerii PC, marea lor problema fiind aceea ca, in cele din urma, liberalii si democratii nu sunt dispusi sa-i primeasca pe listele lor parlamentare.

Strategie privind decizia Curtii Constitutionale

Tot in sedinta conducerii coalitiei, liderii au convenit sa participe la sesiunea extraordinara de miercuri, cand vor fi discutate rapoartele comisiilor juridice privind obiectiile de neconstitutionalitate la legile justitiei.

Ei au stabilit sa pledeze pentru forma initiala propusa de Cabinetul Tariceanu si sa voteze impotriva deciziei Curtii, renuntand la varianta boicotarii plenului reunit al celor doua Camere ale parlamentului.

Surse din cadrul coalitiei mai sustin ca ministrul Monica Macovei ar fi avansat ideea de a promova modificarea legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale in perioada interimatului, insa liderii au decis ca nu ar fi oportuna demararea acestui proces decat dupa anticipate. Cu atat mai mult cu cat toate fortele vor fi concentrate asupra campaniei electorale.