Normele adoptate de BNR la sfarsitul saptamanii trecute vor descuraja drastic creditul in valuta pentru persoanele fizice. Banca Nationala a adoptat o serie de masuri administrative care obliga bancile la cheltuieli suplimentare ce vor fi acoperite prin scumpirea acestor imprumuturi.

Prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei cu scadenta mai mica de 2 ani de la 18% la 16%, Banca Nationala doreste sa limiteze creditul in valuta si sa incurajeze creditarea in moneda nationala.

"Vor scadea costurile de creditare in lei la nivel de client, iar pentru banci se vor reduce putin costurile cu rezerva minima obligatorie si va creste puterea de creditare a bancii cu 2% la sursele atrase", subliniaza Petre Bunescu.

Nu acelasi lucru se poate spune insa despre extinderea graduala a aplicarii ratei rezervelor minime obligatorii de 30% asupra tuturor pasivelor in valuta cu scadenta mai mare de 2 ani. "Masura va scumpi creditul in valuta", anticipeaza Gabriela Tudor, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor si vicepresedinte CEC.

Vor creste costurile bancilor cu fondurile in valuta, costuri care in final "vor fi transferate clientului descurajand astfel creditarea in valuta", spune aceeasi sursa. In acest fel se vor inaspri si conditiile de creditare pentru societatile de intermediere financiara. Acestea sunt in mare masura responsabile de cresterea fara precedent a creditului de consum.

Promotoare a campaniilor de tipul "credit cu buletinul" sau "credit cu fluturasul" (de salariu), aceste firme se refinanteaza, in valuta, de la bancile comerciale. In noile conditii, costurile refinantarii vor fi mai mari. "Pentru o persoana fizica este foarte important sa solicite in viitor un model de calcul amanuntit al dobanzii anuale efective.

Creditele externe nu sunt la indemana oricui

"Calculul ar trebui reluat cu creionul in mana pentru ca un extras al unui exemplu de credit de consum nu poate fi invocat ca si angajament contractual al ofertantului creditului", atrage atentia un consultant financiar.

Banca Nationala a urmarit ca, o data cu liberalizarea accesului rezidentilor la deschiderea de conturi curente si de depozit in strainatate, sa-i indrepte pe romanii cu posibilitati financiare spre imprumuturile de la banci de peste hotare. De exemplu, pentru balanta comerciala este mai bine ca o masina straina scumpa sa fie achitata si preluata in strainatate.

In tarile occidentale, dobanda anuala la euro este 4%-5% fata de media de 10-11% in Romania (cea mai mica dobanda este de 7% la creditul pentru locuinte). Dar, sa nu ne inchipuim ca lucrurile vor fi chiar asa de simple.

"Trebuie sa ai un istoric cu banca respectiva, sa rulezi prin contul deschis acolo mari sume de bani un timp, si nu doar o tranzactie, ca apoi sa poti indrazni sa adresezi o cerere de credit. Apoi, transferurile transfrontaliere, de la banca la banca, inseamna costuri suplimentare pentru client", avertizeaza Petre Bunescu.