Ian Blair, seful Scotland Yard, avertizeaza ca un nou atentat terorist la Londra este oricand posibil. In acelasi timp, continua investigatiile legat de atentatele din 7 iulie, presa britanica avansand ipoteza explozibilului provenit din Balcani.

O noua amenintare planeaza asupra capitalei britanice, avertizeaza Scotland Yard prin conducatorul sau, Ian Blair, care sustine ca, fara nici un dubiu, un nou atentat este posibil. Totusi, Blair afirma ca nu poate preciza o data anume la care ar urma sa se produca o noua tragedie, adaugand insa ca in acest moment si New Yorkul ar putea fi confruntat cu un asemenea eveniment.

In acest timp, cercetarile Politiei britanice legat de atentatul din 7 iulie continua, cotidianul The Times afirmand ca acele patru bombe detonate in capitala britanica au fost confecti-onate de o singura persoana, care a folosit pentru constructia lor explozibil cu o mare forta de distrugere, utilizat de obicei de armata.

Componente similare ale dispozitivelor explozive au fost gasite la toate cele patru locuri unde au fost comise atentatele.

PROFESIONISTI. Anchetatorii mai cred ca materialele utilizate nu au fost de provenienta artizanala, ci sunt explozibili militari introdusi ilegal in Marea Britanie, posibil din Balcani. "Provenienta explozibililor se pare ca este militara, lucru foarte ingrijorator", a declarat Christophe Chaboud, seful Politiei franceze antitero, aflat la Londra pentru a ajuta Scotland Yard.

INVESTIGATII. Peste 800 de politisti asista Departamentul antitero al Scotland Yard in cea mai ampla investigatie criminala desfasurata la Londra. Autoritatile examineaza imaginile inregistrate de cele peste 2.500 de camere de supraveghere amplasate in centrul Londrei, la acestea adaugandu-se si imaginile provenind de la camerele video din diferite alte zone ale capitalei.

An- cheta asupra atentatului din autobuzul din Tavistock Square a permis depistarea unor indicii foarte importante care au determinat restrangerea ariei de investigare. Legistii au acordat atentie deosebita ramasitelor a doua cadavre care se aflau printre resturile autobuzului.

Un cap desprins de trup a fost gasit la locul exploziei autobuzului, acesta fiind, potrivit expertilor israelieni, un indiciu al unui atentat sinucigas.

STARE DE SPIRIT. The Times da publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie efectuat in perioada imediat urmatoare atentatelor, care releva ca majoritatea covarsitoare a britanicilor sustine o abordare dura in ancheta asupra teroristilor.

Aproximativ 90% din persoanele chestionate vor ca Politiei sa-i fie acordate noi prerogative, in vederea arestarii celor banuiti ca ar fi planificat atentate teroriste, inaspririi controalelor asupra imigrantilor si a inspectiei bagajelor.

Locuitorii capitalei britanice, care s-au confruntat direct cu evenimentele sangeroase de joi, nu sprijina insa cu atata ardoare masurile draconice, spre deosebire de britanicii din restul tarii.

PERCHEZITII

Politia britanica a declansat marti in nordul Marii Britanii primele perchezitii, in cadrul anchetei legate de atentatele sangeroase care au avut loc la 7 iulie la Londra.

Cercetarile care se desfasoara in Yorkshire sunt legate direct de atentate, operatiunile vizand mai multe case din Beeston, a precizat seful Scotland Yard, Ian Blair, care a adaugat ca planul a fost elaborat si declansat dupa informatiile primite de la serviciile de informatii.

Potrivit unui responsabil european asociat anchetei asupra atentatelor, citat de Financial Times, au fost realizate progrese in identificarea unei persoane banuite de implicare directa in explozia autobuzului. Aceeasi sursa a precizat ca in urmatoarele zile vor fi publicate fotografii ale unuia sau mai multor suspecti.