Analistii agentiilor internationale de rating au luat in calcul posibilitatea anticipatelor inca dupa primul tur de scrutin electoral din noiembrie 2004, cand s-a conturat configuratia Parlamentului, a declarat, pentru „Averea“, analistul Anthony Cooke, de la compania specializata Capital Intelligence.

„Eram pe deplin constienti de posibilitatea unor alegeri anticipate, dat fiind rezultatul votului din noiembrie 2004. De altfel am introdus, in analiza noastra de rating, un coeficient care lua in calcul riscul anticipatelor.

In plus, perspectiva pozitiva cu care am notat economia romaneasca se baza in mare masura pe certitudinea ca Romania va deveni membra a UE in 2008, admitand ca Guvernul nu-si va putea atinge obiectivul de aderare in 2007“, a mai spus Cooke.

Capital Intelligence, agentie specializata in ratingul pietelor emergente, a atribuit monedei locale un calificativ de rating investitional pe termen scurt, A3, care arata ca investitiile in Romania sunt mai putin riscante si nu mai sunt speculative.

„Comitetul de rating al agentiei noastre a ridicat ratingul Romaniei exact in ziua in care premierul Tariceanu anunta eventualitatea unei demisii a Cabinetului sau. Cu toate acestea, ratingul nostru pentru Romania a tinut cont de posibilitatea unor scurte perioade de turbulente politice si de eventualitatea unui ritm mai lent al reformelor“, ne-a declarat Cooke.