Inundatiile de anul acesta din Banat au fost cele mai mari din ultimii 30 de ani. Chiar daca cifrele specialistilor arata ca viitura de pe raul Timis a avut cel mai mare volum din istorie, aproape 891 milioane de metri cubi, inundatiile din 1970 au provocat cele mai mari pagube.

Anul acesta, in sud-vestul tarii a plouat cu intermitente intre 14 si 28 aprilie, ceea ce a provocat o viitura care a tinut din 15 aprilie pana in data de 2 mai. in 1970, digurile de pe Somes si Mures s-au rupt, iar 336.000 de oameni au trebuit sa fie evacuati.

Calculele specialistilor de la Institutul National Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) au aratat ca deasupra Banatului au cazut 2,3 miliarde de metri cubi de apa, 40 la suta din aceasta cantitate fiind numai in bazinul Timis-Bega.

"Anul acesta, viitura s-a deosebit prin durata mare, de 18 zile, iar volumul enorm de apa scurs nu a putut fi preluat de albia raului sau de amenajari.

Mai mult, zona aceasta este predispusa la inundatii pentru ca raul Timis a colmatat, iar albia a ajuns sa fie la un nivel mai inalt decat campia. Inundatiile erau imposibil de evitat. Acumularile de apa si-au facut datoria, dar ele au putut prelua doar 80 milioane de metri cubi de apa, adica doar 10 la suta", ne-a declarat Gabriel Nedelcu, cercetator stiintific la INHGA.

Pagube de 500 milioane de dolari in urma inundatiilor din 1970

Revarsarile de rauri din 1970 au afectat, in special, vestul si centrul tarii. "A fost tot in perioada aprilie - mai, cand stratul de zapada s-a topit, iar precipitatiile au depasit peste o suta de litri pe metrul patrat, astfel ca debitele din bazinul superior si mijlociu al Muresului, de pe Tarnava Mare si Mica, Crisuri si Somes au crescut.

Au fost inundate atunci in jur de 700.000 hectare de teren agricol, numai in Banat aproximativ 170.000", ne-a spus ing. Elisabeta Oprisan, seful laboratorului de amenajare si gospodarire a apelor.

Statistica din acea vreme este destul de confuza, insa numarul de victime a fost estimat la 200, iar apele au provocat pagube de 500 milioane de dolari, fiind maturate de pe fata pamantului cel putin 30.000 de gospodarii, mii de kilometri de drumuri si mii de poduri si podete.

Evaluarile specialistilor au aratat ca pagubele inregistrate in 2005 in Banat au fost de 170 milioane de dolari. Daca anul acesta in Banat au trebuit evacuate cateva mii de persoane, in anul 1970 autoritatile au luat din calea apelor nu mai putin de 336.000 de oameni.

"Populatia a fost mobilizata, iar unii au muncit saptamani intregi. Problema este ca in ultimii 15 ani s-au taiat masiv padurile. Un hectar de padure retine 10.000 de metri cubi de apa, iar daca dispar copacii, toata apa se scurge in rauri", mai spune Elisabeta Oprisan.

Pana la 1 august trebuie finalizata strategia nationala de lupta impotriva inundatiilor

Inundatiile din acest an au scos in evidenta necesitatea elaborarii unei strategii nationale de aparare impotriva inundatiilor. Cu toate acestea, specialistii spun ca este imposibil de asigurat o aparare garantata in proportie de suta la suta. "O astfel de masura nu este viabila din punct de vedere economic.

Exista un risc asumat daca se considera ca pagubele produse de inundatii sunt mai mici decat investitiile facute. Apoi, mai exista si pericolul psihologic, pentru ca lumea va spune ca este protejata daca exista digurile.

Ultimele tendinte in ceea ce priveste apararea impotriva inundatiilor poate fi grupata sub deviza "Faceti spatii pentru ape" si a fost initiata de guvernul britanic dupa inundatiile din 2002. Acest lucru inseamna ca unele diguri vor trebui daramate.

O masura care va fi inclusa in strategie este si construirea unor transversale care sa protejeze localitatile in cazul in care se rup unele diguri", ne-a mai spus ing. Elisabeta Oprisan. in momentul de fata, in Romania exista peste 10.000 kilometri de diguri si peste 1.200 de baraje si lacuri de acumulare.

Aceste cifre fac din Romania una dintre cele mai bine dotate tari din acest punct de vedere, insa problema cea mai mare este gestionarea lor.