Intr-o iesire bine jucata dramatic, presedintele Basescu a dat aseara semnalul opririi anticipatelor si l-a abandonat pe premierul Tariceanu in capcana unei demisii anuntate.

Liderii Parlamentului, ai grupurilor si premierul Tariceanu, convocati impreuna cu membrii Curtii Constitutionale la Cotroceni, au venit ieri la Basescu cu ideile lor si au plecat cu ideile acestuia. Basescu i-a determinat sa accepte reformularea in Parlament a textelor din legile justitiei declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala.

Basescu a explicat ca articolele urmeaza sa fie rediscutate astazi in plenul reunit al celor doua Camere. Presedintele a recomandat ca noua legislatie „sa permita progresul in reforma Justitiei”, subliniind insa ca nu va promulga legea decit dupa ce Curtea Constitutionala o va accepta.

Anticipatele, in suspensie

In urma celor intimplate, se creeaza premisele adoptarii rapide a legilor de depolitizare a Justitiei, fara o clarificare definitiva a temei anticipatelor. Intrebat de cine depinde demisia premierului si declansarea alegerilor anticipate, presedintele a declarat ca „depinde de decizia Parlamentului”.

Intrebat ulterior in direct la Realitatea TV despre oportunitatea, in situatia data, a anticipatelor, Basescu a amintit ca el a fost dintotdeauna „adeptul” lor, dar ca „i s-a parut ca s-a intirziat prea mult”, aruncind responsabilitatea pe umerii premierului Tariceanu. Una peste alta, presedintele a demonstrat astfel opozitiei ca este capabil in orice moment de masuri radicale.

Totodata, desi s-a aflat tot timpul in spatele tezei anticipatelor, presedintele pozeaza in garant al stabilitatii si constitutionalitatii.

Premierul, pe picior gresit

Fortat initial sa accepte anticipatele la o zi dupa ce le declarase total neoportune, Tariceanu a fost din nou „rasucit”. Inainte de intrarea la Cotroceni, guvernul negase oficial, prin purtatorul de cuvint, ca premierul ar reveni asupra demisiei sale.

Dupa iesirea de la consultari, Calin Popescu Tariceanu declara ca el „nu se tine cu dintii de anticipate” si ca isi rezerva si dreptul de a reveni asupra deciziei de a demisiona.

PSD strins cu usa

Liderii PSD accepta reformularea articolelor respinse de Curtea Constitutionala, prin pastrarea fondului cerut de guvern. Ei vor cere judecatorilor Curtii, multi dintre ei apropiati ai PSD, sa nu mai respinga actele normative in cauza. In schimb, actuala putere accepta sa nu mai provoace, cel putin in acest moment, alegerile anticipate.

Acesta a fost, conform unor lideri PSD, compromisul stabilit ieri seara la Cotroceni. Desi s-au ferit sa o recunoasca, toti considera inca anticipatele o amenintare. „Obsesia anticipatelor nu a parasit Cotroceniul si planurile Aliantei D.A.”, a comentat Mircea Geoana. (C. O., A.M., L.C., M.G.) •

Traian Basescu divizeaza PNL

Dupa iesirea de la Cotroceni, Tariceanu a dat si el semnalul aminarii alegerilor anticipate. El a anuntat ca si-ar putea „reconsidera pozitia fata de demisia Guvernului”, in anumite conditii.

Prima - un acord politic parlamentar pentru repararea articolelor amputate de Curtea Constitutionala.

Celelalte doua vizeaza eliminarea incompatibilitatilor de la aceasta institutie si modificarea Constitutiei prin revenirea la prevederea prin care cu voturile a 2/3 dintre parlamentari se putea infirma o decizie a Curtii. Premierul cere ca aceste ultime masuri sa fie demarate in toamna, ceea ce implica o aminare a demisiei sale pina atunci. Tariceanu a avut o sedinta tensionata cu conducerea PNL.

Mai mult de jumatate dintre liderii liberali (Mona Musca, Cristian Boureanu, Ludovic Orban, Gheorghe Stefan s.a.) au solicitat respectarea deciziei initiale si au cerut ca ministrii liberali sa demisioneze. Au existat si reprosuri la adresa premierului pentru ca a cedat in fata unui Traian Basescu care „si-a facut din nou jocurile dupa cum a vrut el”.

Multi dintre cei care au pledat pentru anticipate au atras atentia ca acum era unica sansa de a construi o majoritate convenabila in Parlament si de a surclasa PSD. In CEx nu s-a supus nimic la vot, premierul sustinind ca decizia de a demisiona ramine valabila in cazul in care vor exista defectiuni la primele doua conditii si ca „nu am fost alesi sa facem cu orice pret alegeri anticipate”.

Ultima ora: azi-noapte, o comisie speciala s-a reunit la Senat pentru a lucra la articolele din legile justitiei care au generat criza.