Traian Basescu a solicitat ieri, in urma medierii de la Cotroceni dintre reprezentantii guvernului, parlamentului si Curtii Constitutionale, sa se gaseasca noi formulari pentru cele patru articole din legile justitiei declarate neconstitutionale.

Daca parlamentul va reusi astazi sa adopte textele in cauza intr-o forma care sa respecte atat continutul propus de executiv, cat si Constitutia, criza poate fi considerata incheiata, si demisia guvernului inutila. Printr-o mutare de sah, presedintele a aruncat problema anticipatelor in curtea parlamentului, a Curtii Constitutionale si a guvernului.

Acolo unde premierul Tariceanu isi intarise ieri anuntul privind decizia sa definitiva si irevocabila de a demisiona. Varianta anticipatelor nu poate fi insa exclusa, din moment ce compromisul pe legile justitiei nu rezolva problema fragilitatii majoritatii parlamentare.

In timp ce la Bucuresti lucrurile s-au complicat, liderii europeni erau mult mai deschisi fata de ideea anticipatelor. Europarlamentarul german Markus Ferber si-a exprimat ieri speranta ca poporul roman va acorda incredere aceluiasi guvern. (Ioana Lupea)

Conditiile lui Tariceanu

1. Posibilitatea ca deciziile Curtii Constitutionale sa fie respinse cu doua treimi din votul parlamentarilor

2. Stabilirea incompatibilitatii intre calitatea de judecator la Curtea Constitutionala si cea de membru al unui partid politic

3. Pachetul de legi referitor la reforma justitiei si restituirea proprietatilor sa fie adoptat in forma ceruta de guvern

Dupa medierea de aseara de la Cotroceni, solutia crizei politice va fi decisa intre guvern, parlament si Curtea Constitutionala

Alegerile anticipate depind de decizia premierului”. Acesta este mesajul principal legat de alegeri lansat de seful statului dupa intalnirea de la Cotroceni. Basescu a precizat ca primul-ministru a procedat corect atunci cand si-a anuntat demisia „daca legea va fi mutilata”, dar el, ca presedinte, nu va trece peste Constitutie.

Seful statului a spus ca a solicitat guvernului si parlamentului sa gaseasca o formula care sa permita, „fara incalcarea Constitutiei, progrese in reforma justitiei”. Basescu a oferit si un exemplu de progres in varianta sa: „Organizarea de concursuri pentru sefii de instante”, in scopul depolitizarii justitiei.

Presedintele a precizat ca toate concluziile la care au ajuns el si reprezentantii institutiilor statului se vor materializa intr-un proiect de lege care va fi discutat astazi, in sedinta comuna a parlamentului. Seful statului a afirmat ca nu va promulga legea daca, prin modificarea celor patru articole declarate neconstitutionale, se va incalca vreuna dintre prevederile Constitutiei.

Proiectul va fi trimis si Curtii Constitutionale pentru a sti daca judecatorii agreeaza noua formula.

Traian Basescu a facut ieri un gest neprevazut, invitandu-i la Cotroceni „in vederea medierii” pe presedintii celor doua Camere, pe premierul Tariceanu, pe ministrul delegat pentru relatia cu parlamentul, pe membrii Curtii Constitutionale si pe liderii grupurilor parlamentare. Invitatia presedintelui a fost anuntata celor vizati abia in cursul diminetii.

Conform unui comunicat remis de Administratia Prezidentiala, decizia presedintelui este determinata de situatia creata de hotararea Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale unele dintre articolele din pachetul legislativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea. (Laura Gafencu,Oana Dobre)

Tariceanu: „Se renunta la anticipate in trei conditii”

Revenit la sediul PNL dupa intalnirea de la Cotroceni, premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca „se renunta la anticipate” in trei conditii, toate obligatorii.

Prima ar fi ca toate partidele parlamentare sa fie de acord cu modificarea legii astfel incat deciziile Curtii Constitutionale sa poata fi respinse de parlament de acum incolo cu o majoritate de doua treimi.

A doua conditie este eliminarea conflictului de interese la Curtea Constitutionala, adica membrii acesteia sa nu fi fost niciodata membri de partid si nici sa nu aiba rude apropiate implicate in politica. A treia conditie avansata de Tariceanu este ca pachetul de legi referitor la reforma justitiei si restituirea proprietatilor sa fie adoptat in forma ceruta de guvern. (Oana Dobre)

Basescu, telespectator la anuntul demisiei premierului

Iritat de modul in care premierul Tariceanu si-a lansat public vestea demisiei, presedintele Traian Basescu ar putea rasturna tot scenariul anticipatelor conceput la Palatul Victoria, ne-au declarat surse din interiorul Coalitiei. Conform acestora, la Palatul Cotroceni exista o varianta „de lucru” privind rezolvarea crizei dupa un scenariu radical diferit de cel avansat de premier:

Traian Basescu reflecteaza la posibilitatea de a media situatia pana la punctul in care sa se renunte la alegerile din toamna. Sursele citate spun ca presedintele a fost surprins de faptul ca Tariceanu nu i-a comunicat intentia de a-si face publica decizia de a demisiona.

Basescu ar fi aflat de la televizor de hotararea anuntata joia trecuta de premier, cu toate ca ei doi au avut o intalnire chiar cu cateva ore inainte de iesirea la rampa a lui Tariceanu. (Oana Dobre)

Ioana Lupea, Laura Gafencu, Oana Dobre