Cel putin patru motive stau la baza previziunilor analistilor financiari care mizeaza pe o revenire a paritatii euro/dolar la 1,20 sau chiar peste.

Analistul financiar Florian Libocor precizeaza ca “Revizuirea indicatorului de crestere economica in sus, realizat de FMI in cazul SUA, nu se coreleaza cu mentinerea ritmului de crestere a dobanzilor practicat de FED”. Intr-adevar, cresterea economica a SUA se bazeaza in principal pe consum si, implicit, pe credite.

Mentinerea unui anume ritm de crestere a dobanzilor aduce cu sine scumpirea creditului.

Chiar daca economia americana pare sa se inzdraveneasca, deficitele comercial si bugetar raman inca ridicate. Pe de alta parte, o revenire in forta a dolarului pe piata internationala trebuie privita si prin prisma relatiilor comerciale ale SUA cu China, unul dintre cei mai puternici exportatori de pe piata SUA.

Americanii spera intr-o flotare libera a yuanului, lucru putin credibil insa. Prin acceptarea unei flotari libere, exporturile chineze ar avea de pierdut din competitivitatea data de cursul de schimb fix. Pe de alta parte, nici economia europeana nu se simte extraordinar, iar incertitudinile politice au si ele un cuvant de spus in evolutia paritatii euro/dolar.

Cu toate acestea, este de asteptat ca, pana la sfarsitul anului, paritatea sa reintre in parametri normali, cu atat mai mult cu cat nici BCE, nici Banca Angliei, in ciuda atentatelor, nu au hotarat sa majoreze dobanzile, semn ca asteptarile de crestere economica din acest an nu vor cunoaste modificari substantiale.

Pe piata romaneasca insa, lucrurile stau putin altfel. Recent, guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca “leul nu se va mai aprecia atat de puternic ca pana acum.” Exprimarea, ca de obicei eliptica, a guvernatorului ridica semne de intrebare daca este pusa in fata evolutiei din ultima saptamana a monedei unice europene.

Saptamana trecuta, euro a cazut sub 3,6 lei si se mentine la nivelul a 3,59 de ceva vreme. Leul continua sa se aprecieze. Dupa toate probabilitatile, nivelul monedei unice europene va ramane in luna iulie la peste 3,5000 lei, fiind posibil ca in august sa avem un curs de 3,4900 lei pentru un euro.

Datorita denominarii insa, ritmul de flotare (apreciere/depreciere) a leului este mai putin vizibil. Libocor estimeaza chiar un curs cuprins intre 3,35 si 3,45 lei pentru un euro pentru sfarsitul anului. In acest context, temerile ca inflatia va depasi tinta revizuita de 7,5% si chiar nivelul de 8%, dupa cum opineaza cei din piata, sunt usor accentuate.

Cu atat mai mult cu cat o serie de banci (chiar daca nu marii jucatori din piata) au inceput sa dea semne ca sunt convinse ca politica de dezinflatie a BNR va continua si va da si roade.

Astfel se poate explica si decizia, luata de cateva banci, de a reduce dobanzile pasive (la depozitele populatiei) pe un an de zile la putin peste 7%, adica aproape un procent de castig peste inflatia prognozata pentru 2006, de 6,5%.

Miscarea este prima sesizabila pe piata dobanzilor bancare dupa o stagnare de aproximativ doua luni. Devine evident ca nu mai exista teama ca BNR va creste din nou dobanzile bancare din cauza unui eventual derapaj inflationist.

Dupa toate probabilitatile, vom avea un final de an pasnic, cu atat mai mult cu cat pericolul unor iesiri masive de capital, care ar fi depreciat leul, s-a diminuat vizibil, deoarece banca centrala dispune de un interval de “liniste” de sase luni (dat de posibilitatea aplicarii masurilor de salvgardare in cazul unor iesiri masive de capitaluri).

“Potentialul de apreciere a leului exista, dar va fi mai putin vizibil din cauza denominarii. La sfarsitul anului, am putea avea un euro de 3,35 – 3,45 lei.”

Finalul Anului 2005

Indicatorul Previziuni

Inflatie 7,5%

Leu/euro 3,35 – 3,45

Leu/dolar 2,45 – 2,55

Dobanzi pasive 8% -10%

Dobanzi active 12% - 14%