Ancheta referitoare la cele patru atentate de la 7 iulie "inainteaza foarte repede", a declarat Peter Clarke, seful Departamentului antiterorism din Scotland Yard. Politia britanica a identificat, in imaginile luate de camerele de securitate, patru barbati care au venit in gara King's Cross cu putin timp inainte de ora 8.30.

Cei patru presupusii autori ai atentatelor erau kamikaze britanici de origine pakistaneza si au murit in timpul atacurilor, sustin toate ziarele de ieri din Marea Britanie, citand surse apropiate de ancheta si serviciile de informatii. Mai multe publicatii mentioneaza numele lui Shehzad Tanweer, 22 ani, din Leeds, ca fiind unul dintre atentatori.

Acesta se pare ca a calatorit destul de recent in Pakistan. Ceilalti suspecti ar fi Hasib Hussain, 19 ani, din Leeds, Eliaz Fiaz, 30 ani, si Mohammed Sadique Khan, 30 ani. Oficialul britanic a mai spus ca trei dintre suspecti sunt rezidenti ai regiunii West Yorkshire, din nordul Angliei, iar politia doreste sa afle "daca au murit toti in explozii".

Autoritatile atrag insa atentia ca nu exclud inca posibilitatea ca atentatele sa fi fost planuite de un grup international si sunt in cautarea "creierului atentatelor", care este posibil sa fi parasit Marea Britanie. Trebuie "sa ajungem la oamenii care ii conduc, ii organizeaza si ii manipuleaza", a adaugat Clarke.

intrebat daca stie ceva despre alte viitoare atentate si daca acestea "ar fi probabile", Clarke a raspuns ca nu ar folosi termenul de "probabil". "Cred ferm ca noi trebuie sa ne organizam pe baza faptului ca si alte persoane sunt pregatite sa actioneze in aceasta maniera".

Teroristii si-au dat intalnire in statia King's Cross

"Stim ca toti cei patru suspecti au sosit la Londra cu trenul, joi dimineata. Imaginile video ii infatiseaza la statia King's Cross cu putin timp inainte de ora 8.30", cu circa 20 de minute inainte de prima explozie de la metrou, a afirmat reprezentantul Scotland Yard. Acestia erau destinsi si purtau asupra lor rucsacuri identice, asemanatoare celor militare.

Familia unuia dintre suspecti a alertat politia in legatura cu disparitia sa, putin dupa ora 10.00. Anchetatorii au gasit documente personale, permise de conducere si carti de credit pe numele a trei dintre cei patru barbati, in apropierea locului exploziilor. Obiectele apartineau barbatului care a fost dat disparut de familia sa si au fost gasite in autobuzul care a explodat in Tavistock Place.

Documente pe numele celui de-al doilea au fost gasite la locul exploziei din statia Aldgate, iar cele apartinandu celuilalt suspect au fost descoperite atat la Aldgate, cat si la Edgware Road. La Luton, a fost gasit un vehicul ce ar putea avea legatura cu atentatele. Luton este un cartier muncitoresc, aflat la periferia nordica a Londrei, unde traieste o importanta comunitate musulmana.

O ruda a suspectilor, arestata

"Un barbat a fost arestat in West Yorkshire, iar presa sustine ca ar fi unul dintre parintii suspectilor si a fost dus la Londra pentru a fi interogat. Peter Clarke a afirmat ca politia "a pus in aplicare sase mandate de perchezitie, emise pentru adrese diferite din West Yorkshire", in Leeds si in regiunea sa.

El a precizat ca raidurile au fost efectuate inclusiv "la adresele a trei dintre cei patru suspecti". Pentru a patrunde intr-una din locuinte, politia a trebuit sa arunce in aer usa. Analiza datelor obtinute in urma operatiunii "va necesita mai mult timp", a adaugat oficialul.

Un cartier din aceasta regiune a fost evacuat, marti, intrucat autoritatile au dorit sa se asigure "ca nu exista riscuri pentru populatie", a declarat Clarke.

Atacurile kamikaze, o premiera pentru UE

Presa comenteaza ca daca se confirma ipoteza atentatelor sinucigase, ar constitui o premiera in Uniunea Europeana. "Linia frontului s-a deplasat aici.

Nu mai este o problema externa", scrie The Times. "Concluzia ca teroristii s-au nascut aici este socanta", continua cotidianul, intrebandu-se cum se poate ca nimeni din anturajul atentatorilor sa nu fi aflat despre intentiile acestora.

Publicatia face apel la "majoritatea musulmanilor care respecta legile", cerandu-le "sa-si asume responsabilitatea de a pune capat extremismului nihilist si de a pune in practica imperativul de a raspunde intolerantei cu intoleranta".

Faptul ca cetateni britanici au putut organiza atentate sinucigase - un tip de atacuri de care "este aproape imposibil sa te feresti" - "transforma modul in care Marea Britanie va trebui sa-si conceapa securitatea", comenteaza The Independent.