Pionierii-vedete ai lui Ceausescu

de     Cotidianul
Joi, 14 iulie 2005, 0:00


Pionierii care, inainte de ’89, ii dadeau flori si ii recitau poezii lui Ceausescu sint azi vedete de teatru sau TV. Au inceput la „Cintarea Romaniei“ si au ajuns la „Surprize, surprize“, dar si in filmele lui Pintilie.

Inainte de Revolutie erau soimi ai patriei sau pionieri fruntasi si s-au „lansat“ participind la preselectii organizate in gradinite si scoli pentru concursul „Cintarea Romaniei“. Au facut parte din recuzita realizatorilor de emisiuni si actiuni omagiale sau a unor personaje precum Poliana Cristescu.

Astazi, la vremuri noi, multi s-au insurubat la emisiuni ca „Surprize, surprize“, „Bani la greu“ sau „Scoala vedetelor“. Unii sint mindri de „experienta“ lor de mici marionete ale laudatorilor oficiali, altii regreta acele momente, distantindu-se, la maturitate, de situatiile unei epoci in care au fost folositi.

Tata Taxi

Andrei Duban este un caz. Dupa participarea la „Cintarea Romaniei“, alerga intre studiourile emisiunilor „Buna dimineata, copii!“ sau „Lumea copiilor“ si repetitiile pentru „Pistruiatul“.

Ca sa mentina ritmul la aceste manifestari, care combinau educatia si divertismentul pentru copii cu festivismul si propaganda, era insa nevoie de o masina si - virsta obliga - de un sofer, care era chiar tatal lui Duban, supranumit „tata Taxi“.

Pentru Dana Mladin, care si-a „inceput cariera de televiziune de la trei ani“, cind a fost preselectata de la gradinita, parintii nu au fost soferi, ci s-au ocupat mai degraba de promovare. Despre preselectie nu are amintiri proprii, ci stie din povestirile mamei ei.

Eforturile acestor copii manipulati de regim si ale familiilor lor au dat rezultate, membrii esaloanelor superioare ale conducerii de partid sau de pionieri remarcindu-le zelul.

Stiloul prezidential

„M-a placut Elena Ceausescu“, spune Duban, „iar Poliana Cristescu (fosta sotie a lui Nicu Ceausescu si comandanta pe tara a Organizatiei de Pionieri) mi-a fost ca o a doua mama“.

Selectiile incepeau de la nivelurile inferioare ale organizatiilor de pionieri, ulterior avind loc, timp de aproximativ o luna, pregatiri si repetitii pentru fiecare dintre „actiuni“, sub conducerea comandantilor de pionieri asistati de actori si regizori. Participarea la actiuni omagiale si contactul direct cu Ceausescu presupuneau controale medicale amanuntite, un fel de carantina.

La deschiderea oficiala a Palatului Pionierilor si Soimilor Patriei, Poliana a propus ca Duban sa inmineze Ceausestilor cheia noului edificiu. Respectarea procedurilor comuniste cerea insa ca pionierul cu cheia sa fie seful mic al organizatiei, asa se face ca Duban a ajuns peste noapte loctiitorul Polianei, pe care o considera o victima a perioadei post-’89.

Pionier fruntas, Duban a primit de la Elena Ceausescu o masinuta care facea scintei la roti, iar la 16 ani, sotia dictatorului i-a facut cadou un „stilou prezidential“, cu care erau semnate decretele. Stiloul urma sa-i poarte noroc la treapta a doua, insa i-a fost furat la Revolutie, in circumstante despre care prefera sa nu vorbeasca.

Primul televizor color din tot cartierul

Nici Duban, nici Dana Mladin nu regreta nimic, experienta de recitatori i-a ajutat, spun ei, in cariera de mai tirziu. „Am invatat cum sa fiu degajata, cum sa ma misc in fata camerei, cum sa ma descurc in orice situatie“, ne povesteste Mladin, in ciuda evidentei: recitarile si emisiunile comuniste erau cunoscute prin rigiditate si lipsa de originalitate.

Mladin isi aminteste, totusi, de cozile interminabile pentru casting in filmele lui Sergiu Nicolaescu, dar nu ne spune ca micii voluntari erau bine platiti in epoca. Aflam insa de la Duban ca emisiunile si, mai ales, actiunile omagiale erau suficient remunerate, incit el si-a putut cumpara, cu 14.000 de lei, primul televizor color „din tot cartierul“.

Si pe el experienta cu pionierii l-a ajutat „sa aiba o cariera ascendenta“ si sa cunoasca personaje sus-puse. Una dintre cunostintele cu care se lauda Duban este Pierre Trudeau, despre care crede ca a fost presedintele Canadei.

„Valorile Organizatiei de Pionieri, confiscate de comunism, erau valori perene, valabile si azi“, este de parere Adrian Titieni, loctiitor national la pionieri in anii ’70, actualmente actor si conferentiar la UNATC.

Initial comandant de unitate la o scoala din Bistrita, Titieni spune ca la intrunirile de pionieri era vorba de a impartasi experiente, de relatii umane mai profunde: „nu eram atit de libertini ca elevii de azi“.

Pionierii de ieri, prezentatorii de azi

Dupa Revolutie, Mladin a fost prezentatoare sau producatoare la mai multe emisiuni de divertisment, intre care „Scoala vedetelor“, „Surprize, surprize“ sau „Ciao, Darwin!“, pe care le gaseste „complexe si riscante“. Duban este in prezent actor la Teatrul National, dar este mai cunoscut publicului in calitate de prezentator la emisiunea „Bani la greu“ si la extragerile loto.

„Eu aduc oamenilor prosperitate“, spune el. A ajuns la teatru prin televiziune, iar parerea lui despre actorul roman este ca „trebuie sa faca orice, sa ia exemplu de la americani si sa lucreze ca spalator de vase noaptea. Sa ai orgolii in Romania e un pic prea mult“.

Intr-adevar, Duban nu are orgolii si face orice: recent, a participat la un spot publicitar audio, la care trebuia sa rida timp de 10 minute. Dupa un timp, toata lumea din studio murea de ris. In bermude si putin sifonat, Duban ajunge repede la un vocabular colorat, vorbeste despre orice si se plinge mult: are toate caracteristicile nationale.

Urmeaza sa joace in curind un rol similar celui pe care, intr-un film, l-a jucat Richard „Ghere“.

De la „Lumea copiilor“ la „Terminus Paradis“

Desi debuteaza asemanator, povestea Dorinei Chiriac este diferita. In clasa intii, scoala ei a fost vizitata de Poliana Cristescu, care era in cautare de recitatori, si a selectat-o pe Chiriac pentru ca nu avea emotii si „se misca bine“.

Parintii au fost de acord, spune ea, pentru ca, fiind vorba de trei copii, un sandvis cu sunca, un pepsi si taberele gratuite reprezentau un privilegiu pe care nu si l-ar fi putut permite altfel.

A ajuns la „Lumea copiilor“, insa experientele de recitator al unor poezii terne, invatate pe de rost, nu i-au folosit ulterior, mai important fiind faptul ca a avut ocazia sa viziteze Franta sau Germania.

Dupa ’89, Chiriac a facut o veritabila cariera, jucind la Teatrul de Comedie si la Teatrul Luni si putind fi vazuta in filme precum „Terminus paradis“ de Lucian Pintilie sau „Amen“ de Costa Gavras. A participat si la sitcom-ul de televiziune „Agentia Matrimoniala“ si are in pregatire doua filme in colaborare cu Florin Piersic Jr.

Dorina Chiriac evita divertismentul indoielnic, dar povestea ei este una de real succes: a stiut sa-si scoata cravata rosie cu eleganta.


3399 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă