Ministrul de Externe britanic, Jack Straw, a declarat ieri ca Romania si Bulgaria vor adera la Uniunea Europeana in 2007, daca indeplinesc conditiile necesare.

"Ceea ce am convenit in Consiliul European este ca Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007, daca indeplinesc anumite conditii. Aceasta este pozitia (...) Asteptam rapoartele Comisiei Europene, sa vedem daca indeplinesc conditiile cerute", a subliniat Straw.

Dar a si sugerat ca UE are nevoie de o perioada in care sa "digere" extinderea, transmite BBC, semn ca dupa Romania si Bulgaria va urma o pauza mai lunga.

Marea Britanie, detinatoarea actuala a presedintiei prin rotatie a Uniunii, se numara printre principalii sustinatori ai extinderii. Dar recentele esecuri ale referendumurilor de ratificare a Constitutiei europene, in Franta si Olanda, si inmultirea vocilor care cer incetinirea sau chiar stoparea extinderii au facut ca tonul acesteia sa sune mai prudent.

"Cred ca acceptam cu totii ca ritmul extinderii depinde de capacitatea UE de a primi noi membri (...) Avem nevoie pentru moment de o perioada nu de reflectie, ci de digestie, pentru ca extinderea in curs, care va include pe viitor Bulgaria, Romania, Croatia si Turcia, este mai ampla decat orice alta extindere din trecut", a declarat Jack Straw.

In acelasi timp insa, ministrul de Externe britanic a insistat ca Uniunea trebuie sa-si tina promisiunile fata de Turcia, Croatia si alte tari din Blacani si sa mentina perspectiva aderarii ca un magnet, pentru a stabiliza aceste tari.