Ei, asta da, schimbare! E chiar schimbarea schimbarii! Pe cand premierul Tariceanu anunta marti la amiaza ca demisia sa este "irevocabila" iar liderii politici se-mbracasera-n zale pentru lupta cea mare, presedintele Basescu a aruncat anticipatele-n apa - dupa ce de sase luni incoace storsese nervii intregii tari cu ele. Ba chiar si pe ai Uniunii Europene.

Exercitandu-si rolul de "mediator", presedintele a invitat la Cotroceni atat liderii celor doua Camere si ai grupurilor parlamentare cat si pe dl Tariceanu si pe membrii Curtii Constitutionale - pentru a gasi "o solutie" in criza articolelor respinse de Curte.

Finalmente, articolele au fost trimise in parlament la "reformulare" iar PSD a rasuflat usurat, bucuros ca nu se mai intoarce la popor - ci in propriile vile de vacanta. Cat despre anticipate, "depinde de Tariceanu" - a zis dl Basescu spalandu-se pe maini ca pirat din port.

Lasat cu buza umflata si nasul spart, dupa ce fusese determinat de acelasi Basescu sa anunte intoarcerea la urne, premierul s-a intors cu spatele la zid declarand ca-si "reconsidera demisia" si "e posibil ca anticipatele sa nu mai aiba loc". Domnul Basescu le-a dat, domnul Basescu le-a luat, crezand ca astfel va fi laudat ca salvator de crize, mereu biruitor.

Felul in care-si jertfeste dl Basescu aliatii pe propriul altar e de-a dreptul halucinant. Din toata criza asta, care a pus tara pe jar si liderii UE pe drumuri si declaratii, dl Tariceanu a iesit pe targa iar PD, care votase "in unanimitate" la Conventia de sambata ordinul dlui Basescu de inrolare la anticipate a ramas mut. Pana si logoreicului Boc i s-au spart corzile vocale.

Liberalii, care votasera si ei cu noaptea-n cap anticipatele si demisia cerute de la Cotroceni, s-au simtit atat de tradati incat i-au cerut premierului sa-si pastreze macar demisia. Culmea e ca liderul PSD stia de armistitiu inainte sa-l anunte dl Basescu.

Intr-o emisiune tv, dl Geoana il provoca pe ministrul liberal Flutur la un pariu: "imi dati o bere daca guvernul renunta la demisie si la anticipate?". Dl Geoana a nimerit pretul corect: o bere. Atat valoreaza o decizie a puterii. Cum de stia dl Geoana rezultatul dinainte, n-are rost sa ne intrebam.

Secrete de fesenisti! Serviti la pat de dl Basescu, liderii si analistii PSD i-au pupat mana pe toate ecranele - sperand in inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan. Cat despre alegeri, ele nu erau problema poporului - ci a dlui Basescu si a Aliantei care se plangeau ca n-au majoritatea necesara.

Acum, punem banii in buzunarul alalalt, zicem c-au fost deja alegeri, c-a iesit ce-a iesit si asteptam vinovatii sa traga apa dupa ei - ca sa scapam macar de inundatii daca de scarba nu e chip.