Intentia reconfirmata a premierului Calin Popescu-Tariceanu de a-si da luni demisia, pentru a demara procedurile pentru alegerile anticipate, a produs o ruptura in interiorul coalitiei de guvernamant.

PNL si PD au sustinut, la unison, ca anticipatele sunt singura solutie viabila, UDMR s-a aratat dispusa sa sustina declansarea scrutinului inainte de termen, in timp ce Partidul Conservator s-a opus cu vehementa ideii "intoarcerii la popor". Mai mult, conservatorii au lansat o serie de atacuri virulente in directia partenerilor de coalitie, PNL si PD.

PNL: "Anticipatele reprezinta unica solutie?"

"Decizia premierului de a-si mentine demisia este singura pozitie corecta si valabila in acest moment", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, la scurt timp dupa ce superiorul sau in ierarhia de partid, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca va renunta luni la sefia executivului. "Raportul comisiilor juridice privind legile justitiei a iesit prost.

Reforma nu se va putea face. Marti seara, premierul a anuntat cele trei conditii pentru care si-ar fi putut retrage demisia, insa acestea nu s-au indeplinit, intrucat nu s-a realizat acordul politic", a spus Nicolaescu. In opinia sa, "alegerile anticipate reprezinta unica solutie". "Speram ca UDMR ne va sustine, Uniunea avand deja o decizie luata in acest sens.

Partidul Conservator a avut o pozitie oscilanta, insa vom mai discuta zilele urmatoare cu reprezentantii acestei formatiuni politice", a mai spus Nicolaescu.

Calendarul anticipatelor, aprobat in Alianta

Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD, a avut o pozitie similara cu cea exprimata de PNL. ?Alegerile anticipate sunt o varianta imperios necesara, deoarece actualul parlament se afla in imposibilitatea de a adopta acte normative necesare integrarii europene a Romaniei?, a spus Radulescu.

Potrivit acestuia, in cadrul Aliantei PNL-PD, s-au discutat deja ?miscarile? care trebuie facute pentru ca alegerile anticipate sa poata fi declansate. ?Exista lucruri discutate in eventualitatea in care domnul Tariceanu isi va da demisia, lucru anuntat acum o saptamana. Cand dansul va pune aceasta in opera, nu ne putem aduna chiar in acel moment sa vedem ce etape trebuie urmate.

Trebuie sa gandim cateva miscari inainte?, a spus Radulescu.

UDMR critica Alianta, dar nu tradeaza

"Daca se va ajunge la anticipate, UDMR va fi solidara cu partenerii de coalitie", a declarat presedintele formatiunii maghiare, Marko Bela, care insa i-a criticat pe liberali si democrati ca au convenit declansarea anticipatelor, fara sa consulte Uniunea. Totusi, liderul UDMR considera ca "aceasta coalitie functioneaza si mai poate functiona".

Senatorul UDMR Verestoy Attila s-a situat insa pe alta lungime de unda cu Marko Bela, declarand ca "anticipatele nu reprezinta unica solutie. "Ma astept sa gasim o formula de guvernare pentru a putea face in continuare reforma", a spus Verestoy.

PC a parasit "de iure" coalitia

"Partidul Conservator nu vede utilitatea declansarii alegerilor anticipate, atata vreme cat, prin votul dat de parlament, motivul crizei a disparut", a apreciat purtatorul de cuvant al acestei formatiuni, Bogdan Ciuca. In opinia sa, "cei care provoaca aceasta criza trebuie sa-si asume si responsabilitatile", aluzie evidenta la PNL si PD.

Bogdan Ciuca a mai spus ca ministrii Partidului Conservator nu isi vor da demisia din guvern. "Ministrii nostri vor fi in guvern pana la capat, pana cand acest guvern va inceta sa mai existe".

Chestionat in legatura cu anuntul lui Tariceanu referitor la demisie, Ciuca l-a luat peste picior pe premier: "Domnul Tariceanu nu a demisonat, a anuntat ca-si va da demisia, lucru cu care ne-am obisnuit in ultima vreme".