Drumul european E85, ce leaga Capitala de nordul Moldovei, a devenit in ultimele 36 de ore un fel de "drum al baltilor". Trei poduri rupte, vreo cinci localitati inundate si dupa Focsani, la vreo 10 km de Tisita, o cascada in toata regula, cu apa din raul Putna... Primul soc il ai, cand vii dinspre Bucuresti, pe E85, la Buzau.

Cele trei poduri ostasesti, din barne groase de lemn, construite in urma cu o luna si jumatate de Armata, dupa ce s-a rupt podul cel mare peste apa Buzaului, paraie si vibreaza.

Puhoaiele curg la mai putin de un metru sub tine si cand te uiti la fiarele contorsionate ale fostului pod te ia cu fiori pe sira! Mai incolo, raul Ramnic a rupt si prabusit bucata dinspre sud, pe sensul dinspre Focsani la Bucuresti, a podului de la intrarea in municipiul Ramnicu Sarat. S-a intamplat alaltaieri pe la zece si jumatate seara.

Ieri, pe la pranz, valurile de noroi si apa surpasera o bucata din carosabil si pe sensul celalalt. In amonte, pe partea cu orasul, cateva zeci de garaje tip container stateau sa se pravaleasca in Ramnic. Dimineata cazuse unul.

Ieri la pranz circulatia pe podul de la intrarea in Ramnicu Sarat era oprita. Se ocolea cale de 14 km, pe la Ramnicel. Spre dupa-amiaza, fusesera instiintati de la Apele Romane ca mai vine o viitura. Si mai puternica.

Mai departe, la incrucisarea E85 cu drumul care duce la Cotesti, alta belea! Daca nu mergeai intr-antaia, riscai sa patinezi ca pe o perna de aer in balta ce se formase in mijlocul intersectiei. Vreo 15 km mai incolo, la Golesti, Milcovul isi iesise din matca si inecase cu apa si mal pana si stadionul comunal. Ajunsese apa peste jumatatea buturilor portilor de la terenul de fotbal.

Spre Bacau nu se putea ajunge ieri decat pe la Braila si apoi prin Tecuci si Barlad, pe la Podul Turcului. Chiar si ruta ocolitoare, cu vreo 40 de km, prin Maicanesti era impracticabila. Si acolo podul fusese luat de ape.

Paraul Putnaa iesit din matca

Cea mai grava inundatie s-a produs insa la 93 km de Bacau, in comuna vranceana Garoafa. Casele de pe marginea ambelor sensuri de mers ale E85 au fost inundate de paraul Putna. Ieri dimineata, la ora 4, pana la un moment dat se putea circula pe un singur sens, cel spre Bacau. Chiar si asa prin apa de 10 cm.

Peste noapte, Putna a rupt pur si simplu podul de cale ferata si l-a surpat si pe cel rutier in partea de nord, pe sensul dinspre Tisita catre Bucuresti. Chiar la intrarea in satul Bizighesti, pe mana stanga, in locul fostei pasuni a satului, se formase un lac de "acumulare" circular cu apa din Putna si cu un diametru de peste un km.

Apa se revarsa cu putere peste drumul european E85 formand o cascada cu o lungime de 120 m si o cadere de peste un metru.

Doar un camion Tatra de 50 de tone, al celor de la drumuri, a putut-o traversa. Gheorghe Maghiar, primarul din Garoafa, era necajit tare. "Pe langa Garoafa si satele mele, Faurei, Precistanul si catunul Putna Seaca sunt inundate aproape de tot. In afara de prefect, alaltaieri, si de astia de la Drumuri, n-a calcat nimeni p-aici.

Unde sunt aia de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta?!", se plangea primarul.

La Bizighesti, un sat aflat la o azvarlitura de bat de Garoafa, nu era chip sa ajungi. Cascada de peste E85 se revarsa cu forta ieri la amiaza. La Bacau se putea ajunge doar cu elicopterul.

Un articol de Mihnea-Petru Parvu