Secretarul de stat Victor Paul Dobre a prezentat joi, un bilant al pagubele inregistrate pana acum: 482 localitati inundate, 11.246 case inundate, 242 case distruse, 53.319 teren agricol. Pana acum au fost evacuate 8.616 persoane, iar 1192 persoane sunt izolate.

Cele mai mari inundatii din ultimii 50 de ani au facut cinci victime si mai multe persoane au fost date disparute dupa ce au fost luate de viituri, case inundate, drumuri blocate, mii de persoane evacuate.

Ministerul Mediului a anuntat ca joi, in jurul orei 7.00, au inceput lucrarile pentru deschiderea unei brese controlate in digul de pe malul drept al raului Siret, in amonte de localitatea Corbu Vechi si aval de Namoloasa, prin care se va obtine atenuarea varfului de viitura de pe Siret.

In urma acestei brese se va diminua presiunea viiturii asupra localitatilor din aval de Corbu Vechi: Tudor Vladimirescu, Vames, Piscu, Vasile Alecsandri si Sendreni (malul stang) si Voinesti, Vamesu, Cotu Lung, Cotu Mihalea (malul drept).

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Victor Dobre, a precizat ca ultimul bilant indica 482 de localitati inundate, cele mai multe in judetul Vrancea.

Moldova este in acest moment izolata din punct de vedere al transportului rutier si pe calea ferata.

Potrivit hidrologilor care monitorizeaza raurile ora cu ora, debitele sunt in crestere si se vor mentine peste cotele obisnuite si in urmatoarele zile. Pericolul se mentine in zonele de pe malurile raurilor Olt, Siret, Jiu si Arges.

Precipitatiile din ultimele luni au depasit media multianuala din ultimii 50 de ani a anuntat astazi la o videoconferinta cu prefectii directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. Potrivit acestuia in urmatoarele 30 de zile vremea isi va mentine acelasi aspect alternand perioadele insorite cu cele ploioase.