Statul vinde 90,1% din actiunile CEC

de     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2005, 0:00Un pachet de actiuni reprezentand 90,1% din capitalul social al CEC va fi vandut catre persoane fizice sau juridice, iar 9,9% din actiuni vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, stabileste strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni CEC -S.A., adoptata astazi in sedinta de Guvern.

Prin Hotararea adoptata de Executiv se stabilesc procedeul si metoda de privatizare a CEC, precum si cotele de capital ce vor fi dobandite de persoanele fizice si juridice interesate sa cumpere actiuni.

Privatizarea CEC, a patra banca din Romania in functie de valoarea activelor, si a BCR sunt obiective importante ale actualului Guvern. Executivul si-a asumat privatizarea celor doua banci cu capital de stat in programul de reforme structurale convenit cu Uniunea Europeana si in programul convenit cu FMI si Banca Mondiala.

Privatizarea CEC se va realiza prin vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 90,1% din capitalul social al bancii, catre persoane fizice sau juridice.

Un pachet de actiuni reprezentand 9,9% din capitalul social al CEC-S.A. va fi alocat pentru constituirea Fondului Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari de imobile carora nu li s-a reconstituit dreptul de proprietate.

Potrivit strategiei de privatizare adoptate de Guvern, pachetul majoritar de actiuni reprezentand pana la 75%, inclusiv, din capitalul social total al CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune, va fi vandut catre o institutie financiar-bancara de reputatie internationala sau unui consortiu.

Vanzarea se va face prin negociere directa, cu selectie de oferte.

Un pachet de pana la 5% din capitalul social al CEC va fi vandut catre salariatii institutiei, membrii Consiliului de Administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC. Vanzarea acestei ponderi din capitalul social al bancii se va face prin negociere directa, fara selectie de oferte.

Pentru perfectarea tranzactiilor va fi constituita o asociatie care va reprezenta interesele salariatilor, membrilor CA si ale pensionarilor CEC. Vanzarea pachetului de 5% de actiuni se va face dupa finalizarea vanzarii pachetului majoritar.

Restul actiunilor detinute de stat, cu exceptia celor alocate Fondului Proprietatea, vor fi vandute partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna sau externa de capital.

Vanzarea pachetului majoritar de actiuni - reprezentand pana la 75% din capitalul social, dar nu mai putin de 50% plus o actiune - se va face prin negociere in doua etape, pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante.

Daca in procesul de selectie se constata ca diferenta dintre primele doua oferte clasate in cadrul etapei de oferte finale si angajante este de 10% sau mai putin, Comisia de privatizare va putea solicita celor doi ofertanti oferte financiare finale angajante imbunatatite.

In scopul maximizarii pretului actiunilor, Comisia de privatizare va putea solicita potentialilor cumparatori sa depuna oferte preliminare si neangajante atat pentru un pachet majoritar de 75% cat si pentru un pachet mai mic, dar care sa nu reprezinte mai putin de 50% plus o actiune din capitalul social al CEC.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


120 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by