Romancutele frumoase din strainatate isi pregatesc bagajul. La 8 august se alege Miss Diaspora, in leagan de ape, la Mangalia. Exercitiul pentru finala incepe insa cu doua saptamani inainte. Anul trecut, moldoveanca voia „sa ajunga presedintele tarii!”. I-a luat-o inainte Voronin, si n-au ales-o decat Miss.

Anul acesta, e sansa unei blonde focoase din Germania, cu nume predestinat pentru festivalul Callatis: Marina. Million Dollar Baby. Si Marina joaca box, ca si premiata Oscar din filmul lui Clint Eastwood. Dar ce se intampla „pe sub jupoanele” unui concurs de Miss?

Fara manusi

Se stie ca una dintre cele mai grele sarcini ale regizorilor unor astfel de concursuri este sa formeze candidatelor „psihologia de invingator“, dar si convingerea ca sunt „bune prietene“. „Nu va faceti una alteia sicane“, suna o regula de aur a concursului. Lupta de orgolii compromite showul cel mare.

„Candidatele au fost la inceput suspicioase fata de mine, nici una dintre ele nu si-a arätat fata ei adevarata.

Toate erau convinse de frumusetea lor si credeau ca o sa cistige!“ ne spunea Iulia-Anca Altenkrüger, reprezentanta Germaniei de anul trecut, premiata de popularitate si profesionista la dans din buric (Hanovra e martora, ca si renumitul ei profesor de dans oriental Erkan Serce).

Dar, pana la urma, zice ea, „am fost ca o familie putin mai mare“, in spiritul imprimat de fundatia Pro Familia, unul dintre organizatorii concursului. Tot ei, impreuna cu Aldaco Film (Cornel Diaconu) si Primaria Mangalia, organizeaza si in 2005.

Deci, cu „famiglia“, asa o fi fost. Dar, de regula, daca-i concurs, atunci e si lupta. Cu sau fara manusi. Si-aici, boxera noastra sta in fata.

Fii frumoasa si taci

Mai slabut sta Marina la cunostintele de limba romana (care anul trecut au fost proba de concurs, probabil ca si acum). Doar e nascuta si a facut scoala in Germania. Si sa cunosti regionalisme ca „harbuz“, sau „cucuruz“ chiar ca nu e nici o smecherie in viata de manechin. „Fii frumoasa si taci“, parca spune un proverb romanesc. De ce sa-l contrazicem? Ar mai fi o problema.

Daca reperul fizic al juriului va fi din nou de trestie anorexica, cu trup de adolescent in crestere, ca anul trecut si ca la marile case de moda din Occident, atunci ce ne facem cu fetitele noastre mai bine hranite de peste hotare? Sa tina dieta fortata, doar ca sa incapa in colectia de rochii de seara a lui Catalin Botezatu? Caci in Germania se poarta atletic si vioi, iar la silueta

post-maternitate a Claudiei Schiffer nu mai aspira nimeni.

Participare in regres

Dupa ce, anul trecut, mai toate tarile in care locuiesc multi romani si-au desemnat frumoase la Miss, anul acesta, Romanian Global News ne-a instiintat concret doar despre 4: Canada (cu sanse bune,

am zice noi, dupa poza), Australia, Germania, Austria. Vor mai fi fost si alte tari in care au avut loc preselectii, dar precis ca pastreaza secretul surprizei.

Oricum, in Germania, dupa ce Nuernbergul -o comunitate care anunta 20.000 de romani- a organizat o intalnire cu scop preselectie Miss, o candidata reala n-a reusit sa organizeze, deci se merge doar dinspre Stuttgart, de la Agero.

Presedintele asociatiei, Lucian Glass, intors din Italia chiar in ziua preselectiilor de la Stuttgart, ne-a spus ca nici in Italia romancutele tinere si frumoase n-au iesit din cotloane. Si vor fi fost destule.

Oare de ce? Lipsa de organizare in mediul comunitar? Zvonuri aiurea dupa editia 2004? Culesul capsunilor in floare? Pardon, cu capsunicile e Spania.

Conditiile din preliminare au fost originea romana (cel putin unul dintre parinti), resedinta in strainatate, minimum 16 ani. Si celibatul, caci de aceea e concurs de Miss, adica de DOMNISOARE. Deci, ce sa deducem din absenta? Ca toate frumoasele diasporei si-au pus deja pirostrii? Caci se poarta, mai ales in emigratie.

De aceea, Gabriel Cotabita, care a moderat si la Stuttgart preselectia, la vazul atator frumuseti cu verigheta, a propus, mai in gluma, mai in serios, organizarea pe viitor a unui concurs de MISIZ, adica de doamne. De ce nu si de MISTER, caci traim in epoca „equal opportunities“ si cativa candidati bunicei s-ar gasi?

Iti tinem pumnii, Stuttgart Baby

Daca tot vorbim despre sanse egale, despre Miss-ul de anul trecut, Anca mai spunea: „Juriul fiind curios, a dorit sa ne cunoasca cu o zi inainte de competitie. Asa ca, au invitat toate candidatele in sala hotelului Majestic, unde s-a tinut o conferinta de presa restrinsa.

Conferinta de presa a avut scopul de a ne cunoaste juriul personal. Toate pregatirile pe care le-am facut , timp de o saptamina, nu au mai contat in acel moment! Fiecare dintre noi a incercat sa-si prezinte partea ei cea mai buna! Multe au stiut sa se impuna, iar multe au avut emotii“.

Intr-adevar, concurenta din Austria si-a uitat, dupa „Callatis Club“, geanta cu pasaport cu tot, la Casa de Cultura din Mangalia, iar candidata din Grecia a lesinat si si-a revenit abia dupa ce serviciul medical ambulatoriu i-a administrat o injectie cu calciu. Dar asa-i in box, vreau sa spun in modelling.

Probabil ca mai slabutele de inger s-au speriat la gandul ca trebuie sa se alinieze in ordine alfabetica (ce-i aia?). Sau sa ciopleasca miezuri de lubenita contra cronometru, proba din concurs.

La indemanare insa, ca si la dans, Million Dollar Baby-ul nostru din Stuttgart are sanse de milioane, cu sau fara manusile de box. Si mai e si un potential emisar in „patria suruburilor recalcitrante“, de imagine RO in UE.