Piata imobiliara este „capusata“ de falsi proprietari, care vand, pe banda rulanta, in schimbul unor sume atragatoare, locuinte sau terenuri asupra carora nu detin nici un act autentic. Politistii si agentii imobiliari au identificat sase tehnici infractionale care au bagat in buzunarele proprietarilor-fantoma milioane de euro provenite de pe urma tranzactiilor frauduloase.

Aceste sume uriase sunt practic stoarse de la cumparatorii sau vanzatorii de locuinte de buna credinta. Acestia platesc pretul naivitatii, care nu este deloc mic. Metodele de prevenire a infractiunilor imobiliare sunt, in majoritatea situatiilor, simple si eficiente.

„Averea“ propune azi un ghid al depistarii metodelor de escrocare pe piata imobiliara, in conditiile in care acest fenomen a capatat dimensiuni ingrijoratoare. Potrivit politistilor, este deosebit de important ca persoanele care cumpara un apartament sa se asigure personal ca locuinta ce face obiectul tranzactiei apartine in realitate celui ce o vinde.

Astfel, cumparatorul se poate interesa printre vecini daca proprietarul s-a recomandat cu numele real. In plus, beneficiarul tranzactiei ar trebui sa discute cu administratorul blocului, sa verifice extrasul de carte funciara, care arata clar daca locuinta este sau nu intabulata si, totodata, sa intrebe la Administratia Financiara cine plateste impozitul.

Pentru a stabili buna credinta a persoanei care incheie actul de vanzare-cumparare, clientul poate cere si o xero-copie dupa contractul de telefon. Doar asa se poate vedea pe numele cui este intocmit el, iar acest fapt ar clarifica totul. Un mare semn de intrebare se ridica in cazul in care locuinta este vanduta printr-un imputernicit si nu direct de proprietar.

Nici agentiile imobiliare nu reprezinta o garantie, in conditiile in care, potrivit legii, acestea nu raspund juridic daca se dovedeste, in final, ca la mijloc a fost o escrocherie. De altfel, acestea par legate de maini si de picioare in fata escrocilor.

Presedintele Camerei de Comert Imobiliare din Romania, Emil Giurgiu, ne-a marturisit ca in multe cazuri, agentii refuza incheierea contractelor daca proprietarii sunt persoane dubioase, care nu inspira incredere.

Giurgiu recunoaste ca este practic imposibil de delimitat un act fals de unul autentic si ca pentru a fi absolut siguri ca nu avem de-a face cu o pungasie fiecare agentie ar trebui sa aiba un expert grafolog.