Telekom Austria a finalizat achizitionarea principalului operator bulgar de telefonie mobila, Mobiltel, pentru aproape 1,6 miliarde euro, fiind cea mai mare achizitie realizata vreodata de o companie austriaca, transmite Reuters.

Tranzactia ofera furnizorului austriac de telefonie fixa, mobila si internet posibilitatea de a se extinde de la zona centrala a Europei, unde isi desfasoara in general activitatile, catre estul Europei.

„Mobiltel este povestea de succes a Bulgariei. Este liderul de piata necontestat si intentionam sa ne mentinem pe aceasta directie. Avem de gand sa dezvoltam serviciile operatorului. Vom oferi preturi avantajoase si vom aduce noi servicii si produse“, a declarat noul presedinte al Mobiltel, Josef Vinatzer.

Operatorul bulgar avea, la sfarsitul lunii trecute, 3,23 milioane de abonati - depasind numarul total de clienti de telefonie fixa, si o cota de piata de circa 65%. Compania austriaca are de gand sa integreze activitatea operatorului bulgar in divizia sa de telefonie mobila Mobilkom.

Tranzactia a cunoscut mai multe etape. In prima etapa, Telekom Austria a preluat 40% din actiunile Mobiltel de la un grup de fonduri private de investitii, condus de ABN AMRO Capital, Citigroup Investments si Communications Venture Partners. Ulterior, compania austriaca a cumparat restul de 60% din titluri de la omul de afaceri austriac Herbert Cordt si alti doi investitori austrieci.

Operatorul austriac va refinanta datoria de 500 de milioane de euro a Mobiltel, inclusiv rascumpararea in avans a unor obligatiuni in valoare de 200 de milioane de euro, pe care grupul bulgar le-a emis in luna noiembrie a anului trecut.

O estimare a specialistilor de la Sofia sustine ca Mobitel va aduce o crestere a profiturilor grupului austriac cu 6,4%. In primul trimestru al acestui an, compania bulgara a inregistrat un profit net de 51,6 milioane de euro, in cres-tere cu 6%, si venituri cu 11,8% mai mari, de 119 milioane de euro.

Telekom Austria detine divizii de telefonie si in Croatia si Slovenia si intentioneaza sa achizitioneze 49% din actiunile celui de-al doilea operator principal din Serbia.