Compania BAT, obligata de lege si de costurile mari sa inchida fabricile din Anglia si Irlanda, a anuntat ca Romania ar putea fi tara unde ar fi posibil sa-si transfere activitatile.

Producatorul de tigarete British American Tobacco (BAT) si-ar putea transfera in Romania unele activitati de productie, dupa ce va opri productia de tigarete in fabricile sale din Marea Britanie si Irlanda, potrivit publicatiei britanice „The Guardian“.

BAT, al doilea producator de tigarete din lume, va inchide, alaturi de fabrica din Irlanda, pe cea de la Southampton, veche de 90 de ani, pentru ca o noua directiva a UE, valabila in Marea Britanie, interzice productia de tigarete cu continut ridicat de gudron si nicotina destinata exportului.

Or, 90% din productia fabricii de la Southampton (care are o capacitate de 50 de miliarde de tigarete anual) este destinata exportului. Accizele prea mari si interzicerea fumatului in locuri publice au fost motivatiile opririi productiei in Irlanda.

Concuram cu Polonia si cu Elvetia

Alaturi de Romania, BAT s-ar mai putea orienta catre Polonia si Elvetia, tari care sint exceptate de aceasta directiva. BAT a anuntat ca un alt motiv al inchiderii fabricilor din Irlanda si Anglia il constituie si costurile ridicate de productie din Europa Occidentala.

Dupa realocarea activitatii, BAT estimeaza ca va obtine economii de 40 de milioane de lire sterline pe an, dar costul inchiderii celor doua fabrici este de 160 de milioane de lire sterline.

Investitie la Ploiesti

BAT produce marcile Lucky Strike, Kent, Dunhill, Pall Mall si Rothmans. In Romania, compania detine o unitate de productie la Ploiesti, investitie care a costat peste 100 de milioane de dolari. Fabrica a fost data in folosinta in 1997.