Politia britanica a anuntat miercuri seara efectuarea unor noi perchezitii in anumite locuinte din Aylesbury (oras situat la nord-vest de Londra), in cadrul anchetei destinate sa elucideze circumstantele atentatelor comise joia trecuta in capitala Albionului. Scotland Yard a precizat ca, de aceasta data, nu au fost operate arestari.

Serviciile regionale ale Thames Valley Police anuntasera anterior ca o operatiune era in curs de desfasurare la Aylesbury, fara a furniza alte precizari. Atentatele comise joia trecuta la Londra s-au soldat cu 52 de morti si 700 de raniti.Politia a procedat marti la o prima arestare in acest caz, in urma unor perchezitii intreprinse la Leeds.

Ministrul britanic de Interne, Charles Clarke, a confirmat implicit, miercuri, ca cei patru presupusi autori ai atentatelor au fost kamikaze. Toti ar fi fost britanici de origine pakistaneza.

Ultimele stiri, difuzate, ieri, de agentia Rompres, in baza informatiilor canalului Sky News, afirma ca unul dintre atentatori ar fi fost de origine jamaicana, identificat drept Lindsey Germail, in varsta de 30 de ani. La locurile atentatelor s-au gasit elemente de identificare pentru trei din cei patru teroristi.

Dar nici un document de identitate nu fusese gasit la locul atentatului comis in statia King's Cross, cel mai grav dintre atacuri, in care si-au pierdut viata 25 dintr-un total de 52 de persoane ucise in atentatele de la Londra.

Liderul a parasit Marea Britanie cu o zi inainte

Politia londoneza presupune ca l-a identificat pe liderul celor patru presupusi kamikaze care au comis atacurile cu bomba de saptamana trecuta, scrie cotidianul The Times. Conform concluziilor preliminare ale anchetei, "creierul operatiunii" ar avea in jur de 30 de ani si ar fi de origine pakistaneza. El ar fi sosit in Marea Britanie luna trecuta.

Detectivii presupun ca acesta ar fi parasit tara in ziua premergatoare producerii atentatelor.

Surse din serviciile de securitate il suspecteaza ca ar fi fost implicat si in alte operatiuni teroriste si ca are legaturi cu sustinatori din Statele Unite ai retelei Al-Queda.

Anchetatorii mai cred ca organizatorul i-ar fi vizitat la Leeds pe autorii atentatelor si ca el este cel care a stabilit tintele de la metroul londonez. Responsabilii pe probleme de securitate au declarat ca este probabil ca liderul celor patru sa-si fi invatat recrutii cum sa detoneze simultan incarcaturile explozive.

Membrii celulei teroriste ar fi refuzat sa apeleze la ajutor din afara tarii, pentru a reduce sansele de a fi descoperiti.

Conform The Times, anchetatorii urmaresc inca doi posibili membri ai celulei teroriste, care ar fi oferit suport logistic atentatorilor.

Unul dintre ei a fost surprins de camerele de supraveghere, la 7 iulie, insotind atentatorii pe peronul garii din Luton. Barbatul, presupus a fi tot de origine pakistaneza, ar putea fi un al cincilea atentator. In prezent, el s-ar putea afla in libertate in regiunea Londrei.

Politia incearca sa descopere daca acest ultim suspect locuieste in Luton, unde se presupune ca cei patru s-ar fi intalnit inainte de comiterea atentatelor si unde au fost gasite materiale explozive in portbagajul unei masini inchiriate. Expertii inca analizeaza aceast autoturism, cautand amprente.

Pe de alta patre, The Times scrie ca Scotland Yard se afla in cautarea unui lector universitar egiptean, profesor de chimie, care a predat pana de curand la Universitatea din Leeds, banuit ca ar fi inchiriat una dintre locuintele unde au fost descoperite materiale explozive.

Profesorul, care s-ar numi Asdi el-Nashar, are 33 de ani si ar fi parasit Marea Britanie dupa ce le-a spus vecinilor ca a intampinat dificultati legate de viza. Anchetatorii presupun ca lectorul, care a studiat in Statele Unite, i-ar fi cunoscut pe unii dintre autorii atentatelor.

Un ragaz pentru Scotland Yard

Scotland Yard a obtinut din partea justitiei un termen suplimentar de trei zile pentru a interoga persoana arestata marti in cadrul vastei operatiuni antiteroriste desfasurate la Leeds.

Barbatul, in varsta de 29 de ani, a carui identitate nu a fost facuta publica, este singura persoana retinuta pana in prezent in cadrul anchetei asupra atentatelor comise la Londra, soldate cu 52 de morti si 700 de raniti.

O parte a cartierului Burley, din Leeds, unde politia a perchezitionat incepand de marti sase locuinte, era inca blocata de politie, miercuri seara. Aproape 600 de persoane au fost evacuate si se pregateau, miercuri seara, sa-si petreaca noaptea in afara domiciliilor.

Una dintre casele din Leeds care au fost perchezitionate incepand de marti dimineata a servit drept baza operationala atentatorilor din 7 iulie, a afirmat un deputat local, Greg Mulholland, citat de Rompres. "Se pare ca este mai mult o baza operationala decat o locuinta. Nu este in nici un caz domiciliul unei familii.

Din cate am inteles, ar fi vorba mai degraba despre un loc unde atentatorii si-ar fi stocat materialele", a afirmat Mulholland, deputat liberal-democrat din circumscriptia Leeds.

Serviciile de deminare au intrat in aceasta casa marti dimineata, dupa ce, initial, au utilizat un robot telecomandat care le-a permis sa detoneze un obiect suspect.

Aproximativ 500-600 de persoane din cartierul Burley al orasului Leeds au fost evacuate in timpul interventiei fortelor de ordine, care au perchezitionat, in total, sase locuinte.

Franta, Italia si SUA iau masuri preventive

Politia italiana a retinut 174 de persoane, miercuri, in cadrul unei ample operatiuni desfasurate in intreaga tara impotriva mediilor islamiste radicale.

Potrivit unui comunicat al politiei, aceste persoane sunt in prezent "anchetate si verificate". In urma verificarilor suplimentare se va stabili daca aceste persoane ar putea face obiectul unor masuri administrative - spre exemplu expulzarea - sau al unor proceduri judiciare.

Franta a activat, dupa atentatele de la Londra, clauza de salvgardare a acordurilor Schengen, care permite reluarea temporara a controalelor la frontierele interne ale UE, a anuntat ministrul parizian de Interne, Nicolas Sarkozy.

"Daca nu sporim controalele atunci cand la Londra sunt 50 de morti, nu stiu cand ar trebui sa facem acest lucru", a argumentat demnitarul francez.

Clauza de salvgardare este activata de obicei in cazul unui eveniment asteptat, cum ar fi un summit sau o manifestatie sportiva.

Statele Unite au anuntat miercuri o intensificare a controalelor in reteaua de transport aerian pentru persoanele straine care intra pe teritoriul american, precum si o restructurare a Departamentului pentru Securitate Interna.

Strainilor care vor intra pentru prima data in Statele Unite "li se vor inregistra toate cele zece amprente digitale", a declarat secretarul pentru Securitate Interna, Michael Chertoff. "Pentru urmatoarele vizite se va efectua o verificare a doua dintre amprente", a precizat el.

Pana in prezent, vizitatorii straini care intrau pe teritoriul american cu transportul aerian trebuiau sa lase doua amprente digitale. Ei sunt, de asemenea, fotografiati. Masurile au fost adoptate dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Londra a ignorat amenintarea lui ben Laden

Autoritatile britanice au decis coborarea nivelului alertei teroriste inainte de atentatele din 7 iulie de la Londra, desi primisera o amenintare directa din partea lui Osama ben Laden, afirma revista germana Focus.

Potrivit publicatiei, care citeaza surse din serviciile de securitate franceze, MI5 (serviciile britanice de informatii interne) s-a aflat in posesia unei inregistrari video in care ben Laden avertiza: "Daca ne bombardati orasele, le vom bombarda si noi pe ale voastre".

Intregistrarea, care a fost transmisa serviciilor secrete franceze (DGSE), precum si celor din alte tari europene, a fost autentificata, dar niciodata nu a fost facuta publica, a precizat Focus.

DGSE si MI5 au facut schimb de informatii referitoare la aceasta inregistrare in luna mai, dar autoritatile britanice au decis sa reduca nivelul alertei teroriste, in iunie, considerand ca amenintarea nu mai este "severa general" - al treilea nivel dupa "iminent" si "sever specific" - ci doar "substantiala".

Publicatia reaminteste ca Marea Britanie - care a desfasurat aproximativ 2000 de militari in Afganistan si 9000 in Irak - a participat alaturi de Statele Unite la bombardamente efectuate in regiunea Karabilah, din apropierea frontierei siriene, in cadrul unei operatiuni desfasurate in perioada 19-21 iunie.

Cazul romancei decedate, in presa internationala

Ziarul spaniol ABC publica, in numarul de ieri, un articol despre atentatele din capitala britanica, insotit de lista victimelor, in care i se rezerva un spatiu si Mihaelei Otto, emigranta romanca ucisa in metroul londonez.

"Mortii din atentatele comise joia trecuta la Londra ne ofera spectrul tragic al mozaicului rasial, religios si social londonez, al spatiului de convietuire si de libertate, impotriva caruia s-a dezlantuit fanatismul terorist", noteaza ABC.

"Mihaela, tehniciana dentara, Michelle, pe numele ei londonez, era o emigranta romanca, sosita la Londra in cautarea unui viitor mai bun pe malurile Tamisei - scrie ziarul spaniol. A murit intr-unul din cele mai sangeroase atentate, cel dintre statiile de metrou King's Cross si Russell Square, in timp ce se ducea la lucru, la clinica dentara.

Comemorare europeana

La Bruxelles, responsabili ai Uniunii Europene au respectat doua minute de tacere la ora locala 13.00. In cladirile institutiilor europene, sirenele au sunat pentru a marca inceputul si apoi sfarsitul momentului de reculegere.

La sediul Comisiei Europene, comisarul european pentru Justitie si Securitate, italianul Franco Frattini, era inconjurat de aproximativ o suta de functionari europeni in timpul momentului tacut.

In Marea Britanie, regina Elisabeta a II-a si premierul Tony Blair si-au intrerupt activitatile. In Belgia, premierul Guy Verhostadt si mai multi ministri si parlamentari s-au recules la sediul Parlamentului bruxellez.

In Franta, unde s-a sarbatorit ieri Ziua nationala, sirenele din Paris au rasunat in timp ce presedintele francez, Jacques Chirac, si omologul sau brazilian, Luis Inacio Lula de Silva, aflat in vizita in capitala Frantei, au pastrat un moment de reculegere la Palatul Elysee.

Televiziunile europene au aratat imagini, fara comentarii, din diferite orase in care a avut loc evenimentul in memoria victimelor tragediei de la Londra. Guvernul Romaniei si-a intrerupt ieri sedinta la ora 14, in semn de respect fata de memoria victimelor de la Londra. Consternarea fata de acest gest criminal, carora le-au cazut victime oameni nevinovati.

"Condamn cu toata fermitatea acest act criminal si iresponsabil care indoliaza intreaga Europa si comunitatea internationala", a afirmat primul-ministru, care a exprimat solidaritatea poporului roman cu poporul britanic si a transmis compasiunea profunda pentru pierderile de vieti omenesti si pentru suferinta familiilor victimelor.

Romania, a adaugat primul-ministru, este alaturi de Marea Britanie si de toate natiunile decise sa continue lupta contra terorismului, pentru combaterea acestui flagel care loveste irational si cu brutalitate in cele mai profunde valori ale comunitatii internationale, provocand suferinta si revolta.

Rusia a facut opinie separata

Rusia a facut opinie separata fata de tarile europene, intrucat nu a decretat ieri pastrarea unui moment de reculegere in memoria victimelor de la Londra, spre deosebire de restul tarilor de pe batranul continent, care si-au declarat dorinta de a se arata solidare cu Marea Britanie.

"Nu vom pastra un moment de reculegere" a declarat serviciul de presa al Kremlinului, fara sa precizeze motivele acestei decizii. Presedintele Comisiei de Politica Externa a Dumei (Camera inferioara a Parlamentului), Konstantin Kossacev, a subliniat la postul de radio Ecoul Moscovei ca fiecare tara poate sa aleaga sa isi exprime compasiunea asa cum crede de cuviinta.

Dupa criza ostaticilor de la Beslan, in Caucazul de Nord, in septembrie 2004, nu a existat o "exprimare comuna a compasiunii" in Europa, a accentuat el.

"Intr-o tara s-a respectat un minut de reculegere, in alta a avut loc un mars de doliu" in memoria celor 330 de persoane ucise in luarea de ostatici de la Beslan, in septembrie (fara a numara membrii comandoului procecen), a reamintit el, pentru a explica reactia Moscovei.