Politicienii si-au adus aminte ieri ca tara este sub ape. A fost nevoie, probabil, ca alesii tarii sa se uite la televizor si sa vada ca inundatiile sunt pe bune, caci astfel, toti au sezut la Bucuresti, au facut si desfacut liste electorale si scenarii pentru alegerile anticipate.

Atat Puterea, cat si Opozitia au iesit ieri la rampa, cu un exces de zel usor depasit temporal, si au decis ca totusi tara nu poat fi lasata de izbeliste, in timp ce ei isi vad linistiti de anticipate in continuare. Trezirea la realitate a politicienilor nu s-a materializat deocamdata in nimic concret. Presedintele a facut ieri apel la alesii tarii sa nu politizeze situatia dramatica din tara.

Politicienii au facut evident exact pe dos. PSD a acuzat Puterea, in speta Alianta PNL-PD, ca o dor anticipatele, in timp ce tara "arde", sub ape. Puterea a acuzat PSD ca a deturnat banii pentru intarirea digurilor catre baronii sai locali. Toate acestea intr-un joc demagogic si politicianist, pe care oamenii care au ramas fara case la inundatii nu dau doi bani. Un lucru este cert.

Zonele calamitate vor fi, in zilele care urmeaza, ocupate de parlamentari "preocupati" de soarta tarii, obligati, in fapt, de sefii de partid sa puna umarul la refacerea tarii luate de ape. Altfel, toate partidele au venit cu foiletoane de propuneri si idei care sa scoata tara pana ieri uitata sub apa si noroi. Anticipatele, au jurat politicenii, sunt pe locul doi, prioritatea sunt inundatiile.

Reactia lor este fireasca. Cine va fi mai vizibil la inundatii, in mijlocul malului, va lua votul sinistrat la anticipate. (Carmen EPURAN)

Demagogia, varful de lance al PSD

PSD a atins ieri culmea demagogiei incercand sa arate natiunii ca nu-l intereseaza nici guvernare, nici putere, atata vreme cat tara se afla sub ape. "Nici o zi de vacanta!!", a decretat liderul in acte al PSD, Mircea Geoana. Ca atare, toata lumea, de la cel mai mic la cel mai mare pesedist, a fost convocata, cu ordin imperativ de a merge in judetele calamitate si numai acolo.

"Parlamentarii vor veni la Bucuresti atunci cand vor avea de discutat chestiuni importante pentru tara. Va solicit o mobilizare totala...", a strigat Geoana, avand proiectata pe fata o expresie imperativa si crispata, de pseudo-dictator.

Pentru a ajuta tara aflata la ananghie, Geoana si partidul sau au pus pe hartie si niste proiecte concrete, printre care unele care au au dovedit lipsa crasa de inspiratie a Guvernului din umbra, condus de insusi ex-premierul Adrian Nastase.

Printre alte idei, unele preluate de la versatul Ion Iliescu, Nastase si ai lui "ministri" propun "editarea unui timbru- simbol pentru toate trimiterile postale din Romania, destinat acestei activitati (n.r.- ajutarea sinistratilor)".

Tot principalul partid de Opozitie mai are o idee nefericita: aceea de scrie secretarului general al NATO o epistola prin care sa ceara, printre altele, ceea ce PSD crede ca armata, respectiv farmaciile romanesti nu au: adica elicoptere de transport si medicamente.

Afland probabil ca Guvernul tocmai ce a decis sa vanda majoritatea actiunilor CEC, PSD a mai venit cu o idee anapoda: oprirea privatizarii CEC si crearea unui program de creditare prin CEC pentru solutionarea problemelor agriculturii in zonele calamitate.

Ideile "Tatucii", in gura lui Geoana

Si pentru ca orice moment, oricat de dramatic, trebuie speculat politic, Geoana a preluat imediat ideea versatului Ion Iliescu de a acuza Puterea ca se ocupa de schimbari de prim-ministri si de alegeri anticipate, cand tara sufera.

Si aceasta, in conditiile in care, pana in ziua in care Iliescu nu a iesit in fata presei sa vorbeasca strict din acest punct de vedere, PSD nu vazuse cat de frumos poate specula situatia in favoarea sa.

Geoana a inceput insiruirea propunerilor PSD pentru a limita efectele inundatiilor cu patru idei preluate de la Iliescu: incetarea "jocului de-a demisia" a lui Tariceanu acum, cand tara are nevoie sa fie guvernata, decretarea starii de urgenta in judetele calamitate, rectificare bugetara si convocarea unei sedinte a CSAT.

Una dintre propunerile PSD a vizat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, saptamana viitoare, pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si identificarea surselor bugetare masive.

Alta idee, din cele pe care Geoana spera ca Puterea sa le preia, vizeaza infiintarea unui fond national "Solidaritatea", in care resursele obtinute din privatizari si alte instrumente bugetare si din sprijin extern sa fie transformate intr-un instrument bugetar destinat exclusiv rezolvarii problemelor determinate de inundatii.

Presa, chemata la momentul de reculegere

Toate discutiile legate de inundatii au avut loc ieri, la Biroul Permanent National al PSD. Inca de la inceput Geoana a spus ca reuniunea va fi dedicata in mare parte problemei inundatiilor, intrucat "ar fi fost indecent" ca in acest moment de cumpana pentru tara sa discute exclusiv despre politica.

Presa a avut acces doar la inceputul intalnirii, pentru momentele in care Geoana si-a tinut pledoaria despre inundatii si despre nesabuinta guvernantilor de a se juca de-a anticipatele. Ulterior, presa a fost invitata afara. Sedinta a mai durat inca trei ore, in care pesedistii numai despre inundatii n-au vorbit.

Singurul moment la care conducerea PSD a crezut de cuviinta ca presa, si mai ales camerele de luat vederi, merita sa fie prezente, a fost momentul de reculegere, in memoria victimelor atentatelor teroriste de la Londra, respectiv victimelor inundatiilor. (Carmen EPURAN, Roxana ANDRONIC)

Iliescu revine pe ape

Mircea PAUN - ZIUA Foto

Pentru prima data de la Congresul PSD, Iliescu a admis ieri ca are o conlucrare buna cu conducerea actuala a partidului, cea care cu putina vreme in urma era formata din "tradatori" si "prostanaci".

Iliescu a admis ca a "simtit" nevoia sa deschida un "canal de conlucrare" cu conducerea partidului, in conditiile unei "agresivitati accentuate" a actualei puteri, iar durata acestui dialog depinde de "evolutia viitoare".

El nu a mai recunoscut acum marea prapastie care-l desparte de mai marii PSD, sustinand doar ca a facut in trecut "niste observatii de fond", pe care nu are motive sa si le reconsidere.

"In situatia in care ne aflam si in fata unei agresivitati accentuate din partea puterii, am simtit nevoia sa deschid un canal de conlucrare cu conducerea PSD", a adaugat Iliescu, raspunzand unei intrebari referitoare la relatia sa cu liderii partidului. Intrebat pentru cat timp a deschis acest canal, senatorul PSD a raspuns: "Depinde de evolutia viitoare".

De mentionat este ca refuzul constant al lui Iliescu de a da ochii cu conducerea PSD a luat acum locul unei deschideri totale a acestuia fata de Nastase, Geoana sau Mitrea. In urma cu cateva zile senatorul PSD se urca vesel nevoie mare in masina alaturi de Nastase, pentru a pleca la Cotroceni, ieri Iliescu a participat la o parte a sedintei BPN cu reprezentantii filialelor.

Mai mult chiar, Iliescu l-a si felicitat pe presedintele partidului, Mircea Geoana, care a implinit varsta de 47 de ani. Iliescu si-a mai atribuit ieri un rol, transformandu-se din simplu senator si membru - asa cum se autointitula in trecut - in lider de facto al PSD. (R.A.)

PD si PNL isi trimit oamenii printre sinistrati

Foto: Mediafax

PD si PNL isi trimit parlamentarii si demnitarii in judetele afectate de inundatii pentru a-i ajuta pe sinistrati, ambele partide cerandu-le acestora rapoarte cu privire la actiunile pe care le-au intreprins.

Presedintele PD Emil Boc (foto) solicita tuturor parlamentarilor democrati ca problema inundatiilor sa constituie principala lor preocupare, pana la incheierea situatiei de criza, se anunta intr-un comunicat de presa al partidului. "In aceste momente, locul senatorilor si deputatilor democrati este in judetul care i-a trimis in Parlament, acolo unde cetatenii au nevoie de ei", afirma Boc.

El apreciaza ca parlamentarii pot contribui activ la actiunile de limitare a efectelor inundatiilor prin identificarea problemelor la nivel local, implicarea in ajutorarea cetatenilor afectati si stabilirea, impreuna cu organismele administatiei locale, a masurilor de luat pentru prevenirea repetarii, pe viitor, a unor astfel de situatii.

Liderul democrat mentioneaza faptul ca senatorii si deputatii PD vor prezenta un raport cu privire la actiunile pe care le-au intreprins in aceasta perioada in sprijinul cetatenilor pe care ii reprezinta in forul legislativ.

Conducerea PD va efectua, dupa stabilizarea situatiei, o analiza cu privire la prestatia primarilor democrati din localitatile afectate de inundatii si la modul in care acestia au asigurat gestionarea crizei, mai precizeaza presedintele Emil Boc.

Actiuni speciale de ajutorare

Comitetul Executiv al PNL, intrunit in sedinta extraordinara, a decis ca toti demnitarii partidului - parlamentari, ministrii, secretari de stat, alesi locali etc - "isi vor asuma responsabilitatea sprijinirii populatiei sinistrate si a autoritatilor locale in prevenirea si limitarea dezastrelor".

Conducerea liberalilor a stabilit ca demnitarii PNL vor participa atat la rezolvarea problemelor cu care se confrunta oamenii si la inventarierea urmarilor inundatiilor, dar mai ales la gasirea unor solutii care sa asigure conditii elementare de existenta - hrana, apa, medicamente si un loc de dormit, pana se retrag apele si se poate trece la reconstructia zonelor calamitate.

Organizatiile PNL din toata tara vor organiza actiuni speciale de ajutorare a sinistratilor, mai ales in ceea ce priveste colectarea de fonduri, echipamente si alte materiale de stricta necesitate pentru populatia aflata in dificultate. La nivelul conducerii centrale a PNL functioneaza un comandament special care va urmari modul in care organizatiile PNL vor indeplini aceste angajamente. (A.H.

; O.B.)

Basescu: Nu exploatati politic drama inundatiilor

Presedintele a solicitat Comisiei Europene sprijin financiar

Foto: Rompres

Presedintele Traian Basescu a solicitat ieri sprijin financiar Comisiei Europene (CE) pentru redirectionarea sumei de 20 de milioane EURO din fondurile PHARE acordate Romaniei pentru refacerea in regim de urgenta a digurilor, drumurilor, podurilor si podetelor afectate de inundatii, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Basescu a lansat si un apel insistent la clasa politica sa dea dovada de solidaritate si sa nu exploateze politic drama familiilor afectate de inundatii. De asemenea, el considera ca este important, in aceste momente, ca intreaga natiune sa fie solidara pentru a putea depasi aceasta situatie critica.

Seful statului a avut ieri o intrevedere cu comisarul pentru Politici Regionale din cadrul CE si cu seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti care l-au asigurat pe presedinte ca Romania va fi sprjinita in eforturile autoritatilor de a depasi situatia dramatica in care se afla o parte a populatiei.

In comunicatul Presedintiei se anunta si faptul ca seful statului incurajeaza demersurile Guvernului si ale Bancii Mondiale de a realoca 33 de milioane de dolari din proiectele existente, in completarea resurselor de la bugetul de stat pentru refacerea urgenta a infrastructurii si a caselor afectate de inundatii.

"Presedintele a urmarit in permanenta evolutia inundatiilor fara precedent care au afectat tara noastra in cursul ultimelor luni si a monitorizat activitatea desfasurata pentru protectia populatiei si a bunurilor", atentioneaza Traian Basescu in acelasi document.

El apreciaza ca Guvernul, institutiile cu atributii in domeniu si autoritatile publice locale trebuie sa actioneze in continuare pentru a preveni pierderile de vieti omenesti si pentru a limita pagubele produse de revarsarea apelor, prin gestionarea eficienta a situatiilor de urgenta civila.

In acelasi timp, se mai spune in comunicat, in conformitate cu atributiile constitutionale, presedintele Romaniei evalueaza constant evolutia situatiei si riscurile pe care prelungirea sau amplificarea dezastrului ar putea sa le prezinte pentru securitatea nationala. (A. HRIBAN)

Liberalii planuiesc deja listele electorale

Numai membrii merituosi si cuminti vor fi trecuti pe locuri eligibile

Foto: Rompres

Conducerea PNL a dat startul pregatirilor pentru alegerile anticipate, gandindu-se deja la intocmirea listelor electorale. Potrivit deciziilor luate de Comitetul Executiv (CEx) al PNL, numai liberalii merituosi si cuminti vor fi trecuti pe locuri eligibile.

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca parlamentarii PNL isi vor putea pastra locurile pe listele electorale daca vor indeplini anumite criterii stabilite de conducerea partidului. Criteriile vor fi elaborate de o comisie din care vor face parte, alaturi de Puiu Hasotti, Bogdan Olteanu, Gheorghe Flutur si Mihai Voicu.

"Pe baza acelor criterii va fi apreciata activitatea fiecarui parlamentar, pana la depunerea listelor", a explicat Nicolaescu. Potrivit unei alte decizii a CEx, anuntata de Nicolaescu, toate actiunile de vacanta ale liderilor PNL vor fi suspendate, in aceasta vara, pentru pregatirea alegerilor.

In perspectiva anticipatelor, liberalii mai vor sa consolideze colaborarea cu PD, pentru a creste coerenta Aliantei, fara a pune insa problema fuziunii cu democratii inainte de alegeri. Deputatul liberal a mai spus ca nu s-a definitivat calendarul anticipatelor, dar ca alegerile vor avea loc in jurul datei de 16 octombrie.

In opinia lui Nicolaescu, alegerile anticipate vor avea loc, in ciuda opozitiei PSD. Pe de alta parte, sustine Nicolaescu, cele doua partide de opozitie - PSD si PRM - "s-ar descalifica" daca, incercand sa evite declansarea anticipatelor, ar vota un guvern al Aliantei pe care au criticat-o pana acum "cat au putut".

Increzatori in UDMR

Intrebat daca Theodor Stolojan ar putea fi numit premier, purtatorul de cuvant al PNL a evitat un raspuns explicit, spunand doar ca, potrivit Constitutiei, Stolojan nu poate fi prim-ministru interimar. De asemenea, Nicolaescu a refuzat sa spuna ce rol va juca Stolojan in campania electorala. "Nu s-a decis, inca, implicarea fiecarui membru al PNL in campanie", a precizat deputatul liberal.

Surse din partid afirma insa ca Theodor Stolojan, sustinut de presedintele Traian Basescu, ar putea juca un rol central in campania electorala a Aliantei, iar unii dintre liderii PNL fac demersuri in acest sens, in cadrul formatiunii liberale. Referitor la pozitia Partidului Conservator fata de anticipate, Nicolaescu a mentionat ca reprezentantii acestui partid trebuie sa-si clarifice pozitia.

"In privinta UDMR, presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, a avut miercuri dupa-amiaza o serie de discutii cu liderul UDMR Marko Bela, iar din punctul nostru de vedere lucrurile sunt clare", a adaugat Nicolaescu. Surse din partid sustin ca liderii Uniunii vor sustine, in continuare, pozitia lui Tariceanu.

Stoica il vrea premier pe Stolojan

Nu toti liberalii sunt insa de acord cu deciziile CEx, for de conducere dominat de "echipa Tariceanu". Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a declarat ieri ca, in opinia sa, premierul Popescu Tariceanu ar trebui sa demisioneze si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan, dar dupa ce Executivul va rezolva criza provocata de inundatii.

"Absenta unei strategii coerente din partea premierului si a Guvernului, in aceasta perioada, afecteaza grav imaginea PNL. Credibilitatea castigata in ianuarie si februarie de acest partid a fost pierduta din aceasta cauza", a afirmat Stoica, potrivit Mediafax.

Stoica a reamintit ca la Congresul PNL din luna februarie, Tariceanu si-a asumat responsabilitatea pentru eficientizarea partidului si a Guvernului, iar acum "trebuie sa raspunda, sa suporte consecintele".

Fostul lider al PNL apreciaza ca dupa toata confuzia creata in ultima vreme in partid, din cauza indeciziei lui Tariceanu, solutia pentru viitorul formatiunii liberale consta in sustinerea preluarii sefiei Guvernului de catre Theodor Stolojan. "Bineinteles ca acest lucru ar fi posibil doar daca ar dori si Stolojan, precum si cei din Coalitie", a completat Stoica.

El le atrage atentia liberalilor ca "trebuie sa-si regaseasca busola". In opinia lui Stoica, Tariceanu ar trebui sa demisioneze din fruntea Executivului, daca nu acum, dupa rezolvarea crizei provocata de inundatii. "Dupa ce va trece aceasta perioada, formula guvernamentala trebuie consolidata prin venirea lui Stolojan.

Pentru acest lucru va fi nevoie, firesc, de acordul Aliantei DA", a mai spus Stoica.

Ocazie ratata

El considera, de asemenea, ca schimbarea conducerii PNL nu este oportuna in aceasta perioada. "Este prematur un asemenea demers. Nu este urgent, asa cum este cu schimbarea premierului si refacerea credibilitatii Coalitiei", sustine Stoica. Potrivit fostului lider al PNL, actuala putere a ratat ocazia declansarii alegerilor anticipate.

"Trebuiau facute in primavara, dar atunci PNL s-a opus cu obstinatie. Acum, importanta este solutionarea situatiei sinistratilor. In plus, nu se stie cum ar fi posibil sa se faca anticipate, daca PC si UDMR se opun", a explicat Stoica.

El a mai spus ca, daca totusi s-ar ajunge la anticipate, in toamna, "este greu de crezut ca Alianta va castiga majoritatea parlamentara, in actuala situatie a tarii". "A ignora ce se intampla acum in tara este o nota foarte proasta pentru premier", a conchis Stoica.

Se ordona liniste

Nicolaescu a declarat ieri ca CEx respinge toate atacurile impotriva partidului si a liderilor sai, venite din "orice parte, orice sursa si pe orice canal". "PNL are o conducere legitim aleasa si isi reafirma soliditatea si unitatea.

Exista multe presiuni asupra conducerii partidului, pe care le respingem intrucat in aceasta perioada avem altceva de facut", a subliniat Nicolaescu, adaugand ca propunerea lui Valeriu Stoica nu a fost discutata de conducerea partidului.