Pentru protejarea tablourilor expuse in cadrul expozitiei „Umbre si lumini“ s-au luat masuri exceptionale de protectie impotriva oricaror riscuri. Lucrarile din expozitie au fost asigurate pentru suma de 250 de milioane de dolari.

Picasso, Cézanne, Degas, Matisse si David sint doar citeva nume prezente in cadrul expozitiei „Umbre si lumini“, deschisa la Muzeul National de Arta pina la inceputul lui octombrie.

Pentru protejarea lucrarilor de o valoare inestimabila s-au luat masuri exceptionale, dar in acord cu regulamentele internationale. Conform directorului tehnic al Muzeului National de Arta, Liviu Constantinescu, s-a inlocuit vechiul sistem de ventilatie si climatizare cu unul care sa asigure 60.000 mc de aer la temperatura solicitata.

Fiecare sala are pina la patru supraveghetori

De asemenea, s-a extins sistemul de detectie antiincendiu, cu senzori de fum si de caldura conectati la un sistem centralizat. Din punctul de vedere al securitatii tablourilor, Liviu Constantinescu a precizat pentru „Cotidianul“ ca au fost montate peste 30 de camere de luat vederi, senzori de miscare si de caldura, iar fiecare sala a fost „dotata“ cu 2-4 oameni pentru supraveghere si ghidare.

Acestora li se adauga jandarmii care pazesc de obicei cladirea. La incheierea expozitiei, toate inregistrarile video si de climat vor fi transmise partii franceze. Acest proiect a costat partea romana nu mai putin de 27 de miliarde de lei vechi. Mai trebuie precizat faptul ca pretul unui bilet este de 150.000 de lei.