In Marea Britanie se desfasoara zilele acestea unul dintre cele mai importante festivaluri de arta alternativa. La Buxton Festival Fringe, nu exista limite in arta. Aici toate elementele artistice, fie conformiste sau nu, par a se potrivi intre ele. Rock si jazz, poezie si pictura, miscare, imaginatie, avangarda, new-media sunt cuvintele-cheie ale Buxton Festival Fringe.

Pentru prima data in istoria acestui festival, participa si un grup de artisti din Romania.

Chris Tanasescu, Grigore Negrescu, Maria Raducanu, Valentin Baicu, Valentin Q (Nicolescu) sau „Margento“, un grup de artisti, al caror proiect este de a pune intr-un singur spectacol poezia, pictura, muzica rock, improvizatia jazz.

„Musical Paintings Out Of the Poetry Oven“ („Picturi muzicale scoase din cuptorul poeziei“) este spectacolul pe care Margento l-a prezentat, pe 12, 13 si 14 iulie, in cadrul Buxton Festival Fringe. „Un spectacol coerent si impresionant, neobisnuit si remarcabil“ este prezentat „Musical Paintings Out Of the Poetry Oven“ in programul festivalului.

Spectatorii l-au putut „testa“ prin intermediul auzului si al vazului, mai mult, au putut lua parte la performance, ca personaje. „Margento este o modalitate de a fi impreuna punand laolalta mai multe arte. Avem poezie, pictura, muzica in acelasi creuzet, fiecare arta traducand-o pe cealalta in propriul sau limbaj“, a declarat Chris Tanasescu, liderul grupului.

In spectacolul sustinut la festivalul britanic, versurile „implicate“ in proiect au fost in limba engleza, „pentru ca scriu atat in romana, cat si in engleza. Sunt sigur insa ca nimeni nu se va supara daca muzica si pictura sunt facute in limba romana“, a mai declarat Tanasescu.

„Din poemele prezentate, ne-am putut face o impresie despre sufletul chinuit al poetului, ne-am putut aminti cat de serioase erau problemele si cat de grea era viata in Estul Europei“, au mai scris organizatorii despre spectacolul grupului de artisti romani.