Deputatii vor fi nevoiti sa se intoarca din vacanta pentru a dezbate si vota ordonantele de urgenta emise de Guvern in ultimele doua sedinte dinaintea anuntatei demisii a premierului Calin Popescu Tariceanu. Camera a fost convocata marti, 19 iulie, timp de zece zile, astfel incat toate ordonantele cu care forul legislativ a fost sesizat sa poata fi trecute si trimise la promulgare.

Potrivit Constitutiei, "o ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, dupa caz, de la trimitere.

Daca in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizata nu se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte Camere, care decide de asemenea in procedura de urgenta".

Printre documentele promovate de Guvern in ultima saptamana se numara modificarea Legii privind alegerea celor doua Camere ale Parlamentului, care reduce la jumatate termenele acestei proceduri in perspectiva anticipatelor sau aprobarea maririlor salariale pentru personalul bugetar, majorari care fusesera inghetate in luna iunie, precum si numeroase ajutoare banesti pentru zonele afectate de

inundatii.